Същински крепости от Сталиновата епоха - стоманодобивните заводи в Украйна

"Може да останем в убежищата дълго време, това е шанс да оцелеем"
11 май 2022 22:10, Елка Василева
88
Същински крепости от Сталиновата епоха - стоманодобивните заводи в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

В бункер, разположен на метри под земята, запаси от вода и храна, купчини дюшеци, тоалетни и калорифери на дърва показват, че съветските хора са построили този завод за стомана в Украйна с една-единствена мисъл - за бъдеща война, пише Франс прес.

Още по темата
Подобно на завода "Азовстал" - последното украинско укрепление в пристанищния град Мариупол, заводът "Запорожстал" е свидетелство, че тези обекти от Сталиновата епоха са изградени с оглед да послужат при евентуално нахлуване в Съветския съюз.

"Може да останем в убежищата дълго време", уверява 20-годишният Игор Бухлаев, служител в "Запорожстал", облечен със сребрист защитен комбинезон. "Мисля, че това е шанс да оцелеем", добавя той, докато зад него топящи се метали пръскат искри.

Този металургичен комплекс в град Запорожие, Южна Украйна, не е превзет от руските войски. Заводът обаче бе принуден постепенно да свива дейността си с опасното приближаване на фронта.

Подземните бункери на "Азовстал" и "Запорожстал" са построени в началото на 30-те години на миналия век, когато светът се е съвземал от една война, запътвайки се към друга, с идеята там да се укриват хиляди работници.

Двата завода са собственост на "Метинвест холдинг", контролиран от най-богатия човек в Украйна – Ринат Ахметов.

В "Запорожстал" има шестнайсет бункера. Този, който разгледа АФП, се намира на близо десет метра дълбочина и е защитен от ударни вълни с десетсантиметрова врата.

В залата, дълга и добре осветена, са наредени дървени пейки; тя, изглежда, побира към 600 души.

Има резервоари с вода за почистване на тоалетните, в склад наблизо са струпани дажби храна и бутилки с питейна вода, също и купчини дърва за калорифер, голям колкото варел с петрол, стигат до гърдите на човек.

"Опазил ни Бог"

Бункерите под "Азовстал" са приютявали стотици цивилни, мнозина от които вече са напуснали обекта при международна операция за евакуация, и все още са убежище за силите, които продължават съпротивата срещу Русия в борба за пълен контрол над стратегическия град Мариупол.

"Опазил ни Бог да се озовем в положението на колегите от "Азовстал", металурзи като нас, които в крайна сметка останаха толкова дълго (в убежището). . . Не го пожелавам на никого", въздиша Олександър Лотенков, началник на отдела за връзките с обществеността.

Обектът, заемащ площ от около 5,5 квадратни километра, е наполовина колкото "Азовстал". Той обаче е не по-малко масивен и единственият подходящ начин да се придвижваш между отделните му части е с кола.

Големината на обекта впечатлява. Също и внушителният брой на скривалищата между редиците сгради и тунелите, разположени под него, както и наблюдателните пунктове в горните му помещения.

Войната обаче е минала оттук и при все че "Запорожстал" е избегнал участта на "Азовстал", работата не върви.

Тя е била подновена в началото на април, точно когато руските сили се изтеглиха от околностите на Киев след ожесточената съпротива на украинците.

Тази седмица пристигна и друга добра новина – американците обявиха, че премахват митата върху украинската стомана; положението обаче все още е трудно.

На Украйна се падат едва 1 процент от вноса на стомана в САЩ, сочат данни на американските власти, наложили навремето защитни мита от 25 на сто. А логистиката стана огромно предизвикателство за украинските износители, след като войната прекъсна обичайните транспортни маршрути.

"Не можем да се конкурираме с другите производители, защото логистичните им разходи не са толкова големи – и за да можем да изнасяме в САЩ, трябва сега да превозваме продукцията на "Запорожстал" през Полша", обяснява за АФП генералният директор на обекта Олександър Мироненко.

Износът на стомана е спаднал само до част от предвоенния си обем и за украинската икономика ще е решаващо да си възвърне предишното темпо и пазари, за да се възстанови.

