Маргарита Затучна, която се върна в Харков след Хитлер, но избяга отново заради Путин

Тя не иска да живее живот на бежанец
6 апр 2022 20:45, Нели Христова
99
Маргарита Затучна, която се върна в Харков след Хитлер, но избяга отново заради Путин

Пред еврейския обществен център в полския град Краков повече от дузина членове чакат да поздравят своя почетен гост, докато вали сняг.

С жълта линейка пристига 82-годишната Маргарита Затучна. Тя носи дебели кръгли очила и безкрайна усмивка. Връчват й два букета рози, едните оранжеви, а другите - бели.

Тя навежда леко глава и вдишва дълбоко, за да помирише всяка купчина. Най-накрая е в безопасност.

Принудена да избяга от нацистите като дете, оцелелата от Холокоста отново е изтласкана от дома си - този път от бруталната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Родена през януари 1940 г. в североизточния украински град Харков, животът на Маргарита започва, когато Адолф Хитлер нарежда унищожаването на еврейските общности в цяла Европа.

Дни преди нацистите да нахлуят в родния й град през октомври 1941 г., тя е евакуирана в село в Уралските планини, сега част от Русия, със семейството си от тогавашния съветски завод за турбини, където работи баща й.

"Заводът му беше евакуиран с цялото оборудване на изток", разказва тя и добави, че тя и майка й също са отишли.

Между 1941 и 1943 г. работниците на завода преминаха от производство на турбини към производство на минохвъргачки и ремонт на танкове за съветските войски, допълва тя.

"Настаниха ни в малко селце с колиби, в края му имаше гора", спомня си тя. "Понякога при нас идваха вълци, но малките деца не разбираха опасността."

През същия този период, обратно в Харков, нацистите арестуват и убиват около 16 000 евреи. Мнозина бяха застреляни от близко разстояние или бутнати в масови гробове и оставени да умрат.

След като Червената армия възвръща контрола над града през 1943 г., Маргарита се завръща в Харков със семейството си и израства под съветска власт.

Завършва висшето си образование и става инженер, омъжва се и има син. По-късно тя се развежда и се омъжва отново на 40-годишна възраст за Валерий Вербицки, когото описва като "добър човек".

Животът й беше прост и спокоен.

"Експлозия след експлозия"

Този мир приключва на 24 февруари, когато руските сили започнаха непредизвикана атака срещу Украйна, нахлувайки през нейния град, обстрелвайки квартали, взривявайки правителствена сграда и обграждайки около 1,4 милиона жители на Харков.

"Нямаше вода или ток, не можехме да си купим храна. Стана невъзможно да се живее", разказва тя. "Сирените за въздушно нападение не спираха. Чуваше се експлозия след експлозия. Истинска война".

Седмици на безразборни обстрели от руски сили тероризираха жителите на Харков. Десетки хиляди вече са избягали от втория по големина град в Украйна в моменти, когато са договорени редки и ненадеждни коридори за евакуация.

Отначало Маргарита избира да остане и да се грижи за сега крехкия си и болен съпруг, докато се опираше на щедър съсед за подкрепа. Но битката идваше все по-близо до дома им.

"Една експлозия счупи всичките ни прозорци", спомня си тя. "След този шок Валерий отслабна. Сякаш краката му бяха изрязани изпод него."

Обсадата и безмилостната бомбардировка взимат своето: Маргарита се събужда сутринта на 20 март и открива, че съпругът й е починал в съня си.

"Не можахме да го погребем заради битките", казва тя. "Тялото му все още е в моргата."

Дори мемориалът, който почита жертвите на Холокоста в Харков, не беше пощаден от така наречената кампания на Путин за денацификация. Паметникът във формата на менора беше разрушен от обстрел, две от клоните му бяха изкривени и издухани.

На близката плоча пише: "През декември 1941 – януари 1942 г. нацистите унищожават затворниците от Харковското еврейско гето в Дробицки Яр – повече от 16 хиляди души – възрастни, жени, деца – само защото са евреи."

Дни на дълго пътуване

Маргарита знае, че е време да си тръгне. Тя се обръща към по-малкия си брат в Ню Джърси, Съединените щати, и той набързо даде ход на нейната евакуация с помощта на множество благотворителни организации в три държави.

"Много е трудно да гледам, че моят прекрасен град, моят красив град, в който съм живяла цял живот, е разрушен", казва тя пред BBC, "Не мога да разбера такова унищожение – за какво?"

В сряда, на 30 март шофьор взима Маргарита в син джип, повреден при по-ранна ракетна атака, издуханите му прозорци са покрити с найлоново фолио.

"Пътят беше много труден", казва тя. "Получавахме информация по пътя за бомбардирани на различни места и поемахме по неравни, неасфалтирани пътища. Чувствах се толкова зле."

