Украйна призна: "Призракът на Киев" е измислица

Как се роди легендата?
3 май 2022 19:00, Нели Христова
181
Украйна призна: "Призракът на Киев" е измислица
Снимка: Telegram

Пилотите на изтребители в Украйна са значително по-малко от руснаците и са се превърнали в легенди – отчасти благодарение на историята за предполагаем летящ ас, наречен "Призракът на Киев".

Твърди се, че този герой е свалил до 40 вражески самолета - невероятен подвиг на арена, където Русия контролира небето.

Но сега командването на ВВС на Украйна предупреди във Facebook, че "Призракът на Киев е супергерой - легенда,  създаден от украинците!".

"Молим украинската общност да не пренебрегва основните правила за хигиена на информацията, се казва в съобщението, призовавайки хората "да проверяват източниците на информация, преди да я разпространяват".

По-ранна информация посочи аса като майор Степан Тарабалка, на 29 години. Властите потвърдиха, че той е бил убит в битка на 13 март и посмъртно удостоен с медал Герой на Украйна.

Сега от военновъздушните сили подчертават, че "Тарабалка не е "Призракът на Киев" и не е свалил 40 самолета".

Те описват "Призракът на Киев" като "събирателен образ на пилотиге от 40-тата тактическа авиационна бригада на ВВС, които защитават небето над столицата", а не като боен рекорд на един човек.

В продължение на седмици украинците нямаха име, което да върви с "Призракът на Киев" - но това не попречи на историята да се разпространи в социалните мрежи.

Той беше използван като маркетингова марка от украински производител на самолетни модели, докато украинката Ирина Костиренко показа военна значка, вдъхновена от легендата.

Дори министерството на отбраната публикува видео в Twitter, в което празнува героизма на Тарабалка.

Военни експерти казват пред BBC, че се съмняват, че един пилот е могъл да свали 40 руски самолета.

Украинският военен историк Михаил Жирохов описа историята за "Призракът на Киев" като "пропаганда за повишаване на морала". Говорейки пред BBC от Чернигов, той заяви, че в началото на войната руснаците доминирали въздушното пространство на Украйна, така че един украински пилот "може да свали само двама или трима".

"Тази пропаганда е от съществено значение, защото нашите въоръжени сили са по-малки и мнозина смятат, че не можем да бъдем равни на руснаците. Имаме нужда от това във военно време", каза той.

Фактът, че украинските пилоти все още спират Русия от ​​пълното владеене на небето, летейки с по-стари МиГ-29, проектирани от Русия, вдъхнови тази съвременна легенда.

С цялата си военна мощ Русия имаше повече от два месеца, за да унищожи противовъздушната отбрана на Украйна - но се провали.

Украинските власти подхранваха легендата за "Призракът на Киев" само дни след като войната започна.

Службата за сигурност на Украйна (SBU) показа изтребител в услугата за съобщения Telegram, с надпис, гласящ "Призракът на Киев" - "ангелът" отговорен за свалянето на 10 руски самолета. Но името на "ангела" не е посочено, а медийни съобщения по-късно казват, че използваната снимка е стара.

Украински военен експерт, пожелал анонимност, твърди пред BBC, че историята за "Призракът на Киев" е помогнала за повишаване на морала във време, когато хората се нуждаят от обикновени истории".

Моралът на Украйна също беше подсилен и от историята с кораба "Москва".

Първо украинските граничари се противопоставиха на руския ракетен крайцер с груб жест, отбелязан с популярна пощенска марка. След това Украйна потопи гордостта на руския Черноморски флот с две ракети "Нептун". Русия призна, че на борда е имало пожар и че корабът е потънал, но не спомена за ракетна атака.

Героичните пилоти на изтребители са влезли и в националната митология на други страни. Обединеното кралство празнува смелите пилоти на Кралските военновъздушни сили, които надхитряват могъщата нацистка Луфтвафе в битката за Великобритания през 1940 г.

А самата Русия възхвалява саможертвата на своите пилоти от Втората световна война, които са превъзхождани от германците. Някои умишлено се разбиват във вражески самолети, след като са им свършили куршумите.

Легенди като "Призракът на Киев" не са изненадващи, когато има толкова контрастиращи цифри, дадени за руските и украинските загуби: има много място за разкрасяване.

На 30 април Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че във войната досега Русия е загубила 190 самолета и 155 хеликоптера. Но независимите военни анализатори Oryx смятат, че загубите на Русия са 26 самолета и 39 хеликоптера, както и 48 дрона (БЛА).

И Русия, и Украйна са много потайни относно собствените си загуби. Преброяването е трудно, тъй като самолетите често се разбиват на територията, контролирана от Русия, а някои успяват да кацнат обратно в Русия.

Експертите са съгласни, че в повечето случаи руските самолети са били сваляни с ракети тип-въздух, особено преносими системи за противовъздушна отбрана (Manpads).

