Войната ще предизвика най-големия ценови шок от 50 г. насам

Предвижда 50% поскъпване на енергоносителите през 2022 г.
Обновена: 28 апр 2022 18:14 | 28 апр 2022 18:08, Йоана Цонева
25
Войната ще предизвика най-големия ценови шок от 50 г. насам
Снимка: БГНЕС

Световната банка прогнозира най-силната ценова криза през 2022 г. от 70-те години на миналия век насам, поради скоковете на цената на енергоносителите, металите и храните Това се посочва в новия обзор на пазара на суровини Commodity Market Outlook.

Експертите от Световната банка предвиждат 50% поскъпване на енергоносителите през 2022 г., а на другите стоки - с 20%.

През 2023 - 2024 прогнозата на обзора на Световната банка на пазара на суровини Commodity Market Outlook е за намаляване цената на всички стоки, но очакванията на експертите са за по-високи цени за целия петгодишния период. Отбелязва се, че последиците от войната в Украйна могат да бъдат по-продължителни отколкото при предишни кризи. Накратко – световната икономика навлезе в най-силния ценови стоков шок от 70-те години на миналия век насам. Днес потребителите обаче имат по-малко възможности за замяна на едни с други изкопаеми енергоносители, тъй като поскъпването вече обхваща всички пазарни сектори.

Средногодишната цена на петрола марка Brent се очаква да се покачи с 42% - до 100 долара за барел. Тя ще намалее до 92 долара през 2023 г., ако спрат прекъсванията на доставките и се увеличи добива на петрол в други страни освен Русия, при по-малък ръст на търсенето.

Commodity Market Outlook предупреждава за опасността от практикуваното сега намаляване на данъци и даване на субсидии вместо вземането на дългосрочни мерки за намаляване на търсенето и насърчаване на алтернативните енергийни източници. Това може само да задълбочи дефицита на доставките и да засили ценовия натиск върху енергийния пазар. А и принудителният преход към по-скъпо струващи търговски модели като промяната на логистиката поради смяна на доставчиците на суровини може да докара продължителна инфлация.

Още по темата
Очакваният през годината ръст на цената на газа – в Европа до 111% - води до поскъпване на торовете с почти 70%. Поради това поскъпва земеделската продукция – включително поради отказ от торове, намаляване на добивите им и предлаганото на пазара. Цената на продоволствията средно ще скочи с 23%, а на пшеницата – над 40%.

Най-силно се очаква да е поскъпването на палмовото масло - с над 45%, което се обяснява с въведената от Индонезия, производител на половината от световния добив, забрана на износа му от страната от 28 април, обяснено с недостиг на вътрешния пазар.

Прогнозата за 2023 г. е намаляване с 10% на цените на продоволствията чрез нарастване на доставките от пшеница от Аржентина, Бразилия и САЩ.

В променените условия се забавя замяната на изкопаемите енергоресурси с чисти енергийни източници. В значителна степен причината е в скока на цената на необходимите за алтернативната енергетика алуминий – прогнозно поскъпване за годината с 37%, и на никел – ръст от 51% процента. Прогнозата за металите като цяло е поскъпване с 16%, на желязо, мед, никел и алуминий с над 22%, но благородните метали като злато, платина, сребро ще поскъпнат само с 3%./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нене - предизвикаха война, плащайки на Зеленски в бяло, за да прикрият истинските причини за ценови шок :)
22
2
 
5
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Това не е заради войната!Тука ни баламосват по същия начин както със ковида където заради бълхата ни накраха да си запалим къщите/икономиките и начина на живот с цел масово психяване/!Много ресурси са наляти в момента за да ни накарат да повярваме,че всичко е заради войната!За съжаление показателна жертва първи ще паднем най-бедните за да имат оправдание за следващи геноциди!Мръсни психопати са всички политици отворят ли си устите само лай.а и лъжи бълват!А всички хора искаме само нормален живот
21
3
 
4
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 1 година
Ко стана сега? Уж 7% от световната икономика била Русия, а батаряса на 100% целия свят! Май не били 7%, а? Ам представи си ако Китай с неговите 28% се патакламаджоса с Тайван!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ценови шок, а връщане към характерния за капитализма дефицит, прикриван с уж търсене и предлагане.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се вдигнат и заплатите. Нали никой не си мисли, че ако производител вдигне цената на житото на 5000лв/тон и после хляба е 80лв някой ще може да си го позволи? Свободен пазар означава търсене и предлагане. Когато търсенето намалее цените ще паднат. Ако не паднат заплатите ще трябва да се качат или продукцията ще трябва да бъде изхвърлена. Няма вечни неща, произведеното трябва да се продаде иначе всичко спира. Колкото и да растат цените няма, заплатите ще растат по-бавно но ще ги настигнат.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със санкциите Европа се простреля в крака. А нашите се опитват да закопаят БГ с простотрии в стремежа си да се докарат. На Кирето великите стратегии май ще продължат още месец и Канада.
17
3
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Гражданятааа н.ъ.л вчера ви казах у.а зимъска гза ви пайджина жа фане ! На батьо пингвинчаата хем на тевно хем на студено жа стоите !
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво става с Ковида не се чува нищо за него? изчезна ли ?
15
2
 
13
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
По скоро е раздаването на безплатни пари с измисления ковид. Просто си търсят извинения за глупостите.
14
8
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Прав си! Мнооого пъти пиша - БГ Е СЛЕДВАЩАТА БЕЗ ЧЕРНОМОРСКИ ИЗЛАЗ!!! ЗАСЕГА САМО УК НИ ПАЗИ!!!
13
17
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
СПРЕТЕ АДОЛФ ПУТИН ПО- СКОРО! ИНАЧЕ НИ ЧАКА АПОКАЛИПСИС КАТО ПО ФИЛМИТЕ!!! С ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО СПРЕТЕ ПУТИН!!! МОЛЕТЕ СЕ И НА БОГ!!! ИМА БОГ! ПУТИН Е ДЕМОН И СИБИРСКИЯТ ШАМАН МНОГО ПЪТИ ВИ ГО КАЗА. ЗАТВОРИХА ГО ВЕЧЕ!!
12
7
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Българските власти да заложат по границите цистерни с метилов спирт за да предотвратят руското нахлуване. От исторически опит че БГето е следващото наред!
11
10
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
Запасете се с трайна храна,не харчете пари за глупости и се въоръжавайте ! Вместо да изпиете две бири ,купете си лютив спрей,вместо да си купите две кутии цигари ,купете си бюджетен нож или мачете . Не бъдете съвсем с голи ръце ! Идват лоши години ! Досега това беше само репетиция !
10
6
 
2
 
! Отговори
Самоубийствените преди 1 година
Санкции НЕ ? Отказа да плащаме за газа НЕ ?
9
8
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Е как да не му се отблагодари човек на АдолфПу... за поднесеното ни благоденстви с "методите на средновековната инквизиция"!
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди също имаше войни в Ирак, Либия, Афганистан, иетнам е такова чудо никога не е било, ама и такива санкции не е имало.
7
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната не е виновна, че Кирчо търси да купува възможно най-скъпата и неизгодна суровина, сори всичко си има граници.
6
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми не не е войната тя ви е най-удобното извинение, а за локдауните, печатането на пари без покритие в трилиони, че да се помпят акциите на борсата на богаташите, а за бедняците инфлацията.
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не войната, а еврогейлиберастите с безумните им, самоубийствени санкции. Но няма да е задълго, вълна от бунтове и революции се очакват следващите 2 години. Така наречените лидери на ЕС да не забравят прекрасните европейски традиции с кладите и гилотината.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще умрем в болести и глад с тези.