Олена Зеленска: Третирайте украинските бежанци като едни от вас

Първата дама на Украйна даде интервю за списание Vogue
12 апр 2022 15:42, Нели Христова
364
Олена Зеленска: Третирайте украинските бежанци като едни от вас
Снимка: БГНЕС

Първата дама на Украйна призова хората да се отнасят към бежанците, бягащи от руската инвазия, като към "един от вашите", докато успеят да се върнат у дома.

44-годишната Олена Зеленска призна, че животът в Украйна е продължавал нормално до навечерието на войната, защото хората не вярвали, че президентът Путин наистина ще започне пълномащабна война.

"Беше нормален работен ден и вечер - деца, които се връщаха от училище, обичайните домакински задължения, подготовка за следващия учебен ден", каза тя пред списание Vogue. "Бяхме напрегнати. Навсякъде се говореше много за възможно нахлуване. Но до последния момент никой не вярваше, че това ще се случи."

Зеленска споделя, че е била събудена сутринта на инвазията от силен шум, но не е разбрала, че това е експлозия. "Не разбрах какво може да бъде", каза тя. "Съпругът ми не беше в леглото. Но когато станах, веднага го видях. "Започна." Това е всичко, което каза.“

Семейство Зеленски имат 9-годишен син и 17-годишна дъщеря, които не са виждали баща си от началото на инвазията на 24 февруари.

"Кабинетът на президента се превърна във военно съоръжение и на мен и на децата ми беше забранено да оставаме там", каза тя. "Наредиха ни да се преместим на безопасно място — ако сега в Украйна е възможно да се намери безопасно място."

"Децата ми виждат всичко, както всяко дете в Украйна. Разбира се, това не е нещо, което децата трябва да видят, но са много честни и искрени. Не можете да скриете нищо от тях. Следователно, най-добрата стратегия е истината. И така обсъдихме всичко с дъщеря ми и сина ми. Опитах се да отговоря на техните въпроси", заяви Зеленска.

Над четири милиона души избягаха от Украйна, за да се спасят от натиска на Русия, докато милиони други бяха разселени в страната.

"Украинците са същите като вас, но преди малко повече от месец животът ни се промени коренно", каза Зеленска.

"Украинците не искаха да напускат домовете си. Те не са планирали да бъдат бежанци. Затова се отнасяйте към тях като към свои. Основното, за което мечтаят тези майки и деца, е да се върнат у дома, да съберат семействата си. Така че, моля, помогнете им да се адаптират – дом, работа, училище за децата – докато могат да се върнат."

Зеленска, която беше сценарист преди избирането на съпруга й за президент, каза, че има опасност войната да започне да избледнява от заглавията и призова хората на Запад да държат конфликта в очите на обществото.

"Основното нещо е да не свиквате с войната – да не я превръщате в статистика. Продължавайте да излизате на протести, продължавайте да изисквате вашите правителства да предприемат действия", каза тя.

Зеленска е на мнение, че Путин е подценил украинския народ и способността му да се обедини пред лицето на агресията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олеле и тая. Преди няколко дни доживях украинка да ме учи как е правилното произнасяне на името на столицата ни. Аз казвам СОфия, а тя не, не е правилно да казвам това, правилни е СофИя! Аз й обяснявам че българите си наричаме града като слагаме ударението на О, а името с ударение на И е само име. Украинската дама ми направи забележка, че не говоря добър български. Разсмях се и започнах да я наричам Маша, като й обясних че не говори добре украински. Сега ми е смешно, но тогава ми беше кипнало
203
0
 
17
 
! Отговори
Sn преди 2 години
А семейните офшорки? Защо не ги дарите. Или по-добре кажете как се попада в списъка Пандора. А най-добре признайте от къде са тия пари?
202
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Навремето сме приютили десетки хиляди белогвардейци, които са станали част от обществото и никога не са имали проблеми." ---- Голяма лъжа или непознаване на историята. Тези белогвардейци са готвили преврат в България, който е бил прекратен в последния момент. Същото нещо ще стане с бандеровците-нацисти у нас сега.
201
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ванеса е твърде неукраинско име. Трябва да те прекръстят Ванiсся.Не си солидарна!
200
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да разбира се ,аз ще работя а те ще лежат на плажа и ще ходят на спа , ще си карат скъпите коли без винетки, номера и гражданска ще паркират където си поискат ще разглеждат забележителности без такса вход.. даже ще са по добре от нас....още нещо може ли да предложим?
199
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Събери за нашите деца, не за тия с черните лексуси, които до вчера затваряха българските училище. Ванесо.
198
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинките освен че са красиви са и много хитри.Флирта им е национален спорт.
197
15
 
4
 
! Отговори
Ванеса преди 2 години
Организирахме пункт в Несебър за събиране на детски дрешки още в началото на вълната, тъй като знаехме, че ще дойдете в Слънчев бряг и региона. Постепенно хората се отзоваха и сега имаме почти всичко от първа необходимост, включително и лаптопи за обучение на децата.
196
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски е по-нисък от Путин
195
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, модераторре?Защо ми изтри поста за Володiмiр и Олена?Не лъжа, че така преименуват и българите там - насилствено!
194
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГеоргиАе, Жорка... Като ти чета мислите... Ти май си готов да пускаш без пари на украинЦите )))
193
1
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Скоро очакваме сериозни обвинения срещу Русия ....за дето запали Виетнам и загуби все пак ! 1-2 месеца натякване и ....тия с по малко между ушите ги смятайте за сигурни рибки в живарника !
192
17
 
8
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Г-жо Зеленска, тук повечето българи няма да ви приемат добре заради това, че трепете руснаците. За да ви харесат, трябва всичко доброволно да им давате. Но пък хубавата страна на нещата е, че въпросните хора са страхливи и нямат смелост да ви навредят.
191
3
 
18
 
! Отговори
Васалитет преди 2 години
Васалите се пyкат от кеф, че краварите са им назначили нови господари. Зеленски - новият генерален губернатор на територията.
190
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинаците получават повече от всяка бг майка, бе да ги вземат англетата,нали само реват да им се помага,обаче иначе не ги пускат в Англия.
189
1
 
27
 
! Отговори
КуКлус преди 2 години
Само да попитам за Буча че ми стана интересно .....Абе вражеската армия минава оттам , война е боеве се водят .....та тия цивилни са излезли по улиците да гледат ли ?
188
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално интелигентно семейство, първата дама на Украйна много симпатична, а Русия е с едно джудже и няколко нелегални любовници начело, просто ужас.
187
5
 
36
 
! Отговори
мак преди 2 години
Не е ли нагла? Какво повече да се направи за тях, бе? Те са обгрижвани по-добре от българи в неравностойно положение, а тя има наглост да моли за още. Жалка "първа дама".
186
6
 
6
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Самоопределянето е основна свобода в ЕС. Можете да си самоопределите етноса, произхода и дори пола и сексуалната ориентация.
185
22
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Наште путинофилчета ръсят жлъч и злоба по отношение на украинските бежанци, но ако ставаше въпрос за руснаци, щяха да си разтворят зад ниците като за клизма, забравяйки всякакви проблеми с настанявсне, помощи, размер на пенсии, и т.н. !