Джъстин Кръмп от консултантската компания за сигурност Sybilline казва, че легендата за "Призрака на Киев" е важна, защото в нашата епоха на социалните медии "хората се нуждаят от митове, герои и легенди, за да осигурят сплотеност и смисъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До IQ 3.14Вие пък живеете с някакви стари комплекси от турско робство. Това със сабята и главата в 21ви век е пълна простотия и дайте вече малко по цивилизовано да се държим, не като неандерталци да рипаме на бой за щяло и нещяло
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми как се ражда легенда....като разпространявате фалшиви и непроверени новини, вие и всички БГ медии. Нашите медии не са информативни, те са клюкарник.А и коя "легенда" като стана преди месец?
138
0
 
5
 
! Отговори
Пич преди 1 година
А, стига бе? А ние искрено вярвахме, че има някакъв "призрак", дето сваля по цели ескадрили от руски самолети? Пък то било пропагандна лъжа... Кой можеше да предположи? Сега няма да мога да заспя тази нощ от разочарование.
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 153 Мишо БиратаРано си са надрусал бе ! Да беше исчакал поне до 10 часа ама то Жендара и посред нощ са друса
136
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До g.venov въри обесни на белоруските ултрасе, че се сражават за измислица. като се свестиш, кажи как е минало
135
0
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
никой не е анонимен в интернет, и факта, че сега хонорарите са ок, не значи, че като почнат да пристигат мейлите от приятелски посолства, някой ще пази джурмаляси и "поддържащи дискусии"
134
0
 
9
 
! Отговори
До авторката преди 1 година
Добър ден. Сега ли разбра ?
133
4
 
0
 
! Отговори
Мишо Бирата преди 1 година
войната ще свърши, и сбу и моссад ще черпят по едно мездренско всички проруски шовинистични антисемити, които си мислят, че "свободата на словото" е без пари.
132
9
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Анонимен украинците, сине, знаят за кво умират, и го правят с гордост. а ти си наведен пред големия брат, по правоверен от падишаха и плащаш кво ти се каже. кой е по зян, хората, защитаващи родината си или т?
131
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
добре де, три пъти го сваляте, пет пъти пленявате, сега цитирате фейсбук ... нема ли КРС да ви спират накрая че зверски ми се *** от качеството и компетенцията на читалището
130
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските азовци и наемници гинат мухи, но се окуражават с разни призраци. Сигурно всяка сутрин им пускат изявленията на Зеленски, за да ги надъхат, а вечер броят загубите и си *** раните.
129
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и затова е наречен призрак-защото не съществува. Сега се замислете, дали и останалите твърдения на Киев не са призрачни партенки. Но нали се намира кой да се върже. Балами колкото щеш. А у нас има такива върли русофоби, че с орГазъм приемат всичко антируско.
128
0
 
13
 
! Отговори
хи хи преди 1 година
Че те и свободата и демокрацията са една огромна напудрена ИЗМИСЛИЦА в лъскава опаковка , но е просто въпрос на време да лъсне ИСТИНАТА ! Жалкото , е че живота на милиони наивници по света ще бъде съсипан и мечтите им попарени , когато осъзнаят че животът им е минал в ЛЪЖА !!!
127
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то всеки имащ IQ поне колкото номера на обувките си , знае за какво става дума всъщност и че всяка дума която излезе от вашите усти е ИЗМИСЛИЦА !
126
0
 
5
 
! Отговори
раша е наша преди 1 година
бъдете проклети с ваще лъжи дано ръчичките ви да исъхнат да неможете повече да не лъжете
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сащ признаха че русия господства небето на украина затова ипращат на укрите оръжие по трета страна румъния полша словакия по железницата че е наи безопасно а вие твърдите обратното може но толкова да си лъжете народа е бива че сте проклинати и псувани от народа си
124
1
 
16
 
! Отговори
Харктерно за укропит преди 1 година
жидо-бандровците не само не спират да лъжат - това е най-долното и мерзко племе което съм виждал
123
13
 
1
 
! Отговори
А щото преди 1 година
Руснаците пък въобще не лъжат ! ...Докато спят !
122
1
 
6
 
! Отговори
Драйвър преди 1 година
135, ние, булгарите, карахме Балканчета и се чудехме на рамката на Украйната, как се впива в таша....те
121
3
 
1
 
! Отговори
Драйвър преди 1 година
"Украинският военен историк Михаил Жирохов описа историята за "Призракът на Киев" като "пропаганда за повишаване на морала". Извинявам се, но много от нас се състезават с нещо или някой и знаят, че точно тия истории не повдигат духа, а го сломяват. Защото състезателя вижда, че няма как да стане работата и се отчайва! Стига сте писали глупости, защото това са пълни глупости! Човек едва може да се възстанови от 203 загуби, вие ми говорите за 40 свалени самолета! Вземете Хамилтън от Ф1. Лъжа!