Адът в тунелите на "Азовстал": Хората са в агония, бомбардировките не спират

Деца гледат как родителите им умират
Обновена: 29 апр 2022 21:22 | 29 апр 2022 20:20, Нели Христова
414
Адът в тунелите на "Азовстал": Хората са в агония, бомбардировките не спират
Снимка: БГНЕС

Войниците лежат един до друг на лагерни легла. Някои се гърчат от болка, други изглеждат примирени със съдбата си, втренчени в мобилните телефони или в тавана. Мръсните превръзки и миризмата говорят за гниене на плътта и началото на гангрена.

В обширната мрежа от тунели под стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол десетки войници от 36-та бригада на морската пехота на Украйна и батальон "Азов" са последният отпор срещу превземането на пристанищния град от страна на президента Путин.

Доставките, включително на питейна вода, храна и боеприпаси, привършват за бойците, хванати в капан до стотици цивилни във фабриката на левия бряг на Мариупол. Преди седмица президентът Путин нареди на командирите си да затворят завода, като каза на Сергей Шойгу, министърът на отбраната: "Блокирайте тази индустриална зона, за да не може муха да премине през нея. Няма нужда да слизате в тези катакомби и да пълзите под земята през тези промишлени съоръжения."

Някои обаче все още могат да комуникират с външния свят чрез мрежата от сателити на Илон Мъск - Starlink. Снимки, споделени с The Times от избягали жители на Мариупол, включително такива в Полша, разкриват пълния ужас в катакомбите.

В един аудио файл, споделен с The Times, цивилен лекар в Азовстал казва: "Нямаме достатъчно лекарства. Ето защо, за да се справим със счупените кости, използвахме стари неизмити парчета плат, а това причинява инфекции. Някои хора вероятно ще умрат там, защото скоро няма да получат медицинска помощ. Много хора са в агония. Бомбардировките и обстрелите не спират."

В друг запис украински войник добавя: "Руснаците не ни дават и секунда мир, бомбардировките не свършват, така че е почти невъзможно да се извърши операция правилно. Няма достатъчно лекари, няма достатъчно медицински сестри. Много от медицинските сестри и лекарите са мъртви."

Видео, публикувано днес от полк "Азов", изглежда показва последиците от руските бомбардировки, които според войниците са довели до срутване на покрива на импровизирана операционна зала.

Говорейки от град близо до Днепър, на север от Мариупол, 42-годишната Виктория каза, че нейният 36-годишен брат, подполковник от украинската национална гвардия, е бил в Азовстал от 24 февруари. Те все още от време на време могат да комуникират, споделя тя пред The ​​Times.

"Има много цивилни", казва тя. "Мисля, че много от тях са служители на "Азовстал". Има и много от тези, чиито домове са разрушени. Много възрастни хора и деца.”

Тя твърди, че много от децата са видели родителите си да умират, а някои са се разболели от стрес. "Много хора започнаха да заекват", добавя Виктория. "Някои губят коса и зъби."

Брат й често е бил натоварен да пази през нощта. "Брат ми ми каза, че в една такава нощ е тръгнал да си прави чай", разказва тя. "Точно по това време мястото, което той напуска, е бомбардирано. Огромен трясък се разнесъл над мястото. Той оцелял само защото си правел чай в друга стая. Другите хора, с изключение на един войник в спален чувал, са умрели незабавно."

Виктория казва, че брат й й е казал: "Всичко, което е останало от телата им, взехме с лопата и го сложихме в отделни найлонови торбички. Написахме имената им върху тях." Скоро след това брат й припаднал.

"Много ранени лежат на земята, понякога на матраци", разказва момичето. "Там също се правят операции. Нямат антисептик, толкова много хора гният. Брат ми никога не е сменял униформата си. Той все още носи тази, която носеше в началото."

Сред тях е и сержант Алена Кушнир, украински медик. Този месец тя засне видео от вътрешността на бункера, като призова за помощ. Около 40 дни след като партньорът на Кушнир, също във въоръжените сили, беше убит, тя "раздаваше вода и закуски, за да отбележи смъртта му, когато и тя беше убита", казва Виктория. "Те имаха малък син."

Тя добави, че Кушнир е пеела на войниците в Азовстал. "Тя им пееше, даваше на тези войници всичко, което можеше. Тя беше нещо повече от професионалист."

Братът на Виктория казва, че украински войници са се опитвали да държат мъртви тела в хладилници. "Руснаците умишлено стреляха по един от тези хладилници", споделя й той. "Те убиха тези хора два пъти."

Съпругата на войника, Света Серко, на 31 години, казва, че е изпращал съобщения "приблизително веднъж на ден", добавяйки, че двойката се е преместила в Мариупол  преди около два преди години. Серко, която е от индустриалния град Запорожие, казна, че има много деца, хванати под земята, включително и четиримесечно бебе.

Серко споделя, че е избягала от Мариупол с дъщеря си в Полша. "Тя чу само една експлозия, не видя много", казва майката. "Тя знае, че баща й се бори и вярва, че той ще се върне. Надявам се всички да оцелеят."