Двамата пътуват два дни, спирайки за една нощ, през стотици мили опасна територия, докато не стигнат до западния украински град Лвов.

След нощувка в хотел норвежки шофьор на линейка я прекарва през полската граница до Краков. Тази част от пътуването е по-лесна - тя сяда удобно и се усмихваше, докато говори за география. Те спират само за кратка дрямка от време на време.

Но пътуването й още не е приключило, Маргарита чака да получи американска виза, за да посети брат си в САЩ. Изглежда, че е безразлична от всичко, което е преживяла.

"Не бях ужасена", казва тя за петте си седмици под руски бомбардировки.

Когато я питат къде е намерила храбростта си, тя отговаря просто: "Идва от мен".

Маргарита настоява, че не иска да става бежанец. Оцеляла - както от Холокоста, така и от настъплението на Русия - тя се надява да се върне в Харков, за да погребе съпруга си от почти 40 години и отново да види любимия си град в мир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
0
 
! Отговори
Мариуполь, дети преди 2 години
Еще два дня назад в этом дворе шли бои. Украинские силы всего в 300 метрах. В одном из подвалов прячутся люди. Там много детей, вы удивитесь, какие они : ***/FridrihShow/4002
54
6
 
2
 
! Отговори
Йекариев преди 2 години
Ето една новина която няма да намерите в руските пропагандни сайтове - Шойгу е отишъл да проси ракети от Китай и КНДР, че руските са на привършване, а с това емабрго части и денги за нови няма.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредната глупост
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова украинците посрещаха нацистите като освободители Защо живяха заедно после бяха едно с ссср живяла и учила и завършила висше, украинците само да се оплакват друго немогат
51
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Просо нали си съгласен с Бай Иван,че Ладата е по-добър автомобил от Западните бракми?
50
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До ПроСоТо-менте..."Господп да ги убие.."...Опят ли фана да акаш от моя ник,никаквице?!
49
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До RIPИ този труп голем го вадеше а,внуците му в САЩ.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 57 Те за тов в Русия са останали само Путин и неговите приближени..... Нали така? И понеже спомена, че от Убаво никой не бяга. За това от хубавия ес и демокрацията, два милиона Българи са напуснали страната ни? Нали така? Или мерилото е друго
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От хубавото никой не бега, не случайно никое русофилче не иска да живее в Раша, бегат с 200 от там :)))
46
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Наздраве Просо.И аз съм на твоето мнение по въпроса.На какъв диалект пишеш и какво пиеш в момента?Използваш много модерни думи.
45
0
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Пак пошло шоу...
44
2
 
3
 
! Отговори
RIP преди 2 години
Противоречива личност, но трябва да се признае - още от 90те години, всичко което казваше, после се сбъдваше. Много неща предвиди. "Избори 24 година в Америка няма да има, защото Америка няма да я има"! "Мы должны выиграть. Вот это наш последний решительный бой - весна 22-го года. Пусть это будет в апреле, мае, но в этом году это можно сделать. Мы победим, за победу России в новий войне". Последнее выступление Жириновского в Госдуме. ***/ASGasparyan/20898.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много искам да си купя лада нива. Това няма отказване и на лед и в пустинята и в блато. Желязна машина. Возиха ме преди 5 години и как само дърпа! Имаш чувството, че излиташ.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия обаче колела няма да карат, може лади да карат, или китайски коли, но колела или тротинетки няма да карат.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До само да напомня 46 Ада е за безбожниците които си затварят очите 8 години за зверствата на Азов, Мазов и подобни ракови образования. Адът е за тия където мерят и определя, че един човешки живот е по-важен от друг. Вие долни нацисти сте такива. Какво очаквахте да тормозите хората и никой да не ви притиснява ли?
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали ладата е по-добра от мерцедес, но скоро дори и таралясник няма да можеш да караш, и колело няма да можеш, колелата ще са само за богатите, а такива като теб - пеша или у рейсо.
39
2
 
1
 
! Отговори
честито, туземци! преди 2 години
Тyзeмци, нали искахте да живеете като западно-европейци. 30 години ядохте жаби и търпите мизерията за да живеете някога един ден като западно европейци. Имам добра новина за вас, тyзeмци, този ден идва, ското ще живеете като истински западно европейци - 15 градуса температура в стаята, душ един път месечно при това споделен, ще карате колела или само градски транспорт, няма коли, ще ядете насекоми и синтетична храна. Честито, тyзeмци!
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетох статията. Боже какви безбожни глупости! Наистина се чудите как да изтръгнете вопъл от простолюдието, та дано мине номера.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава Украйна вика и се изнесе с джип за 200 бона У бедна България на безплатно. Те били само жени и деца, ама май май НЕ Е БАШ ТАКА
36
1
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
в София до малките 5 кюшета има една къща с паметна плоча, че там около 1920 е било украйнското посолство, но русофилите занят само това, което казва Путин