Русия обяви спиране на огъня в Мариупол за евакуация на цивилни

600 души са загинали при руските бомбардировки на града през март
5 май 2022 10:38, Елка Василева
26
Русия обяви спиране на огъня в Мариупол за евакуация на цивилни
Снимка: архив, БГНЕС

Русия обяви прекратяване на огъня в Мариупол, за да може цивилните да се евакуират. Украинските власти успяха да изведат вчера още над 340 души от града и околностите.

Русия обяви, че войските ѝ в Мариупол ще прекратяват огъня днес и през следващите два дни в интервала от 8 до 18 часа, за да дадат възможност на цивилните, които се укриват в металургичния комбинат "Азовстал", да се евакуират, предаде БНР.

Още по темата
На хората ще бъде позволено да отпътуват за Русия или за Киев според желанието им, твърдят от руското министерство на отбраната.

По данни на ООН над 344 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в намиращия се под украински контрол град Запорожие - втора успешна операция след извеждането на над 150 души във вторник.

Украинският президент Володимир Зеленски призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да помогне и за евакуирането на ранените от "Азовстал".

"Говорих с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за постигнатото и какво още може да направим, за да защитим жителите на Мариупол и защитниците на града. Работя по този въпрос всеки божи ден и съм благодарен за всяка помощ," каза Зеленски.

По данни на Асошиейтед прес около 600 души са загинали при руските бомбардировки на Мариупол през март. Броят е двойно по-голям отколкото се смяташе досега.

Въпреки бавния напредък на руската армия в Източна Украйна Кремъл окачестви като "небивалици" спекулациите, че ще обяви война на Киев.

Според западни представители президентът Владимир Путин може да използва парада на 9 май, за да оповести засилване на военните действия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
600 загинали за месец война , в Ирак американските фашаги трепаха по толкова на ден. Ама нещо не видях санкции тогава...
17
2
 
4
 
! Отговори
Boto преди 1 година
Другия месец ако Путин реши да освобождава някоя страна от ****аци знам къде трябва да удари първо. Жалко в колко промити мозъци има в тая държава а със сигурност много от тях са и ***. Фейс рекъгнишани, снайперисти, пирати, хитлеристи, нацисити бах тея влезнаха със цялата си мощ в тая малка държава да ги освобождават Нямам думи, какъв безбожник трябва да си за да подкрепил това.
16
1
 
3
 
! Отговори
Татул до 21 преди 1 година
Цели доктрини са разработвани за влияние и контрол на масите през последните десетилетия. Обаче през последните години брутално и целенасочено се случва това. И успяват. Виждам, че си успешен експеримент на ЦРУ. За съжаление си прав в едно. Вселената може и да е безкрайна, както глупостта на всеки един русофоб.
15
3
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
За съжаление негативните оценки на така точноя коментар само доказват тезата ти!
14
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бългрите напълно заслужено се славят около света като много малко, но за сметка на това пък колосално тъппоо племе, но българското русофил пренася човешкото малойуммиее в съвсем друго, неземно измерение. Една от космологичните теории е, че вселената може да е безкрайна, но ограничена по обем. Докато нова теория на космолози и психолози постулира, че руската наглост и русофилската тъппащщинаа е всъщнот неограничена и по обем.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16 Христо, проблема е че долу е пълно със западни нацита, които са се писали доброволци в името на борбата с Русия. А и все по-често се споменава, че има и западни военни, които са обучавали същите хитлерисчета. Та явно руснаците знаят, че е пълно със западни неонацистки доброволци и че запада ще пропищи за *** си. Та май за това е целия цирк. Но истината винаги излиза на яве. Нека почакаме. Както казват източните мъдреци, най-черно е небето непосредствено преди изгрев слънце!
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах как протича евакуацията... махат лентичките със знамето на Уcpaйна, слагат белите лентички на двете ръце и с високо вдигнати ръце бавно, бавно - към руските войници. Руските войници посрещат, обискират и хоп - в ръцете на контраразузнаването, отпечатъци, фейс рекогнишън... И тая дето я гледах светна веднага като снайперист към урко-армията. Ааааайде, военнопленник. Пък оная *** и псува че била цивилна, чак тръгна да ги бие, хахаха. Тя си мислела че ще мине между капките.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 защо? НАТО колко евакуация на арабско население направи като меткаше бомбите? Само питам!
10
22
 
4
 
! Отговори
руски гадове преди 1 година
не вярвайте на руските фашисти. Или ще застелят евакуиращите или ще ги отвлечат в русия.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше има много случаи от Язовците осъзнали се, че са от третия пол, след като ги натириха по дупките.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли какво ми харесва, че след тази война вече никой никога няма да посмее да бомбандира преди да е евакуирано мирното население. Запада в манията ди да оплюе Русия, всъщност въведе стандарт. Сега където и да бомби НАТО, ако преди това не е евакуирано мирното население, ще значи че са по-лоши от Русия. Пишат се нови стандарти за водене на война и те са в интерес на обикновения човек. Тенк ю!
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А назитата првоблечени на швестове, тях кво ги прайм? И тях ли евакуираме?
6
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позор за Русия !!!
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освободени на 30 април и 1 май цивилни от територията на предприятието съобщиха, че през цялото време на пребиваване в катакомбите не са чували нищо за ежедневното отваряне на специални хуманитарни коридори за техния безопасен изход.
4
2
 
12
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама изведнъж "ранените" в Азовстал ще станат 2000 души... така де, всеки оцелял нацист ще предпочете да се гръмне в крака, отколкото да го "евакуират" скоропостижно със Солнцепек
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо нито дума за това - За денонощието украинските войски обстреляха територията на ДНР 28 пъти, изстреляха над 190 боеприпаса? Там убити няма ли или укрите стрелят с халосни?!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според освободените хора, с които разговаря кореспондентът на агенцията, в подземните помещения на Азовстал всичко е било предварително подготвено за дълъг престой на бойците на Азов в обсада много сухи дажби, консерви, вода и боеприпаси.А ден преди да тръгнем един от войниците им каза, че ще ни разменят за храна. Килограм за килограм, както той каза. Вероятно ще запазят останалото при тях до самия край, добави събеседникът на агенцията.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да поддържаме контакти с азовските нацисти, които са се заселили там и представители на СБУ в интерес на спасяването на гражданите, които са останали там. По време на преговорите, те ни предложиха да разменим мирни заложници за храна и лекарства: петнадесет заложници на тон храна, както и лекарства. Те предупредиха, че няма да пуснат повече никого в Украйна, само ще разменят, каза събеседникът на агенцията.