Украйна получила 14 самолета Су-25, има ли от България?

Страната ни е единствената членка на НАТО, която разполага с такива машини
27 май 2022 10:35, Нели Христова
387
Украйна получила 14 самолета Су-25, има ли от България?
Снимка: Getty

14 щурмови самолета Су-25 от "един от източноевропейските партньори" са доставени в Украйна, съобщи полското издание Defense.pl, като цитира агенция NEXTA.

Машините са пристигнали "на части" по суша. Агенцията твърди, че броят на доставените самолети съответства на размера на българския флот Су-25 и припомня, че осем от тях наскоро били модернизирани от беларуския авиационен завод в Барановичи.

Новината на украинската агенция NEXTA звучи правдоподобно, защото съвпада с информация на Foreign Policy. На 24 май в изданието публикува информация за пратката от самолети.

По време на посещение в Международния център за координация на донорите (IDCC) и центъра за контрол на военната помощ за Украйна в Щутгарт кореспондент на Foreign Policy чул, че американски екип от специалисти, делегирани от Европейското командване на армията на САЩ, помагат за разглобяването на самолетr Су-25, така че те може да се транспортира до Украйна. Работата трябвало да се извършва в Източна Европа.

Според информацията единствената държава от НАТО, която разполага със самолет Су-25, е България. А броят на 14 единици (12 едноместни Су-25К и 2 двуместни учебно-бойни Су-25УБК) съответства на размера на българския флот. Осем от тези самолети бяха модернизирани през 2020-2021 г. в Беларус. Тогава българският Су-25 получил допълнителни комуникационни системи, по-модерни навигационни и IFF системи и пригоден за превоз на ракети въздух-въздух Р-73 и контейнер за радиоелектронна борба.

След модернизацията самолетите трябвало да се използват до замяната им с друг F-16V, т.е. най-късно до 2028 г., твърди агенцията. Първите осем машини от този тип бяха договорени през 2020 г., но доставките им се забавят. Въпреки това София изглежда е решила въпреки първоначалния си отказ да предаде своите "щурмоваци" на Украйна. Може да се подозира, че в замяна ще получи някаква печалба от Вашингтон, например под формата на „отстъпка“ за повече машини.

Украинската агенция твърди, че 14-те Су-25 със сигурност ще бъдат много полезни и с тях ще повишат оперативните възможности на украинската авиация.

Преди началото на войната през февруари Украйна имаше една щурмова ескадрила, въоръжена със 17 машини Су-25. Поне 5 от тях вече са загубени, а други са претърпели множество щети.

Интересно е, че осемте български самолета, модернизирани в Беларус, са боядисани в пикселен камуфлаж, подобен на този, който имат украинските самолети - само цветове са по-ярки в зелено и кафяво. Украинските машини са боядисани със сиви петна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
11
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Кирчо и Кокорчо ви продадоха на едро. Няма вече една заплата, две заплати. Подпомагат Украйна, за да не мога да си "бера" територии.
31
0
 
19
 
! Отговори
цв преди 2 години
алооо,курнелооо,каква стана тя-патрони няма,директно самолети
30
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да се окажат наши! Да отмием поне малко срама, който си навличаме като предатели и чужди шпиони в съюзите, в които сме
29
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша се страхува от Русия и се опитва да пусне новина и да насочи вниманието на руснаците към друга страна малко по далеч от нея. Пробваха с Молдова сега с България. Другото е да са ни прeдали нашите генерали и вече да сме мишена. Драскайте си.
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 "Браво! Само дето ако бяха наши, досега руската преса и сайтове щяха вече да са наддали страшен вой." Има ли значение чии са? :))) Важното е, че украинците рапозлагат с някакви самолети! :)
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо и Кокорчо ви продадоха на едро. Няма вече една заплата, две заплати. Всичко за Украйна!
26
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са наши - България има само два Су-25 единият от които е бракуван, а другия в на ремонт.
25
9
 
9
 
! Отговори
да преди 2 години
украинците ще си счупят краката или да се предават без бой на руските войски или да дезертират от бойното поле..щото "ПЕЧЕЛЯТ ВОЙНАТА" хахахахахахахакаква загуба за света ще бъде ако смешната Украйна нямало да съществува..на кой му пука хахаха
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 - мда? И какво ще "направиш"? Ще поплачеш на рамото на Копейкин ли?
23
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
предателите от четворната ламя ни докараха до 4 национална катастрофа, скоро и територии ще почнат да раздават
22
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още при първия свален самолет, братушките ще разберат кой е доставчикът.
21
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 "И ако сме ги дали, практически сме без авиация." Хихихихихи. Руските опорки от едно време. България е държава от НАТО, което означава, че заполагаме с последния писък на модата в областта на въоръжението. А някой се е "объркал", а ще го гази валяка. :))))
20
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на генерал Радев и правителството на Кирил Петков.
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пълни глупости, наистина ли си мислите че един самолет може е така да бъде разглобен, транспортиран и след това отново сглобен :))) и е така от нашите ВВС ще изчезнат 14 самолета и никой нема да види, абсолютни масковски опорки, със СУ-25 разполагат и Чехия и Словакия но са свалени от въоръжение, Словакия ги продаде нейните, но Чехия 24 бройки ги държи на съхранение, ако са доставяни такива най-вероятно са от Чехия, а и те имат възможности за модернизация
18
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за Възраждане!
17
2
 
25
 
! Отговори
перко преди 2 години
Нито един патрон, а се оказаха цели самолети!
16
6
 
28
 
! Отговори
да преди 2 години
Украйна губи войната и сега се чуди как да направи мръсно на тези, при които не им мина номера на жертви като България с подобни фалшиви новини
15
3
 
33
 
! Отговори
Нинова преди 2 години
Гарантирам един патрон не е пратен в Украина. Самолетите не се броят
14
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВКА И ЗАТВОР за простокиро!!!!!!!!!
13
2
 
5
 
! Отговори
Споко виц преди 2 години
Споко, сега на украинците ще им дойдат отнекАде едни самолети да бомбардират рашките. Опаааааааа :)))))