Ванда, оцеляла след окупацията на нацистите в Мариупол, загина при руската инвазия

Тя се е криела в мазе при нечовешки условия
27 апр 2022 19:15, Нели Христова
48
Ванда, оцеляла след окупацията на нацистите в Мариупол, загина при руската инвазия

Възрастна еврейка, оцеляла след Холокоста, загина при обсадата на Мариупол, съобщава дъщеря й пред новинарския сайт Chabad.org.

91-годишната Ванда Семьоновна Обиедкова се е криела без запаси от вода в замръзнало мазе. Тя е починала на 4 април.

Преди повече от 80 години тя също се крие в мазе, но по време на нацистката окупация на Мариупол. Този път тя се укриваше от руските сили, които бомбардираха града и прекъснаха основните доставки  на хуманитарна помощ.

"Мама не заслужаваше такава смърт", казва дъщеря й Лариса пред Chabad.org. "Нямаше вода, ток, топлина - и беше непоносимо студено", разказва Лариса, която се крие в мазето с майка си. "Нямаше какво да направим за нея. Живеехме като животни."

Всеки момент, прекаран извън мазето, беше рискован, тъй като двама снайперисти са качени до най-близките източници на вода, а безмилостната бомбардировка от небето не спира.

"Всеки път, когато паднеше бомба, цялата сграда се тресеше. Майка ми повтаряше, че не си спомня нищо подобно по време на Великата отечествена война (Втората световна война)".

Родена през 1930 г., Ванда е само на 10 години, когато нацистките окупатори пристигат в пристанищния град и събират еврейското му население през октомври 1941 г.

Войниците прекарали хиляди жители, включително и майката на Ванда, до ров, където са екзекутирани в масов гроб. Малкото момиченце избягало, като се скрило в мазе, когато немски SS офицери пристигнали в дома й, за да отведат майка й. Тя преживява остатъка от нацистката окупация на Мариупол, като прекарва следващите две години в болницата, в която баща й - който не бил евреин - успял да я накара да се регистрира.

Обиедкова е вторият украински евреин, оцелял от Холокоста, за който е известно, че е починал от началото на руската инвазия.

През март 96-годишен оцелял от концентрационен лагер загина, когато руски сили обстрелват дома му.

"Ванда Семьоновна преживя невъобразими ужаси", казва равинът на Мариупол Мендел Коен. "Тя беше мила, радостна жена, специален човек, който завинаги ще остане в сърцата ни."

Лариса и оцелелите й членове на семейството са на безопасно място.

Кметът на Мариупол твърди, че 100 000 души остават в капан в източния пристанищен град, който е подложен на интензивни руски бомбардировки от началото на инвазията.

Градът е ключова стратегическа цел за Москва, която, ако бъде заловена, ще освободи хиляди руски войници за участие в офанзиви другаде и ще позволи на руските сили в анексирания Крим да се свържат директно със сепаратистки сили на изток.

Въпреки множеството ултиматуми от Русия, украинските защитници останаха на лагер в масивния стоманен комплекс Азовстал в Мариупол, където обещаха да се бият до края.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Преди един месец имахте същата статия 1 към 1 за дядо .Ши,ани психопати дето ни палите къщата ако имах власт всичките щяхте да чукате камъни за пътища.
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврейка, оцеляла от холокоста, живее си преспокойно до 90 години в уж"нацистки град", според путинофилите, и идва някой си уж руснак"освободител" и я убива. Парадокс!!!
27
1
 
3
 
! Отговори
Емануел Макрон преди 1 година
Убавица е била...
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко нагласено и измислено! И по-важното - нищо общо няма тази жена с разбойниците, които надомъкнахте в България да ни се качват на главите, защото били уж бежанци от Украйна. Моля ви, продължавайте да ни пускате тези измислици, пропагандистки глупости и фейкове.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато е млад всичко може да прави човек , но когато годините почнат да тежат нещата са коренно различни, една плочка на криво някой майстор е сложи на алеята и фатален край.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 По твоята логика ако кола блъсне мой близък и го убие то аз имам право да почна да убивам всички шофьори,за да освободя пътищата от шофьори убийци. Нищо,че 99% не са такива. И те трябва да понесат вината. Всъщност комунистическото мислене винаги е било такова. Ако някой е виновен за нещо трябва да се накаже заедно с всички около него.
23
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не качите снимката на убитите 23 годшна жена и 11 месечното и дете убити от украинските нацисти в Донецк. Не няма да напишете нито ред камо ли да качите окървавените тела на невинните жертви. Нее хуманно да се показват жертвите на украинските нацисти.
22
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го публикувате втори път. Свършиха ви пропагандните материели и повтаряте? Като любимите книги - препрочитаме ги от време на време. Ако публикувате многократно по поръчка, ще ви помоля да публикувате още няколко пъти онова за бабата, дето свалила хеликоптер от балкона като го замерила с буркан кисели краставички.
21
9
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Ти си голям балък .Гледаш това което Путин иска да виждаш.Всичко е толкова истина колкото срещата му със стюардесите.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коронавирус !
19
15
 
18
 
! Отговори
Messi преди 1 година
Пуснете си малко руска тв.Хората в Мариупол си се разхождат съвсем свободно!Стига пропаганда!
18
4
 
18
 
! Отговори
Много ме кефи преди 1 година
Как измират сума ти хора и от двете страни, а лешоядите-жОрналисти правят статийки за някакви единични и най-вече доста съмнителни случаи.
17
10
 
4
 
! Отговори
До само питам преди 1 година
Русофил естествено.
16
4
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Българин...абеКРЕТЕНОИД,къде прочете,че "рашисти" са убили бабето бе?!..Дори и манипулаторите,автори на тая чутовна новина, не са посмяли да твърдят това!..Въпросната е ПОЧИНАЛА по време на окупацията,НЕ е била отстреляна от руснак!!!..А се е криела в мазата,защото там се стреля..Но стрелят и руснаците,стрелят и украинците !..Доколко е верно това с мазата е под въпрос..Не случайно 90 процента от статията дъвчи събития от преди 80 години..Просто за да "наклони настроенията"..
15
2
 
8
 
! Отговори
Само да питам преди 1 година
Абе хора, ако мисля, че света се е побъркал и не отиват на хубаво нещата, русофил, или русофоб трябва да се нарека?
14
3
 
6
 
! Отговори
До Хемус преди 1 година
По- скоро като насъскване на кучета от стопанина им в кучешка битка на живот и смърт. И залагане естествено.
13
0
 
3
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Това конфликта между юдео-хазарите в Русия Украйна е малко като при братчедите в махалата,и да няма причина трябва задължително да стане кютек!Абе клингонци срещу ромолани!
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието по-скоро е "оцеляла от германските нацисти, но загинала от руските нацисти".
11
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжат. Както за всичко досега. Искат да се разчувстваме. Ако не бяхте лъгали толкова нагло 2 години, можеше и да се вържа и да ревна. Никой не може да избяга от съдбата си, а тя винаги в справедлива!
10
6
 
15
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Майната и на Ванга хрантутим урки за 5 милиона на ден :)))