Япония ще използва ядрена енергия

Целта е да се намали зависимостта от руския газ
Обновена: 5 май 2022 21:50 | 5 май 2022 21:09, Йоана Цонева
9
Япония ще използва ядрена енергия
Снимка: БГНЕС

В четвъртък министър-председателят на Япония Фумио Кишида заяви, че Япония ще използва ядрени реактори, за да намали зависимостта си от руската енергия и от други страни.

Япония стана по-зависима от руския газ, след като затвори ядрените си реактори след катастрофата във Фукушима през 2011 г., когато земетресение и цунами предизвикаха авария и опустошиха североизточния регион на страната.

Предвид изборите през юли и нарастващите цени на енергията, които свиват бюджетите на избирателите, Кишида заяви, че ядрената енергетика ще бъде част от бъдещата енергийна политика на страната, предаде "Ройтерс".

Той заяви, че Япония ще се справи с "уязвимостта на собствената си енергийна самодостатъчност" чрез разширяване на източниците, от които купува енергия, насърчаване на възобновяемите енергийни източници и използване на ядрената енергия за разнообразяване на източниците на производство.

Още по темата
"Ще използваме ядрени реактори с гаранции за безопасност, за да допринесем за намаляване на зависимостта от руската енергия в световен мащаб", заяви Кишида пред аудитория във финансовия район на Лондон.

"Рестартирането само на един съществуващ ядрен реактор би имало същия ефект като доставката на 1 млн. тона нов втечнен природен газ (LNG) годишно на световния пазар."

Повече от десетилетие след земетресението и цунамито през март 2011 г., които предизвикаха най-тежката ядрена криза след Чернобил, ядрената енергетика остава труден въпрос в Япония, където в момента работят само няколко от 30-те централи.

Но мнозинството от гражданите и бизнеса искат правителството да рестартира ядрените реактори, за да се справи с енергийната сигурност, като кризата в Украйна и по-високите цени на енергията са дали тласък на тази промяна в мнението.

Кишида се обърна към лондонското Сити с послания в подкрепа на инвестициите: "Япония е подходяща за покупка".

Той заяви, че през следващото десетилетие ще бъдат привлечени инвестиции в размер на 150 трилиона йени (1,16 трилиона долара), за да се постигнат целите за въглеродна неутралност до 2050 г. и за намаляване на емисиите на парникови газове с 46% до 2030 г.

Той очерта пътна карта за периода до 2030 г., насочена към максимално използване на "ценообразуване на въглеродните емисии в подкрепа на растежа" и насърчаване на дългосрочни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 година
Ще ползват по-малко руски газ но ще ползват повече руско ядрено гориво :):)
7
0
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
Японците винаги са били адски умни икономични и пресметливи....КЕФЯТ МЕ...!
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали знаете че тя ядрената не ви носи късмеъ, м?
5
1
 
6
 
! Отговори
ZZ Top преди 1 година
Япония развива ядрена енергетика още от август 1945 г.,благодарение на САЩ.
4
1
 
10
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Япония идеален пример как когато са ти пръснали панаира ставаш пръв приятел с агресора си, а преди това си извършвал чудовищни престъпления в Азия. Страна без много ресурси успяла да изпревари много по-облагодетелствани в това отношение страни, преди купуваха амбалаж, за да използват дървените сандъци за транспортиране . Пропускат едно с ядрена енергетика не се правят торове и пластмаса. След тази война Украйна също ще са първи приятели с Русия както Чечения в момента.
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде руснак мине всичко изсъхва.Чърчил навремето беше казал:не пускайте руснаците в Европа щото няма да си тръгнат от там.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Песъчинките в пясъчния часовник свършват.Нато скоро ще избомбят Русия. И ще натиснат ядреното копче.
1
13
 
2
 
! Отговори
Русия и Япония преди 1 година
Те са в състояние на война. Нямат подписан мирен договор след ВСВ.Тогава руснаците окупират японските Курилските острови и не искат да ги върнат.Каквото са откраднали руснаците , никога не искат да го върнат - също като Осетия и Абхазия - откраднати от Грузия.