Зеленски на форума в Давос: Няма силен и общ Запад

Той е благодарен на Байдън, но подкрепата "близо до дома" изостава
25 май 2022 13:10, Нели Христова
88
Зеленски на форума в Давос: Няма силен и общ Запад
Снимка: БГНЕС

Западът остава разделен по отношение на степента на подкрепата си за Украйна в нейната защита срещу продължаващата вече месеци руска инвазия.

"Единството е свързано с оръжията. Въпросът ми е дали това единство съществува на практика? Аз не мога да го видя. Огромното ни предимство пред Русия би било, когато сме наистина единни", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на дискусия за Украйна в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Вашингтон и европейските страни са налели оръжия за милиарди долари в Украйна, за да помогнат на превъзхождащите ги сили да отблъснат по-добре въоръжените руски нашественици.

Киев призова за по-голяма подкрепа, членство във военния алианс на НАТО, ръководен от САЩ, и за налагане на забранена за полети зона над страната.

Зеленски заяви, че Украйна е благодарна за подкрепата на президента на САЩ Джо Байдън, но заяви, че решимостта близо до дома изостава.

"Ние се намираме на европейския континент и се нуждаем от подкрепата на обединена Европа", добави той.

Зеленски посочи конкретно съседна Унгария, която се противопостави на ембаргото на Европейския съюз върху руския петрол - друго ключово украинско искане.

"Унгария не е толкова солидарна, колкото останалата част от ЕС", каза Зеленски.

Той посочи също липсата на консенсус по историческата кандидатура на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, която беше поставена под въпрос от Турция.

"Има ли такова единство по отношение на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО? Не. Така че има ли силен общ Запад? Не", заяви украинският лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна има нужда от жива сила. Оръжия имат много, САЩ им изпращат много оръжия. Проблемът е, че никой не иска да грабне пушките и да отиде на фронта. Затова Зеленски призовава българските русофоби като Минждев, Мирчев, Христо Иванов, Васко Кръпката, Манол Глишев, Кирил Петков и др. да сформират доброволческа чета и да заминат с един автобус за Украйна, на фронта в Донбас и да помогнат като жива сила. По този начин ще се решат и българските вътрешни политически проблеми. С един удар - два заека.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски иска да каже че нито един български русофоб не взе пушката и не отиде в Украйна да се бие срещу омразната Русия . В същото време русофоби от цял свят отидоха . СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКИЯ КЛАВИАТУРЕН РУСОФОБ. Квато ни е държавата такива са ни и русофобите . Що никой не пита Минждев кога ще ходи да се бие в Украйна ??? Сега там липсват войници .
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само като му чуя грапавия глас на тоя и полудявам. Веднага сменям канала на телевизора. Супер дразнещо и нагло човече е тоя.
23
1
 
31
 
! Отговори
Един преди 1 година
Зеления да подхвърли някой милиард и насам за украинците а не ние да ги носим на гърба си!Стотици милиарди!Тоя яде ли ги?
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зеленски говори като господар на Европа и господар на света. Той може би се мисли за султан/падишах или поне за хетман нещо такова хетман на полско украинската сбирщина която си създали тия дни.
21
1
 
15
 
! Отговори
ТОВА НАТО преди 1 година
И котката Ще ти изядат главата. А ЗА Европа. Дори и очаквай да те изостави. Ще си останеш с бай_дън и джонито.
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво стана с героями на Покраина бе? Нещо няма новини. Иначе продължават да ядат як пердах в Северодонецк и Лисичанск. След Херсон скоро Одеса, Харков и Николаев ще се завърнат в лоното на Майка Русия. Покрайнината е от Днепър на запад. Това са и историческите й граници.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците държат в ръцете си половината германски политици.Кой с пари кой с компромати.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има единство в Запада, Зельо, ама не го разбираш. САЩ са твърде заети да пращат войски и оръжия към Сомалия, а Турция започва 40км, инвазия в северо източната граница на Сирия за да вземе петролните полета. Зельо, Зельо само един идтински буфер не разбира каква е съдбата на буфера. :} А пък и мисля, че преди васала да започне да проси от чужда ръка е хубаво да се консултира със сюзерена. Говори с Дуда, на нас не ни трябва ни Галиция, ни Донецк.
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драги Путинофоби, Зеленски предаде властта на Полша.... Е нали се биеше за независимост???!? Къде е независимостта сега??!? Да не се разболеете и от полшофобия?
16
2
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
финансов одит на украина къде са парите и оръжието това е воина между сащ ирусия а украина е мюрето и защо наркоманът непрекъснато иска нещо отнякого никои не му е длъжен заради глупост-та сядаите да преговаряте за мирповече оръжие не ви трябва от 2014 до сега кои какво е вършил
15
1
 
27
 
! Отговори
До прав е преди 1 година
Европа трябва да гледа своите интереси,а не интересите на САЩ.Колко е единна Европа,когато трябваше да колонизира икономиките на бившите соц.държави.Европа на колко скорости съществува и какви неолиберални фантазии пропагандира като цивилизационни ценности?Скоро няма да е нужно пълно мнозинство на страните-членки,за да бъде изпълнено поредното решение на ЕК.Това е различна Европа от тази,в която България искаше да влезе.
14
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски говори каквото му се каже, че трябва да каже отвъд океана. Всеки ден му се дават готовите нови изявления и речи
13
0
 
14
 
! Отговори
Грапулчето преди 1 година
И аз така казвах на Иван когато исках да изпие 1л водка: неможеш ванка да го направиш...ама бяхме 6ти клас...
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крека не прощава, ама тоя май е и на крокодил
11
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски, ти не разбра ли, че на Западът не му пука за теб? Използваха те като контрацептив и като те напълниха със семе те изхвърлиха. Употребиха те. Вие сте пушечно месо за Запада.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурни ли сте,че това не е зета на Путин?Този докара до фалит САЩ и ЕС.Сега заради него ще студуваме зимата.Оръжията са на привършване.Както стъпят в Украйна оръжията до 2-3 дни ги взривяват.Как разбират къде са?Ако се пратят още оръжия се рискува сигурността на държавите от ЕС.А защо Путин не иска да го убива?
9
4
 
13
 
! Отговори
Vlady преди 1 година
Браво на Земенски - вече доста време подържа делириум по стъпките на своите предшественици и техния учител Елцин.
8
3
 
19
 
! Отговори
Изостава преди 1 година
Не знаех, че подкрепата е надпревара, в която можеш да изостанеш? С такива думи лесно ще откаже и тази подкрепа, която има в момента...
7
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя още не може да схване, че на никой не му пука за тях, а само ги загробват с борчове и заеми