Обсадата на Мариупол предизвика международно осъждане и сравнение с руското унищожаване на Грозни - чеченската столица, и Алепо в Сирия. До момента са установени три масови гроба в покрайнините на града.

Русия обаче казва, че разкритията за Мариупол са "провокация" на западните медии. Днес стана ясно, че руснаците планират да отведат лоялни журналисти до града, за да съобщят, че украинците са бомбардирали града.

Днес 39-годишният капитан Святослав Паламар, заместник-командир на украинския батальон "Азов", каза, че войниците са решени да се бият докрай. "Докато сме тук и държим защитата. . . градът не е техен", заяви Паламар.

Той допълни, че все още бушуват тежки боеве и непрекъснато са били бомбардирани. В един момент руските сили изпращат колона от танкове и бронирана техника и пехота, но защитниците я унищожават. Той казва, че тактиката непрекъснато се променя.

"Тактиката сега е като средновековна обсада. Ние сме обкръжени, те вече не хвърлят много сили, за да пробият нашата отбранителна линия. Те извършват въздушни удари", обяснява той. Паламар, който е женен с едно дете, не разкрива колко храна и амуниции са им останали. Той обаче твърди, че все още имат стотици бойци.

Заловените в "Азовстал" апелират за международна помощ за организиране на евакуация преди очаквания краен срок на Путин 9 май да завземе южната част на Украйна. Днес обаче Павло Кириленко, губернатор на Донецка област, каза, че Русия също не позволява създаването на хуманитарни коридори.

"Разбира се, нашите ресурси не са безкрайни и намаляват с всеки изминал ден на интензивни битки. Ситуацията е трудна, но ще се борим и ще се борим толкова дълго, колкото трябва", казва той и добавя, че има повече от 500 ранени бойци, някои в тежко състояние. "Нямаме условия да ги лекуваме, да извършваме наистина трудна операция. . . лекарствата свършват, превръзките, храната и водата."

Да бъдеш в плен не е вариант, казва той. "Те ще бъдат убити в плен, ще бъдат осакатени и затова предлагаме да имаме трета страна, която по време на преговорите да гарантира излизането им от "Азовстал".

Във Варшава Виктория казва, че брат й, който държи в Азовстал, не казва на жена си за условията, пред които са изправени. "Той не казва много на Света – не иска тя да се стресира. На работа, когато чете съобщения от брат й, понякога припада, казва тя. "Той казва: "Ти го четеш, но аз го живея."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
0
 
3
 
! Отговори
BB преди 2 години
Ако искат да оцелеят бяло знаменце и да излизат
295
2
 
7
 
! Отговори
Дядо Щукар преди 2 години
Колко прочуствено! Иначе руснаците биха били най-заинтересовани от напускането на цивилните, защото това би им развързало ръцете. Интересно ми е обаче, освен украинците кой още се крие там, та Макрон и Ердоган са толкова активни.
294
4
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Бог да им прости греховете! На Азовци украинци, италианци, англичани и каквито са там насъбрани! И те да се молят, стига са се жалвали! Ако има възрастни хора и деца пак е тяхна вината и на шефа им Зеленски. Кого защитават и какво само те си знаят. Тази Виктория май я четохме веднъж. Всичко е Божие дело и кармата, дето се трупа се плаща. Що народ са избили и невинни майки и деца, дойде време техните жени да се молят. Само сега да не поискат да кръщаваме и улица "Азов", че вече са големи "герои".
293
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мошеници, само не разбрах кого искате да разчуствате? Този пасквил буди един единствен въпрос. Защо тези хора не се предадат?Ама щели да ги убият, били мирни хора, дрън мрън, защо искат да умрат в катакомбите?Ако руснаците искаха да ги убият достатъчна е само една бомба ФАС3000 и върху мястото след това може да се оре и две. Ще бъде абсолютно изравнено и наторено. Спрете с лъжите, предайте се и след това като каторжници ще възстановите страната си.
292
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тунелите се гърчат 10-на язовеца и един куп западнали "съветници"!
291
6
 
33
 
! Отговори
Атом преди 2 години
Не разбрах! Това що за фейково съчинение е? Как от тунелите на Азовсталь може да се отбранява Мариопул, който отдавна е превзет по суша и море!?Кой *** държи тези момчета под земята, след като единственият изход е да се предадат! Другият е да умрат за тоя що духа. Президентът на Русия, на всеуслошание обяви, че животът им ще бъде запазен и ще бъдат лекувани. Кой гад ги държи в тунелите? Отговорът знаят всички, но е по-лесно да се следва линията на великия САЩ. Жалко за момчетата от МП.
290
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви последни защитници?!? Града вече се връща към мирния начин на живот, а тея долу в тунелите си получават по делата си. Присъдата е: да изгният и умрът в тежки страдания....това което причиняваха на обикновените хората (люти страдания), сега им се връща с пълна мяра.
289
56
 
