Защо малкият Змийски остров е толкова важен за Русия?

Той е не само стратегическа цел
14 май 2022 10:37, Нели Христова
82
Защо малкият Змийски остров е толкова важен за Русия?
Снимка: БГНЕС

Още от началото на руската инвазия в Украйна Змийският остров получи жизненоважен и почти митичен статут във войната. Това незабележително, скалисто разкритие в Черно море беше заграбено от Русия и се превърна в бойно поле със стратегическа стойност.

Русия твърди, че Украйна е претърпяла катастрофални загуби в неуспешните си опити да си върне острова, включително специални части, военни самолети, хеликоптери и дронове. Украйна настоява, че е ограничила кампанията си до атакуване на съоръжения на острова и лодки.

Битката не е приключила и Русия многократно се опитва да подсили разкрития си гарнизон, твърди разузнаването на британското министерство на отбраната.

Змийският остров е с размери част от квадратен километър, а на него няма змии, за които да се говори. Но не може да има съмнение в значението му за контрола на западното Черно море.

"Ако руските войски успеят да окупират Змийския остров и разположат там своите системи за противовъздушна отбрана на голям обсег, те ще контролират морето, сушата и въздуха в северозападната част на Черно море и в южната част на Украйна", обяснява експертът Олег Жданов пред BBC.

Ето защо руският флагман "Москва" отплава натам в рамките на часове след началото на войната, казвайки на украинските войници на острова да се предадат: "Предлагам ви да сложите оръжията си и да се предадете, за да избегнете кръвопролития и ненужни жертви. В противен случай ще бъдете бомбардирани", каза руски офицер.

"Руски военен кораб върви на майната си", бе отговорът, който се превърна в легендарен символ на войната. Островът е превзет, но седмици по-късно "Москва" е потопена.

Загубата на "Москва" означава, че руските кораби за доставка на острова вече имат минимална защита, казва Обединеното кралство, въпреки че ако успее да консолидира позициите си, тогава може да доминира над голяма част от Черно море.

Заплаха за Украйна, нейните съседи и НАТО

Засиленото руско присъствие може да бъде пагубно за Украйна, както стратегически, така и икономически.

Украйна вече трябваше да затвори пристанището си в Одеса, спирайки износа на жизненоважно зърно, но Жданов се опасява, че островът може да се използва и като втора фронтова линия.

"Ако руснаците успеят да инсталират системи за противовъздушна отбрана с голям обсег, те ще могат да защитят своята ескадрила, която може да достигне бреговата линия на Украйна", обяснява той.

Това също така ще даде шанс на руските войски да пробият в Приднестровието - отцепилата се територия на Молдова под руски контрол, която се намира в съседство с Украйна и недалеч от Одеса.

Змийският остров  е и само на 45 км от бреговете на Румъния, която е част от НАТО.

Британският военноморски анализатор Джонатан Бентам смята, че руската въздушно-ракетна система С-400 на острова би била "голяма промяна в играта". Ако Русия успее да разположи ракетна система, не само Одеса ще бъде застрашена, но и южният фланг на НАТО ще бъде застрашен, предупреждава румънският историк Дорин Добринку.

"Това е много важно за румънското правителство, за народа, но също така и за целия алианс. Русия ще има капацитета да унищожи градове и военни способности в източната част на нашата територия", допълва той.

НАТО подсили границите на Румъния от началото на войната, изпращайки белгийски и френски сили.

Но има и големи икономически рискове за Румъния. Змийският остров се намира близо до устието на река Дунав, която очертава границата на Румъния с Украйна. Черноморското пристанище Констанца в Румъния е недалеч на юг и приема контейнерни кораби, които вече не могат да плават до Одеса.

Руският военно-политически анализатор Александър Михайлов е та мнение, че войските на Змийския остров може да са в състояние да контролират трафика в северозападното Черно море и делтата на Дунав - вратата към Югоизточна Европа. "Ако има военна база или военна инфраструктура, би било възможно да се блокират кораби, които влизат в реката, както и тези, които излизат", каза той пред руски медии.

Евроатлантическият център за устойчивост на Румъния смята, че Русия може да реши да анексира острова и да контролира възможно най-много черноморски морски маршрути към Босфора в Турция.

Исторически, Змийският остров е румънска територия, докато не е отстъпен през 1948 г. на Съветския съюз, който го използва като радарна база. Тъй като Румъния попада под съветско влияние до 1989 г., Букурещ приема споразумението.

