Румъния готова да доставя оръжие на Украйна

Предстои да бъде взето решение, ако има нужда
28 апр 2022 15:27, Елка Василева
54
Румъния готова да доставя оръжие на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Румъния е готова да доставя оръжие на Украйна, заяви председателят на Камарата на депутатите на румънския парламент Марчел Чолаку, който посети Украйна по-рано тази седмица заедно с премиера и външния министър, съобщава телевизия Диджи 24.

Запитан от журналисти дали Румъния е готова да доставя оръжие на Украйна, председателят на Камарата на депутатите уточни, че е необходима законодателна рамка, но смята, че Румъния е готова.

Още по темата
„Имаше такава дискусия, както е нормално да имаме, на първо място да съществува законодателна рамка и да видим и развитията в Украйна“, каза Чолаку.

„Твърдо вярвам, че Румъния е готова, ако навлезем в такъв етап и вземем такова решение. Румъния е готова, затова бяха предприети тези пътувания, за да се предложи повече помощ, да се уточнят някои аспекти, което може да бъде направено само чрез срещи лице в лице, и ако има нужда, Румъния ще вземе такова решение", каза Чолаку, който е и лидер на най-голямата парламентарна сила – Социалдемократическата партия.

Марчел Чолаку е най-вероятният бъдещ премиер на Румъния от май следващата година съгласно коалиционното споразумение между неговата Социалдемократическа партия и Национално-либералната партия на настоящия министър-председател Николае Чука. При съставянето на правителството социалдемократите и либералите се договориха за ротационен принцип на премиерския пост с мандат от година и половина.

Запитан за вида на оборудването, което може да бъде изпратено на Украйна, Чолаку заяви, че не е обсъждал това с министъра на отбраната Василе Дънку.

Премиерът Николае Чука заяви на пресконференция вчера, че Румъния ще анализира исканията на правителството в Киев за доставка на оръжие за Украйна.

"Имахме решение за осигуряване на защитно оборудване и боеприпаси. Все още анализираме исканията, които украинското правителство ще представи, и в зависимост от това ще вземем решение", заяви Николае Чука на пресконференция в двореца "Виктория".

Във вторник премиерът Николае Чука, председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку и министърът на външните работи Богдан Ауреску бяха на официално посещение в Украйна. Румънската делегация беше приета от президента Володимир Зеленски и имаше срещи с премиера Денис Шмигал и председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук. Румънската делегация посети също населените места Бородянка и Ирпин, близо до столицата Киев, които са силно засегнати от незаконната, непровокирана и неоправдана агресия на Русия срещу Украйна, посочва Диджи 24.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Берлин е близо ....ама вие още Украйнане можете да минете .....Байрактарите ви кълват танковете , като кукурузни зърна....ха,ха,хаааааа.....МОЖЕ И ДА НЕ ОСТАНАТ ДО ГРАНИЦАТА С ПОЛША....ха,ха,хаааааааааа
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Молдовата ще я делим ли, или цялата ще я вземем? Потискат рускоезичното население. Руският език трябва да се забрани като опасен за говорене.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Берлин е близо. През Полша за 1 ден, с почивките за танковете.
32
0
 
1
 
! Отговори
евротъпанар преди 2 години
те н евиждат че са до конфликта ще давали оръжие -кво оръжие пък вие имаате
31
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Браво румънски братя.
30
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 2 години
Как ще ги стигнем... румънците?
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроромите ще загубят Молдова, а северна Добруджа беше открадната от бг за ромите заради ПСВ и да бъде нападнат СССР.
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газа в черно море се крадне от френски и нато фирми за Турция и Румъния. България не получава нищо.
27
6
 
11
 
! Отговори
Членчикпети преди 2 години
После да не се молят и те за военна помощ, като зеленски?
26
1
 
8
 
! Отговори
Най-накрая преди 2 години
Да прочета някакви смислени коментари. Омръзна ми от глупости. Браво на последните коментирали тук.
25
0
 
13
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Добър коментар! Подкрепям!
24
7
 
18
 
! Отговори
Захаров преди 2 години
До 40 за вилнеещият путин: ми не е така. Американците също вилнеят по целия свят с цел да отворят още и още пазари и икономически зони, както и да заграбят нови и нови земни богатства. Но никой нищо не им казва, нали? Просто използват продажните украински управници в опит, пореден, да съборят Русия и да заграбят ресурсите й.
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До добре: паричната маса надминава в пъти материалните блага. Това е резултата от потушаването на икономическите кризи с печатане на пари. Неземно безценния модел на Кейнс. Ама като гледам войната ще си остане единственото възможно решение на икономическите кризи, рано или късно. Та сега някой трябва да плати цената и това не желаят да са американците. Руснаците също се дърпат успешно за сега. И остава Европа. На печелившите честито.
22
6
 
8
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Месеци по-късно е превантивно? :D Руснаци, просто вадете САТАН ДВОЙКАТА и приключвайте този свят. Не искам да живея сред оли-гофрени повече!
21
3
 
10
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Лаком гз кръв се ре. Всичко е за пари, нали? И то за много пари...
20
5
 
15
 
! Отговори
Добре, преди 2 години
Не разбирам защо е този зор да стигаме до трета световна война. Толкова ли ни поевтиня живота, та да изявяваме толкова силно желание да умрем.
19
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Румънците! Те знаят че трябва да се действа превантивно а не след дъжд качулка!
18
6
 
13
 
! Отговори
Гърленки преди 2 години
Добре, правете гърленки на краварите, както и ние правим!
17
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България официално е изразила готовност да погребе населението си.
16
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румъния СЪЩО е готова да цока бибата на ФАЩ