Румъния започва добив на газ в Черно море от средата на годината

От там ще се осигуряват 10% от годишното потребление
28 апр 2022 11:16, Елка Василева
37
Румъния започва добив на газ в Черно море от средата на годината
Снимка: архив, БГНЕС

Румънският премиер Николае Чука съобщи, че първият газ от Черно море ще бъде добит в средата на тази година, като следва да се експлоатират около един милиард кубически метра годишно, което представлява 10 процента от годишното потребление на Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

Още по темата
"Първият газ от Черно море ще бъде добит от компанията „Блек Сий Ойл енд Газ“ (Black Sea Oil and Gas) в средата на тази година и тогава ще разполагаме с допълнителен милиард кубически метра годишно. (...) В периметъра Караджеле има надежди и се обсъжда, че първият газ ще бъде добит през 2024 г., а в периметъра Нептун Дийп не можем да се надяваме по-рано от края на 2026-2027 г.", заяви румънският премиер в предаване на обществената телевизия ТеВеРе 1 (TVR1). Чука коментира, че Румъния има късмет, че разполага с този особено важен ресурс в този момент.

Румънският премиер отбеляза, че макар в момента да има достатъчно газ за потреблението на населението и промишлеността, все още е необходимо допълнително количество от около 20 процента от годишното потребление, от които 10 процента ще бъдат осигурени от експлоатацията на компанията Black Sea Oil and Gas.

Чука съобщи, че в петък ще се проведат разговори с българския министър-председател за завършването на интерконектора между Гърция и България, за да може да се ползва и втечненият газ, който може да бъде докаран в Средиземно море и разтоварен на терминали в Гърция или Турция.

Във връзка с електроенергията Николае Чука подчерта, че се имат предвид програмите на Европейския съюз за възобновяема енергия, както и че се полагат усилия за пускане в експлоатация на електроцентралата в Йернут, на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода и малки ядрени реактори.

Във връзка със закона за офшорните залежи премиерът увери, че той ще бъде одобрен в кратък срок и ще бъде изпратен на държавния глава за обнародване.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
В Добруджа са открити огромни находища на газ по време на тестове проведени от мен 2012 година.. над 60% от запасите са в Дунавския залив потопeн след отварянето на Босфора ..
26
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много с нефт и газ в Черно-Каспийски район с Мала Азия и Сирия,Турция затваря кръга щот вече търси усилено,а ние нищо от това,що за пътна карта на тез запаси в тоя взаимно обвързан район след Потопа и то на два пъти един по Ефрат през Вавилон и езерото Асад до Алепо в Йонийския залив,а втори през Червено море покрай пирамидите в Египет по канала що е сега и по р.Йордан покрай баирите Холандски до Ливан,че Синай останал ограден от вода що тъй плискала от 100м. прагове,че изплискала кал в Каспийск
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние кога?
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Черно море имаме гориво за цяла Европа за поне 1000 години. И не е газ или нефт! Само че имаме и енергийна мафия.
23
9
 
6
 
! Отговори
давайте преди 2 години
надупчете Черно море, Добруджа и където още се сетите. Колко да са залежите там? Колко от потреблението да покрият? Съсипете и без това съсипаната природа. Ще се спасите за година-две и то, ако е рекъл Господ. После кво?
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клоун, навремето като предлагаха да добиваме газ и всичкото еколог скочи не, та не. Ония в Генерал Тошево даже референдум правиха. Сега румънците ти виновни. Имахме ли шанс - имахме. Подведоха ли се ония балъци понруските опорки- подведоха се. Никой не ни е виновен.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера в магазина за кило прясно мляко, сладки картофи, ябълки и още някакви неща дадох 16 лева. Спри тия цигари и изведнъж ще ти се отвори сума ;) Навремето като намалих бирата и се оказа, че всъщност имам пари.
20
9
 
7
 
! Отговори
Минчу преди 2 години
Да вадим шистов газ!!!Каква житница е Добруджа,бе хора,била е нявга...Отдавна всичко е отровено с торове и пестициди,ама зърнарите така им отърва и не дават да се копа за газ!!
19
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за вас как ви се струва, ама за едни цигари, пресен лук и хляб дадох 15 лева днес. Втрещих се. А, да-и репички.
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мнозина ще спечелят, но не и ние. Боко поне беше гъвкав.
17
1
 
1
 
! Отговори
гледаи преди 2 години
как василиса прекрасна ре6и коси
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За добив на газ от Черно море, против шистов газ и разораване на Добруджа житницата на България.
15
1
 
1
 
! Отговори
горката преди 2 години
толко е вьоду6евена че се е заселила на неква селска мансард
14
1
 
1
 
! Отговори
тая преди 2 години
добре че пи6е а не я чуваме че и преводач 6е трябва
13
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние имаме газ колкото щеш, ама антиваксърите ги лъжат как шистовият газ, 5g и ваксините са вредни и те вярват. Затова са и аутсайдери цял живот.
12
10
 
6
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Е тоя газ ще стане причина за Чурноморската война. Кой ли ще победи? Пукам пуканките и засядам пред телевизора.
11
5
 
15
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Споко, ЕС минава на фузионно-кохезионни възобновяеми енергийни източници и спира да купуват руска газ. Ерата на руската газ в ЕС приключи.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми в крайна сметка ще облажим румънците. А ние няма ли да потърсим газ и нефт по нашата част от черноморието? Пропадаме с адска сила надолу. Благодарим ви наши любими политици! Ако не сте вие, ние няма да благоденстваме така. В който е газа, в него е парата. Да живей Руманеску.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички искат да ни продават на ниски цени! Щастлив съм.
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румъния, Гърция и Турция ни обещаха газ на ниски цени, видеха, че се отделяме от руското влияние :)))