България проспала години в комфорта на руския нефт

Геополитически не стоим добре, смята доц. Стойчев
11 май 2022 11:32, Красимир Ангелов
106

Темата за газовите доставки за България е една от основните теми на посещението на премиера Кирил Петков в САЩ. Очакванията са енергийното сътрудничество на България със САЩ да доведе до сигурност и диверсификация. Ще стане ли това факт?

"Новината е добра, но зависи кога и по какви трасета ще бъде извършена доставката. Истината е, че на пазара има силен дефицит на природен газ. Който може да плати повече, ще бъде по-свободен в избора си", коментира журналистът Валери Тодоров в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той посочи, че не вижда лесен път пред България в алтернативни доставки за "Нефтохим".

"Петролната рафинерия в сегашната си настройка може да обработва определен тип и определени количества суровини. Държавите от ЕС са поставени в неравностойно положение. Трябва да се чуе нашият глас за налагането на руска ембарго. Аргументът, че имаме излаз на море не е силен, тъй като нямаме капацитет", уточни журналистът.

Икономистът доц. Косьо Стойчев подчерта, че решението на САЩ за подпомагане на България с втечнен газ ще бъде добър тест за алтернативните доставки.

"Това са реални действия по обещанието на Байдън, че ще помага на европейските партньори. Предполагам, че договорната цена ще бъде под пазарната, като част от пакета мерки за европейските страни. Така ще разберем дали този канал ще функционира добре чисто технически. Ще се балансират цените - дали нагоре или надолу, важното е, че ще разполагаме с енергиен ресурс", добави икономистът пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че изборът пред правителството е труден - във външнополитически план и по отношение на кризите в страната.

"Геополитически не стоим добре с желанието да наложим вето, в същото време правителството трябва да защити националния ни интерес. По никакъв начин не сме се погрижили през годините за алтернативни доставки на нефт. Българската държава е проспала дълъг период от време в комфорта на руския нефт за липса на алтернатива на доставки от Близкия изток. Технологично рафинерията не е готова да работи с различен от руския нефт", подчерта доц. Стойчев.

И двамата събеседници са убедени, че войната и кризите в световен мащаб, ще продължат по-дълго от очакванията.

"Войната ще мине през 1-2 горещи фази, охлаждане, преговори, възстановителен период. Цялата сигурност се променя, ние трябва да реагираме гъвкаво. Противопоставянето на -фили и -фоби носи повече проблеми от емоционален характер, трябва хладнокръвен анализ", убеден е Валери Тодоров.

"Ако ние до войната живеехме в свят, в който икономиката диктуваше на политиката, сега политиката диктува на икономиката. Това обръщане на страницата създава много проблеми и част от политиците са неподготвени, липсват държавни лидери извън САЩ. Има ескалация на цените, променят се пазарните нива на стоките - производство, транспорт. Отделяйки политиката от икономиката, политиката бяга по една пътека, икономиката не успява да я догони като мерки. Всичко се развива с много големи скорости", добави журналистът.

Доц. Стойчев е убеден, че Русия има предварителната нагласа да воюва и да се отбранява 24 месеца.

"Това е дългосрочно планирано действие, неслучайно беше избран моментът, когато Ковид кризата започна да приключва в глобален план. Те са изготвили план да издържат 24 месеца в тази обстановка. Войната е във фазата на силовите мускули, въпросът е ние колко време можем да издържим, войната вече е ресурсна", анализира икономистът.

Валери Тодоров е убеден, че която и страна да бъде обявена за победител в конфликта, ще има нови войни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Авангарден нефт преди 1 година
Това е гробище на надеждите и плод на промяната.Това е гробище на демокрацията и плод на проблеми.Това е гробище на добротата, и плод на омразата.Това е гробище за истини и плод на далавери големи.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво трябва да направим?Да си купуваме по-скъп,за да ни е гадно?Щом ни е било комфортно значи е било добре.
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То па един нефт... Двигателя дава разход 10/100 при норма от 6/100 от производителя. Като ходя в Гърция и си прави 6/100.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската държава е проспала дълъг период от време в комфорта на руския нефт за липса на алтернатива на доставки от Близкия изток. --- Aз си мислех че пазара определя кой какво купува и от къде купува... Оказа се че не бил пазара определящ а ИДЕОЛОГИЯТА ... Добре де ние от там се връщаме и знаем какво означава ПОЛИТИКАТА да определя пазара ... Сега кво строим - Демократичен Либерален Комунизъм или що?
82
8
 
