Олена Зеленска: Третирайте украинските бежанци като едни от вас

Първата дама на Украйна даде интервю за списание Vogue
12 апр 2022 15:42, Нели Христова
364
Олена Зеленска: Третирайте украинските бежанци като едни от вас
Снимка: БГНЕС

Първата дама на Украйна призова хората да се отнасят към бежанците, бягащи от руската инвазия, като към "един от вашите", докато успеят да се върнат у дома.

44-годишната Олена Зеленска призна, че животът в Украйна е продължавал нормално до навечерието на войната, защото хората не вярвали, че президентът Путин наистина ще започне пълномащабна война.

"Беше нормален работен ден и вечер - деца, които се връщаха от училище, обичайните домакински задължения, подготовка за следващия учебен ден", каза тя пред списание Vogue. "Бяхме напрегнати. Навсякъде се говореше много за възможно нахлуване. Но до последния момент никой не вярваше, че това ще се случи."

Зеленска споделя, че е била събудена сутринта на инвазията от силен шум, но не е разбрала, че това е експлозия. "Не разбрах какво може да бъде", каза тя. "Съпругът ми не беше в леглото. Но когато станах, веднага го видях. "Започна." Това е всичко, което каза.“

Семейство Зеленски имат 9-годишен син и 17-годишна дъщеря, които не са виждали баща си от началото на инвазията на 24 февруари.

"Кабинетът на президента се превърна във военно съоръжение и на мен и на децата ми беше забранено да оставаме там", каза тя. "Наредиха ни да се преместим на безопасно място — ако сега в Украйна е възможно да се намери безопасно място."

"Децата ми виждат всичко, както всяко дете в Украйна. Разбира се, това не е нещо, което децата трябва да видят, но са много честни и искрени. Не можете да скриете нищо от тях. Следователно, най-добрата стратегия е истината. И така обсъдихме всичко с дъщеря ми и сина ми. Опитах се да отговоря на техните въпроси", заяви Зеленска.

Над четири милиона души избягаха от Украйна, за да се спасят от натиска на Русия, докато милиони други бяха разселени в страната.

"Украинците са същите като вас, но преди малко повече от месец животът ни се промени коренно", каза Зеленска.

"Украинците не искаха да напускат домовете си. Те не са планирали да бъдат бежанци. Затова се отнасяйте към тях като към свои. Основното, за което мечтаят тези майки и деца, е да се върнат у дома, да съберат семействата си. Така че, моля, помогнете им да се адаптират – дом, работа, училище за децата – докато могат да се върнат."

Зеленска, която беше сценарист преди избирането на съпруга й за президент, каза, че има опасност войната да започне да избледнява от заглавията и призова хората на Запад да държат конфликта в очите на обществото.

"Основното нещо е да не свиквате с войната – да не я превръщате в статистика. Продължавайте да излизате на протести, продължавайте да изисквате вашите правителства да предприемат действия", каза тя.

Зеленска е на мнение, че Путин е подценил украинския народ и способността му да се обедини пред лицето на агресията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно,третираме ги по-добре от нашите,иначе не биха се чувствали добре.Хората наистина страдат.НО колко лицемерно да продължават да твърдят,че не очаквали война?Точно затова една седмица преди войната Варна се напълни с богаташите украинци,жени и мъже,а си оставихте бедния народ да измира там за измислени идеали.Мъжът й,на тази,не заслужава да е президент,жалък ***.
263
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Госпожата може да бъде спокойна за мъжа си. Никой няма намерение да го убива. Той е нужен за да подпише капитулацията след месец-два! Освен това, семейството й има доста скътани милиони откраднати по време на режима на назначеното от САЩ "правителство" на Украйна! Накрая... Забравила е да спомене как да мислим за руснаците, след като украинците трябва да бъдат "едни от нас"...
262
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само националните предатели в една страна развяват чужди знамена. Това си е украинизация.
261
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министрите дават 1200 лева на всеки един украински гражданин дори да е невръстно дете. Но това как да е само че ако има избори управника може и избирателни права да им даде. Може би това е целта. Първо ги зарибява а после избирателни права им дава. Хора бдете !!!
260
14
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
От коментарите разбирам, че българина тотално е оскотял. Срам ме е, че сме станали такива. Там умират хора, хора остават без дом, милиони съдби са разбити, а ние си чешем езиците, кой имал милиарди и нз си какво, все едно ония дет е отговорен за това няма милиарди.
259
0
 
3
 
! Отговори
Емил преди 2 години
Родните автоджамбази като добри християни отърваха доста украинци от луксозните им джипове. При тези цени на бензина и винетките си е направо много приятелска услуга. Браво
258
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40лв.на ден са много за България
257
0
 
17
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 години
Олена Зеленска харчи милиардите на мъжа си, както сам той каза: "някъде, където е по-топло"...
256
1
 
14
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Да бе... Ще ти се. Марш от България, и колкото по-скоро, толкова по-добре...
255
2
 
12
 
! Отговори
Ще ти се преди 2 години
Ще ги почнем с тояга скоро
254
0
 
24
 
! Отговори
???? преди 2 години
Тая "първа дама"на фашистката територия Украина е много наясно кой убиваше руски деца и жени цели 8 години............да не се прави на много благородна..............гадна,*** лицемерка!!
253
0
 
24
 
! Отговори
???? преди 2 години
И защо трябва да я слушаме тая????В Украйна фашисткия режим забраних не само руския език, но и българския език!!Толкова бързо ли забравяте???
252
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То за шефа на националната банка явно няма изисквания за ценз камоли за образователна квалификация пък се чудим защо няма никакви фактически изисквания за журналисти по медии с национално покритие, за депутати или министри. Българино ти не си на дъното ти си в ТИНЯТА.
251
0
 
24
 
! Отговори
Справедлив преди 2 години
Вече 80 000 Украински бежанци сме приели в България и не се знае още колко ще приемем. Взетия кредит от половин милиард лева преди няколко дни ще стигне за тези мигранти точно за 6 месеца. Не се знае още колко ще дойдат и колко време ще ги издържаме. А кой ще плаща тези милиарди кредити ???
250
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважаеми зИрители вие сте с прогнозата за времето пУ тиливизийта ...глухи ли сте бе шефовете.
249
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С наще македонци същата работа. Аз ако съм в България КрайчоВска в македония съм Крайчоска. Интересно. Даже доста интересно и чиста проба предателско.
248
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едни горделиви и високоплатени журналисти по националните телевизии и радиа защо никога абсолютно никога не поставят въпросите на хората от народа. Имат си някакъв техен дневен ред. Предатели са. Не ги интересува истината. Четат новините с един ГУЗЕН глас. Потресаващо.
247
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ако съм украински бежанец никога няма да си тръгна от хотела да видим българите какво ще ми направят горките бедняци.
246
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Бг. пенсионери 70лева за Великден а на окраинските "бежанци" 1200 лева на месец. Киро отговори защо така нагло мачкаш народа си. Оная Урсула защо чак сега разреши тия пари да се теглили от плана за възстановяването. Егаси несправедливостта ....
245
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо управляващите отклоняват вниманието на хората с избора на банкови чиновници и други глупости но не отговарят на въпросите на хирата Защо настаняват бежанци по хотелите и защо им плащат тия огромни пари. В Германия ги настанявали в палатки.