11
 
! Отговори
Радон Керанов преди 2 години
Бойният път на полка Азов ясно показва каква ще бъде съдбата на руската армия в Украйна! Бог да я прости след решението на американците и другите членове на НАТО за масирана военни доставки чрез механизма на лендлийза! Джудженцето от Кремъл превърна Украйна в гробище на руски военни! Наздраве, джудженце!
288
41
 
10
 
! Отговори
Радон Керанов преди 2 години
Безпристрастните данни от битката в Мариупол показват, че бойците от полка Азов са унищожили няколко хиляди руски войниции офицери, в преобладаващата си част спецназовци от щурмови групи! Така наречените тук "плъхове" от руските лакеи показват безпрецедентна бойна ефективност! Всяко стълкновение с азовците завършва зле за руснаците - с купчини руски трупове! Не само в Мариупол, това се случи и в Киев и в Харков, където воюват други части азовския полк! Много, страшно много мъртви спецназовци!
287
13
 
46
 
! Отговори
Бай Ганю преди 2 години
Колкото и да ни заливат с фалшива пропаганда по,лайковете ще разберете за кого сме и ,на какво вярваме.А че ги е страх(защо ли) да се предадат май има за що.
286
24
 
86
 
! Отговори
Анти НАТО ФАШИСТИТЕ преди 2 години
Дали да ви вярваме? Скапани и манипулативни медии НЕ НЕ ВИ ВЯРВАМЕ АМЕРИКА ВИ ПЛАЩА ЗА ДА ЛЪЖЕТЕ ПРОТИВ РУСИЯ
285
20
 
102
 
! Отговори
Киров преди 2 години
Абсолютно манипулативна и фейкова публикация! Всички цивилни могат да излязат по хуманитарни коридори, но украинските хитлерофашисти от Азов ги ползват за жив щит (точно като извергите ислямисти от ИДИЛ)! Като са толкова зле, да вдигат бялото знаме и навън с вдигнати ръце! Животът им е гарантиран от руснаците, за разлика от обезумелите бандеровци, разстрелващи беззащитни пленници с вързани ръце! Гадни плъхове - да пуснат мирните жители, пък като искат, да измрат като плъхове в дупките си...
284
18
 
95
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
Поне от един месец плачат, че нямат вода, няма ток, нямат храна нямат лекарства и така нататък, но още са живи вече втори месец и нещо. Как става тая работа не ми е ясно. На всичкото отгоре руснаците им правиха на няколко пъти коридори да излязат, но не искат.
283
13
 
84
 
! Отговори
Един преди 2 години
Урките знаят какво ще им се случи, като излязат и за това, като плъхове се крият в дън земя. Ние също няма да забравим как изгориха жив българин в Одеса! Няма да забравим и че забраниха българските училища. Само български предатели могат да подкрепят Украйна.
282
13
 
84
 
! Отговори
Tyyy преди 2 години
ЗАЩО ЦИВИЛНИ ГРАЖДАНИ СЕ ДЪРЖАТ НАСИЛА!!!!! В КАТАКОМБИТЕ??? ЗАЩО..... ЗАЩОТО НА ВСЕКИ ТРЕЗВОМИСЛЕЩ Е ЯСНО *** (АНГЛОСАКСОНЦИ) КАКВО ЦЕЛЯТ!ТОЗИ ПЪТ СБЪРКАХА...... ТОВА Е КРАХЪТ ИМ!!!!
281
15
 
119
 
! Отговори
Стьопка Бандера преди 2 години
Първо , ***, дето е работила над статията, да се ограмоти и да прави разлика между амуниции и муниции. Второ, руснаците многократно обявиха, че за цивилните има осигурени коридори и за да не излизат значи, че някой не им позволява. Трето, за този капитан от "Азов", а и за някои други от обкръжението му попадането в плен сигурно означава смърт, като знаят какви са ги вършили. Четвърто, въпросният капитан посмъртно няма да пусне ранените войничета да излязат, защото сигурно има какво да разкажа
280
20
 
110
 
! Отговори
Пффф преди 2 години
Еми дадоха им възможност няколко пъти да излязат и да се предадат не искат защо ли?? Сега чакайте спасение от американците или европата ама все едно да чакаш от умрел писмо..
279
20
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятели, разбирате че статии от този вид са жива манипулация. Но всеки , който има пипе чете и знае за какво става дума.Че англосаксите искат да унищожат Русия за да поставят ръка върху целия свят. Е ,много се надявам да им се счупят зъбите в Украйна. А Бандерите ще дадат фира, защото от много години им пилят гънките. За жалост окупираха нашето Черноморие и може би това е една от задачите им. Да изтласкват местните и да направят в Европа една голяма Бандерландия. Украйна скоро ще бъде поделена.
278
19
 
117
 
! Отговори
Неотрален преди 2 години
Имат ли възможност да се предадат ИМАТ! Дадоха ми им зелена светлина да излязат бял *** ДАДОХА ИМ! Това си е тяхно решение, отвън ги чакат дори и медици за да ги лекуват. Защо ли не излизат?
277
89
 
25
 
! Отговори
Термопили преди 2 години
И за спартанците е било просто и за Бачо Киро също.....срам нямате руснаците и бг креатурите....но помнете....всичко се връща....