14
 
! Отговори
До Смръдляков преди 1 година
"По добре без топла вода и на студено, отколкото да се снижавам пред Путин. Американската газ може да е скъпа, но свободата е безценна!" - - - Който е направил подобен шизофренен избор е редно сам да си седи на студено, гладен и мизерен. Като ония вносни елементи, дето ни български знаят, ни английски, ни от управление нещо разбират, ни знаят дори какво е България и къде е тя. Нас това, нормалните хора, не бива да ни засяга. Но не би, защото ни управляват слугите на Байдън и Урсула.
81
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И понеже сме много "умни", взехме, че го напуснахме този комфорт на сила и под давлението на западните господари на Киртака - пуделът на Байдън и Урсула.
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комфорт? *** нали пазарна икономика Ве? Те продават изгодно, ние купуваме изгодно. Или мантрите за невидимата ръка на пазара важат само ако тая рака те преджобва в посока страната на Сащисаните?
79
6
 
14
 
! Отговори
...ама има банани... преди 1 година
България демокрацията я съсипва дълги години... години....в коя сфера има напредък и дългосрочни визии???? В никоя сфера..... Всичко е разруха....
78
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо жълтопаветника смята, че нещо е проспано? Така са му казали да говори ли? Защо трябва да се търси нещо, когато го има? Сигурно, за да се угажда на чужди интереси, не български, продажни! Сега "любимия" ЕС подготвя закон с който ще криминализира "неспазването" на санкцийте. Т.е., искаш топло, светло, храна... - затвор!Та така те с евро-гейските ценности!
77
1
 
22
 
! Отговори
Гого гого преди 1 година
И защо трябва да си разваляме конфорта от руския петрол - за да угаждаме на краварите - ти биха ли си прецакали икономиката заради нас - както ние го правим заради тях в момента - може ли някой американски *** да ми обясни - че съм прос и не ми е ясно
76
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците не помагат на никого, те крадат от всички.
75
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Кравария не и пука за нас, но хубавото е, че ни съвпадат националните интереси в момента. Да се освободим от руските нръсни пари и зависимостта си от Рашистан. Колкото англичани и американци са ни направили мръсно, Русия и СССР десет пъти по толкова. Спомнете си Македония кой отдели от нас, спомнете си Съединението, кой беше против, спомнете си Левски и убийството му (Граф Игнатиев) и какво ли още не.
74
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aко някой си мисли, че кравария някъде там през океана го е грижа за Българите, да си помисли пак. Когато бяха голямите пожари в България, Русия отново ни помогна и пак ще го напрви. Колкото и да искат русофобите да ни разделят, нама да стане. Ние сме едно цяло. Без значение политиците и политиките.
73
0
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
"... aлтернативни доставки за "Нефтохим"." - Първо, не е нефтохим, а е Лукойл. Второ, Лукойл ечастна компания с най-голям акционер холандската банка ING. Трето, частните фирми гонят печалба и това, че са купували руски петрол означава, че той е бил най-евтин. И да, сега заради нато и ес трябва да купуваме скъпи неконкурентоспособни продукти.ЕС и НАТО - командна икономика където пазарът и свободната инициатива робуват на идеологията, при това идеологията за човека, чието име знаем.
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали сме капитализъм и свободен пазар? Защо все чакаме на "държавата" да свърши нещо. Къде са великите български капиталисти и бизнесмени мултимилионери и милиардери? Защото те не направиха досега инвестиции както правят техните колеги в САЩ? Да построят нови рафинерии и да осигурят доставки от Саудитска Арабия и др....... ама нещо никакви ги няма нашите бизнесменченца.
71
1
 
8
 
! Отговори
Херсон преди 1 година
Власти Херсонской области обратятся к президенту России с просьбой включить регион в состав России!
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
65, шопи, граовци и винкели са печенеги.
69
17
 
2
 
! Отговори
Смръдляков преди 1 година
По добре без топла вода и на студено, отколкото да се снижавам пред Путин. Американската газ може да е скъпа, но свободата е безценна!
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алтернативен газ на тройни цени?
67
0
 
7
 
! Отговори
ОФ преди 1 година
Гламарските пиндостански слуги трябва да забравят словосъчетанието "комфорта на руския нефт". Преди два месеца късогледият колективен запад прогнозираше 200 рубли за $1, а след спирането на 1/3 от укропския транзит, е на път да купува нефта по $200 за барел.