Украйна получила 14 самолета Су-25, има ли от България?

Страната ни е единствената членка на НАТО, която разполага с такива машини
27 май 2022 10:35, Нели Христова
387
Украйна получила 14 самолета Су-25, има ли от България?
Снимка: Getty

14 щурмови самолета Су-25 от "един от източноевропейските партньори" са доставени в Украйна, съобщи полското издание Defense.pl, като цитира агенция NEXTA.

Машините са пристигнали "на части" по суша. Агенцията твърди, че броят на доставените самолети съответства на размера на българския флот Су-25 и припомня, че осем от тях наскоро били модернизирани от беларуския авиационен завод в Барановичи.

Новината на украинската агенция NEXTA звучи правдоподобно, защото съвпада с информация на Foreign Policy. На 24 май в изданието публикува информация за пратката от самолети.

По време на посещение в Международния център за координация на донорите (IDCC) и центъра за контрол на военната помощ за Украйна в Щутгарт кореспондент на Foreign Policy чул, че американски екип от специалисти, делегирани от Европейското командване на армията на САЩ, помагат за разглобяването на самолетr Су-25, така че те може да се транспортира до Украйна. Работата трябвало да се извършва в Източна Европа.

Според информацията единствената държава от НАТО, която разполага със самолет Су-25, е България. А броят на 14 единици (12 едноместни Су-25К и 2 двуместни учебно-бойни Су-25УБК) съответства на размера на българския флот. Осем от тези самолети бяха модернизирани през 2020-2021 г. в Беларус. Тогава българският Су-25 получил допълнителни комуникационни системи, по-модерни навигационни и IFF системи и пригоден за превоз на ракети въздух-въздух Р-73 и контейнер за радиоелектронна борба.

След модернизацията самолетите трябвало да се използват до замяната им с друг F-16V, т.е. най-късно до 2028 г., твърди агенцията. Първите осем машини от този тип бяха договорени през 2020 г., но доставките им се забавят. Въпреки това София изглежда е решила въпреки първоначалния си отказ да предаде своите "щурмоваци" на Украйна. Може да се подозира, че в замяна ще получи някаква печалба от Вашингтон, например под формата на „отстъпка“ за повече машини.

Украинската агенция твърди, че 14-те Су-25 със сигурност ще бъдат много полезни и с тях ще повишат оперативните възможности на украинската авиация.

Преди началото на войната през февруари Украйна имаше една щурмова ескадрила, въоръжена със 17 машини Су-25. Поне 5 от тях вече са загубени, а други са претърпели множество щети.

Интересно е, че осемте български самолета, модернизирани в Беларус, са боядисани в пикселен камуфлаж, подобен на този, който имат украинските самолети - само цветове са по-ярки в зелено и кафяво. Украинските машини са боядисани със сиви петна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков е обещал 14-те СУ25 срещу 2-та танкера с американска газ! Така че наистина не даваме оръжия на Украйна
331
0
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
А-а-а , това са самолетчета за сглобяване от магазин " Млад техник ". Някой е преиначил информацията.
330
0
 
1
 
! Отговори
да преди 1 година
Не само самолети, а всички железни кофчези да заминават за Украйна.
329
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са безполезни. Тези самолети няма да летят
328
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да се подозира, че в замяна ще получи някаква печалба от Вашингтон, например под формата на отстъпка за повече машини.. . . . . . Елементарни! Ако е истина, отстъпки и.т.н. гудис се договарят предварително, а не след доставката! Харвард-ците и за продавачи не стават! Да се махат по скоро! Съвсем унищожиха армията! Тя пък беше и една армия, ама поне имаше самолети, а сега ще хвърчат с чертежи или 3D-моделчета! Оказва се, че избирателите на територията пак избраха късата клечка!
327
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хубава новина
326
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди два дни руснаците са го сринали завода, който трябвало да комплектова тези СУ. Пижо и Пенда се оказаха много долни лъжци.
325
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онзи товарен самолет, дето правеше курсове България-Пошла по няколко пъти в седмицата и го товареха по тъмно с огромни дървени контейнери... Ей го на какво е превозвал. Изтребители на части.
324
7
 
7
 
! Отговори
Хубава новина преди 1 година
.
323
4
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До Анонимен 351.....Е,може ли да вярваш на комунист-приватизатор?
322
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали нямаше да даваме оръжие на Украйна? БСП лъжите ви стигнаха да небето!
321
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само ДПС имат приемливо държание в парламента. Не мога да повярвам но останалите са нихилисти меко казано. Възраждане не мога да ги определя.Но те поне да отскоро.
320
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един върви и слага единия минус. Днеска имаше и обратен случай. Някакъв получил сто минуса и един плюс. Задача с повишена трудност. Имам и подходящи епитети но ще се въздържа.
319
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към изброените по долу страни които не са въвели еврото още са Румъния Хърватска, забележете Швеция и разбира се Унгария, но и Турция Русия Украйна Беларус Молдова Грузия Армения Англия Швейцария и Норвегия. Само ние с Лева нещо се разбързахме. Защо така. Може би защото лева е най старата валута. Ами какво става с Левски без лева.....
318
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също и за еврото защо въпреки че в Бг. няма консенсус налагат прроклетото евро. Това предателство е по лошо дори от даването на военна помощ. Само да кажа че лева е най старата валута в ЕС. Защо бързат да го премахнат.Чии интереси защитават. Защо много по влиятелни страни не са в еврозоната. Сещам се за Чехия Дания Сърбия. Да не говорим за Полша и Великобритания.
317
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За каква хибридна война говорят. Защо просто не покажат самолетчетата. Но в присъствието на целия личен състав и водещите журналисти но дори не казват в прав текст че не са ги дали. Да покажат Мигове 29 и Су 25.
316
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господи управляващите 4 партии и президенството са ни предали на нацисти фашисти милитаристи и глобалисти дали са самолети и оръжие да се убиват славяни. Нямам думи сърцето ми спря как е възможно това никой не го изобличи и опроверга. Казаха хибридна война. Но ме казаха че не се дали СУ.
315
0
 
20
 
! Отговори
Бадема преди 1 година
Сега ще се окаже, че сме имали доста повече самолети, отколкото лаяха политиците.
314
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде стига сте лъгали. В Еропа не само ние разполагаме със Су-25. Чехия и РСМ също имат, но са им в резерв. Това не означава, че не могат да се приведат в бойна готовност, защото скоро ги оставиха в резерв.
313
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не е вярно пълна лъжа поредна на полските сиганя. Част от самолетите ни са в Безмер Другата на Графа и се виждат с миг овете и тез натовските за усилване до пистата