Китай провежда военни учения около Тайван покрай визита на САЩ

"Тази операция е в отговор на погрешни сигнали от страна на Вашингтон"
Обновена: 15 апр 2022 14:20 | 15 апр 2022 14:20, Йоана Цонева
30
Китай провежда военни учения около Тайван покрай визита на САЩ
Снимка: БГНЕС

По-рано днес Китай съобщи, че провежда военни учения около Тайван, когато делегация на Конгреса на САЩ посети острова в знак на подкрепа към другата демокрация, а Пекин обвини депутатите, че са повишили напрежението с "провокативното" си пътуване, предаде "Ройтерс".

Китайските военни изпратиха фрегати, бомбардировачи и изтребители в Източнокитайско море и района около Тайван, съобщи командването на Източния театър на Народноосвободителната армия в изявление, публикувано в момент, когато законодателите провеждаха пресконференция в Тайпе.

"Тази операция е в отговор на зачестилите напоследък погрешни сигнали от страна на Съединените щати по тайванския въпрос", се казва в него, без да се споменава гостуващата американска делегация.

"Лошите действия и трикове на САЩ са напълно безполезни и много опасни. Тези, които си играят с огъня, ще се изгорят сами", се казва в него.

В отделно изявление китайското министерство на отбраната заяви, че посещението на САЩ е "умишлено провокативно" и е "довело до по-нататъшна ескалация на напрежението в Тайванския проток".

Тайван е чест източник на напрежение между Пекин и Вашингтон.

Американският сенатор републиканец Линдзи Греъм заяви пред тайванския президент Цай Инг-уен по време на срещата на делегацията с нея, че войната в Украйна и провокативното поведение на Китай са обединили мнението на САЩ по невиждан досега начин.

"Да изоставим Тайван би означавало да изоставим демокрацията и свободата", каза той. "В света се засилва противопоставянето на бандитизма - на лошите момчета".

Сенатор Боб Менендес, председател на сенатската комисия по външни отношения, заяви, че технологичният център е "страна от глобално значение" и нейната сигурност има последици за целия свят.

Двупартийната група от шестима законодатели пристигна за двудневното си посещение в четвъртък, в рамките на необявено преди това пътуване.

Такива посещения и споменаването на Тайван като "държава" винаги предизвикват гнева на Пекин, който отхвърля всяко подобно предположение. Китай разглежда острова като част от своята територия.

Съединените щати нямат официални отношения с обявения от Китай Тайван, но са неговият най-важен международен поддръжник и доставчик на оръжие.

Менендес призна, че китайското правителство е "много недоволно" от посещението на делегацията, но заяви, че това няма да разубеди групата да подкрепи Тайван.

"Тъй като Тайван произвежда 90 % от високотехнологичните полупроводникови продукти в света, той е страна с глобално значение, последици и въздействие и следователно трябва да се разбере, че сигурността на Тайван има глобално въздействие", каза Менендес на Цай.

Тайван е окуражен от подкрепата на САЩ, предложена от администрацията на Байдън, която многократно е говорила за своя "твърд" ангажимент към демократично управлявания остров.

Това доведе до допълнително напрежение в китайско-американските отношения.

Нахлуването на Русия в Украйна също така накара Тайпе да бъде нащрек за евентуални действия от страна на Пекин, който да използва кризата в Украйна, за да се насочи към острова. Правителството обаче не съобщава за признаци, че Китай се готви да нахлуе.

През последните две години Тайван се оплаква от засилена китайска военна активност, включително от почти ежедневни полети на военновъздушните сили в зоната на въздушна отбрана на страната, но не и в близост до самия остров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайчетата без да елиминират САЩ ама реално няма да ви получи плана за 2049,тези не са като другите, те разбират и заслужават само едно, На. ***. аки ф Пента гон а
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците няма да мирясат докато не разпалят войни навсякъде.
21
5
 
1
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Източния Китайският театър.Колкп неграмотни редактори
20
20
 
5
 
! Отговори
Светът гори преди 2 години
Къде сме ние.В НАТО и ЕС сериозно обмислят изхвърляне на България от алианса със Запада.Защо?България гласува за президент,който каза,че Крим е руски няколко месеца преди войната.България се представя пред света не като западна страна ,а като евразийска и сваля знамето на Украйна от черкви.По националните медии се провежда руска пропаганда всекидневно.България е в ЕС и Нато ,за да краде средства.Всъщност си е ориенталски ке..ф както ни нарисува един чех навремето.Ще се правим на неутрални.
19
9
 
6
 
! Отговори
Защитник преди 2 години
***-ин не защитава мира, а защитава себе си от мира.
18
4
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
*** = ч.у.к.а
17
3
 
8
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Третата *** силно на вратата.
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пък краварите могат да правят военни учения на другия край на света за базите им да не говорим.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай провеждат военни учения до границите си това е безобразие.
14
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още една прехвалена армия това е Китайската.Същото нещо като при руската постоянно паради,нови самолети,военна техника.Постоянно говорят колко са силни и непобедими а накрая...виждате руската армия в Украйна,а китайската армия е още по зле и от руската.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава защо им върнахте Хонгконг и Макао?
12
4
 
15
 
! Отговори
Светът във война преди 2 години
Освен Китайска инвазия в Тайван и атака на Ким в Корея,следва атака на Иран над Израел.Предстои драматично излизане на Турция от Нато и нападение над Гърция.Светът гори!
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учете мандарин това е бъдещето.
10
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тайван си е на Китай, това са фактите, а САЩ отишли на другия край на света да си врът носа.
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай като си върне Тайван, ще произвежда повече чипове, вече китайски.
8
1
 
0
 
! Отговори
българина преди 2 години
До Анонименпроблема е в цивилните
7
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайците и те май искат да ядат дървото.Тея тайванци са по опасни и от украинците.Ще бият китайците от Тайван до Пекин.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 5 години Китай ще произвежда повече чипове от Тайван. Не толкова хай-тек, но повече.
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандата на янките хваща дикиш единствено при неграмотните про'стаци на Тиквата.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
)))) тумба-лумба-шикалка