"Това беше една от основните индустрии, работещи за износ. . . металургията и миннодобивната дейност осигуряваха близо 50 на сто от приходите на Украйна в чужда валута“, добавя Мироненко.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
"На Украйна се падат едва 1 процент от вноса на стомана в САЩ" Този процент е предостатъчен, за да се превърне в оръжие, което да бъде продавано по света за да сее страх и смърт. Но какво струва един човешки живот, какво изобщо струва живота на другите за минаващите през трупове щатски милиардери. "Нищо лично, просто бизинес'
61
2
 
5
 
! Отговори
$$$??? провалил се преди 1 година
Историята има много показателни обсади на крепости и градове.Много малко са успели да оцелеят Тук вече няма кой да ги спаси защото те са вече пушечно месо.Изоставениса от всички.Имат шанс да се предадат или да умират като *** лешояди .Упорити са но това ще ги доведе до безумие. Без вода и храна ще станат канибали което ще ги доведе и да се избиват между тях.И така до до последния украинец.Ще има да утешаваме много от техните вдовички.
60
8
 
18
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Дърва за калорифер :) хаххахаххахахахахаха
59
5
 
16
 
! Отговори
Klinghoffer преди 1 година
До АнонименВикаш, и на Азовско море това му е фашисткото име :D :D :D
58
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 76 - Ильич е друг завод в Мариупол, малко по-северно разположен от този и вече прочистен )))
57
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацитата в Мариупол да благодаря на др. Сталин! Че ако ги нямаше тия заводи толкова укрепени - досега Азовци да са изметени 100 пъти и щеше да се говори за друго в новините
56
15
 
28
 
! Отговори
Sikander преди 1 година
До Напомняне 59.Приятелю!Виждал съм късогледи хора,но късо мозъчните са по рядко Защо забравяш че Америка след войната 1945 помогна на враговете си Германия и Япония и за 10 години ги доведе до разцвет.Гърция прие американски бази и сега те взимат 3 пъти по голяма пенсия.Ако в една кутия сложиш диамант,тя става ковчеже Сложиш ли нечистотия става боклучарник.Така е и с главите ни.Не си пълни главата с лъжи.Това е ***.
55
19
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките нацисти щели да стават подземни хора. Даже един заявил, че мислили за вечни времена да остават там. :D ZzZ
54
9
 
44
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
След като с Ковида не успяха да ни занулят сега пробват с война. Така или иначе целта на световното правителство е пълен рестарт и докато това не се случи ще има нови и нови простотии.
53
60
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашките един завод не могат да завладеят, тръгнали света да заплашват. Още се чудя на акъла на бг русоробите.
52
0
 
2
 
! Отговори
Елена преди 1 година
Брей
51
35
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна само да изнася руския скрап ще печели, даже без да й работят металургичните заводи.
50
3
 
36
 
! Отговори
Ти преди 1 година
Много старо желязо, виждат там нашите политици от прехода и сега, истински "бизнесмени", като от Столипиново и Факултета. Вероятно това я чака и Украйна, скоро ще я минат термитите, нищо няма да остане.
49
23
 
14
 
! Отговори
Жабарски Глупости преди 1 година
Жалко за времето на хората които четат тези статии.. Ако някой е работил или строил подобно съоръжение няма да се изненада от капацктрта. Поинтересувайте се за Кремиковци например, завод на Мерцедес, Опел и др. Всички тези подземия са обслужващи помещения, а това че сега някои ги ползват за други цели си е друг БИЗНЕС. Но иначе е Урко/красен статията за лаици и кибици. Жалко за бедните души които няма да излезят вече живи! Жалко и за кибици те които вече с манипулирани и коментират глупашки!
48
23
 
48
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
Споко, те краварите ще ви дават на кредит, до когато затънете в дългове, до степен , когато няма мърдане. Вече сте политически зависими, ставате и икономически. Да ви е честито!
47
15
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата война е фарс, едните уж воюват, ама не, другите се защитават, а дали? Едните се крият по дупки, болници, училища и домове, после реват, че ги бомбандират. Другите в стремежа си да не убиват, биват убивани и им се налага да ликвидират криещите се зад цивилните .... но газта по тръбите си върви и бизнеса не спира, нито с горивата, нито с оръжията. А най-ужасното е, че уж демократичния свят поддържа финансово, оръжейно и логистично това безумие, вместо да се търси ДИПЛОМАТИЧЕН ИЗХОД
46
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната е ужасен сценарий, с невинни цивилни жертви и грозни амбиции на ***, от двете (а дали са само две) воюващи страни, забравили съществуването на дипломацията. Да си силен не е нужно да си бабаит. Да си слаб не е нужно да жертваш народа си само за да се изкараш жертва, ДИПЛОМАЦИЯ МУ Е МАЙКАТА!!!
45
18
 
39
 
! Отговори
Чува се че преди 1 година
В един пт тези заводи изчуквали новия мозък за Зеленката че старият му се е постопил от КОКАинЕ.
44
12
 
23
 
! Отговори
ВОВА мЕтай АТОМА преди 1 година
и който се е окопал по заводите да остава там вовеки.
43
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без евтина руска газ заводите спират и после остава само за скрап както СДС съсипа Химко Враца.