Украйна пое контрола над острова с падането на комунизма и в крайна сметка през 2009 г. Международният съд начерта териториалните граници на острова, давайки на Румъния почти 80% от морския континентален шелф близо до острова, а на Украйна останалата част.

Змийският остров не е само от стратегическа полза, тъй като тази част от Черно море е богата на въглеводородни ресурси - така че решението на Хага означава, че и двете страни притежават запаси от петрол и газ.

Може да изглежда така, сякаш е малка скала с малка очевидна стойност, но съдбата му е основен елемент от руската война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8 години подготовка, 3 месеца война , започната вероломно с лъжи, 20% инфлация в Русия и то преди санкциите да са започнали да се усещат. Чакаме Коледа. Е тогава и за нашенските путинофили нама да има, ама кой щети мисли за отпадъците
51
1
 
14
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Цитираните английски военни експерти разбраха за войната на 1 март.
50
4
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Важността на Змийския остров се определя единствено от глупостта на Зе да раздава посмъртни награди на доброволно предали се граничари. И за да заличи този позор той ще жертва цялата си авиация и спец. части. За руснаците е просто повод да изстрелят две, три ракети, когато десанта се изсипе на скалата.
49
11
 
17
 
! Отговори
до някакъв анонимен преди 1 година
"Всички оръжия за Украйна ще бъдат платени от запорираните руски сметки в САЩ и...." Май не им дреме на мечешките юрдеци .Нашите по-големи руски братя са запорирали 500 млд. западни пари и имущества в техни банки. Мачкайте братушки , целият свят е с вас.
48
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без да унищожат спътниците на НАТО Русия няма как да са сигурни че корабите им няма да бъдат нападани. Нападението над Москва е обявяване война от НАТО.
47
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На малкия Змийски остров сега са нарисували едно голямо "Z", да се вижда отвисоко и да няма недоразумение
46
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ги е яд от микро-британия, че вече не са империя, но това са Фактите.
45
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То за рашистите целия свят е исторически руска територия. Да, ама не.
44
8
 
11
 
! Отговори
Украински войник преди 1 година
Руски военен кораб..., ти си знаеш...
43
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сателитната снимка не е автентична. На последните има, няколко разбити катера около острова и 2 хеликоптера на самият остров. Всичките Украински.
42
13
 
17
 
! Отговори
Руски военни,.. преди 1 година
Вървете на матушката си !!
41
11
 
16
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Защото е руска територия?
40
3
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Новорусия виж в уикипедия кат си неграмотен :)))
39
4
 
14
 
! Отговори
Ренд Пол каза и друг преди 1 година
ВИжте сега, това че слагате минуси - добре имате право. Ранд Пол, като УСА сенатор може и да лъже, не мога да проверя точно сметките на УСА ДД, за да кажа прав ли е. За ЕС - припомням 6 милиарда евро отделени от "фонда за МИР" на ЕС и дадени на 404 за тежко въоръжение. Вчера - още 500 милиона по искане на Първия дипломат на ЕС. Аз само информирам, не коментирам, а да се слагат минуси на факти...не е умно!
38
2
 
4
 
! Отговори
Траяна - Още малко преди 1 година
Драги хра вие трябва да стъзнаете факта че и аз съм човек и ми трябва уреден живот с приятелка ! Може ли да ми уредите живота към дбр и хубаво ?!
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ЕКО база му трябва островчето. Ще чисти Камен бряг след "Вера Су" и ще паркира "Царевна" на негово място.
36
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е щом е важен тоя остров и руснаците са го усвоили, значи всичко е както трябва.
35
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ренд Пол каза и друго - до сега на 404 и Зеленски са дадени повече пари, отколкото УСА е похарчила за първата година в Афганистан. Говори само за щатите. А колко пари и оръжия предостави миролюбивия ЕС....
34
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Русия не и трябва, трябваше и толкова, доколкото да разчити тила на войските. Виж защо и островчето трябва на 404 - не зма. Знам че направи една перфектна операция та понамали малко броя на самолетите, хеликоптерите, десантните кораби и байрактарите на Украйна! Май само на дрогираното зелено човече и рижавия рошльо в УК им трябваше!
33
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Това значи руский мир (свят), те си живеят в друга вселена рашките :))