Русия не спира да атакува Азовстал дори и на Великден

Съветник на президента Зеленски призова за размяна на войници
24 апр 2022 15:32, Нели Христова
231
Русия не спира да атакува Азовстал дори и на Великден
Снимка: БГНЕС

Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк каза в неделя, че руските сили "непрекъснато атакуват" обкръжения завод за стомана Азовстал в Мариупол на Великден.

"Православен Великден 2022 г. Но точно сега РФ (Руската федерация) непрекъснато атакува Азовстал", написа той в Twitter.

"Мястото, където се намират нашите цивилни и военни, е обстрелвано с тежки авиобомби и артилерия. РФ натрупва сили и техника за щурма. Кой даде заповед "да не щурмуват"?"

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано тази седмица, че руските сили са постигнали "освобождението" на Мариупол, но нареди на силите му да не превземат завода "Азовстал" -  последният голям бастион на украинската отбрана в града.

"РФ трябва да помисли за остатъците от своята репутация", допълни Подоляк, като призова Русия да обяви великденско примирие в Мариупол, да отвори коридор за евакуация за цивилни и да договори "специален кръг от преговори" за размяна на военните, обкръжени в града.

Докато обстрелът на Мариупол продължава, обширният стоманодобив в града Азовстал се превърна в един от последните значителни упори на украинските сили.

Индустриалният комплекс приютява стотици войници и цивилни - а доставките са на изчерпване.

В четвъртък украинският вицепремиер Ирина Верещук каза, че там има "около 1000 цивилни и 500 ранени военнослужещи".

Юрий Риженков, главен изпълнителен директор на компанията, която е собственик на завода, каза пред CNN в четвъртък, че ситуацията там е "близка до катастрофа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
4
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Завода е с размери 2-3 кв/км. Но поднего има 16 км катакомби на няколко нива. Мишките са вътре. За да им разрушиш дупките трябва да сринеш из най-големия завод в новата Донецка република . Това не е опция ,защото този завод носи препитанието на хиляди. Другия варянт е да им пуснеш газ !Точно това трябва да се направи !
99
2
 
6
 
! Отговори
Ноби преди 2 години
кузунаци ли да им носят. да пускат сонцепеците и да ги ликвидират до крак
98
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нужни ли са повече доказателства, че Русия не е християнска държава? Путин го чух да казва на Шойгу: "Не давайте дори муха да излети от "Азовсталь""! А там се крият жени и деца!
97
8
 
4
 
! Отговори
СМЕХ...ЕЙ..СМЕХ преди 2 години
"Азовстал"--- е като трън в *** на руските гадове в Украйна...ха,ха,хааааа
96
9
 
7
 
! Отговори
Безбожници преди 2 години
Безбожници руски главорези фашисти!
95
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мачкай нациститее!!
94
16
 
15
 
! Отговори
Дора преди 2 години
След като се разпореди да не се щурмува Азовсталь, отвътре украинците обстреляха отворения хуманитарен коридор в съседство и осуетика евакуацията, наложи се да спасяват мирните граждани, които искаха да напуснат града. Естествено, че ще има ответна реакция - да ги усмирят. Оставиха ги живи с възможност да се предадат - те пак стрелят по мирните граждани, после - защо стреляли и по тях.
93
16
 
11
 
! Отговори
Орт преди 2 години
Какво беше казал товариш Путин,никаква атака така, че и муха и да не прехвъркне.А какво се оказа бобми до откат,но според нашите майцепродавци това е най висша форма на военно изкуство.
92
27
 
14
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
Щях да подкрепя путин, ако предлагаше нещо наистина смислено и ново за народите. А той предлага просто смяна на западните олигарси с руски такива!!! И какво ме топли мен това?!? Луд човек с хипер неадекватни амбиции!
91
25
 
18
 
! Отговори
ЗНАЧИ преди 2 години
Путин пак излъга. Онова с Шойгу дето му каза да няма щурм и ЛЪЖА. На 4 очи сигурно му е казал - трпете ги на воля. Окей - тогава санкции за россиа до дупка докато не станат като Иран или с. Коуреа.
90
34
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
рушистите ще си платят сурово
89
6
 
22
 
! Отговори
стар комунист преди 2 години
До Анонимен 151 Момче ,ти просто с написаните си глупости не знаеш колко си далече от истината!?
88
36
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който си мисли, че Русия ще контролира тия територии сериозно се заблуждава. Никога няма да ги контролират. Каквото завладеят ще е тяхно точно докато стоят там 100-150 хиляди армия, която ще трябва да издържат, екипират и хранят. В момента, в който се махне армията ще ги загубят, а вечно не могат да седят. За справка - Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, Чечня, Косово. Като се махне ботуша от шията хората веднага стават на крак и каквото и пионково правителство да си сложил пада за няколко седмици.
87
42
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро Русия ще бъде ядрена пустиня
86
9
 
31
 
! Отговори
натовски джендър преди 2 години
До Анонименнай-ценното е натовските офицери долу чакат д аизлязат и ги покажат
85
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до:147Наглоста на ,,копейките'' в България е умопомрачаваща.Ти искаш да убедиш обществото,че украйнския народ си взриви и разруши собствените градове.Думата ,,шовенизъм'' означава да твърдиш сляпо едно твърдение,без то да е вярно и издържано от каквито и да е факти.
84
12
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали никога нямаше да се предават укронацитата бе? Първо съсипаха целия град, после съсипаха и цялата му индустрия, и сега искат да си одят? Никакви такива. Всички военни в завода са за военен съд. Цял град в руини, десетки хиляди жертви, само заради тия ***...
83
42
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам прогресивния строй на русия в Украйна,си представям за прогресивната им политика ако руския ботуш стъпи отново в България.Майка им жална на свободомислещите хора.И тоя път няма да има Белене,а ще има мобилни крематориуми по селата и градовете.Това им е новата по-прогресивна политика,мобилните крематориуми.
82
13
 
42
 
! Отговори
До Б.М преди 2 години
Не си се ориентирал добре. Много са хората русофили, и не само в България, един от тях съм и аз. И нямам нищо общо с Русия. Но пиша, чета и взимам информация на повече езици от фамилията ви вероятно. Русофил в днешно време стана като ерес за така наречения запад. Този лицемерен строй, на който сте доволен, който е сега, е исторически е обусловен да изчезне и ще дойде по- прогресивен. Това е диалектика.А фашистите са ги взели под прицел вече.
81
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безаналоговая, Братская, Православная!