Украйна получила 14 самолета Су-25, има ли от България?

Страната ни е единствената членка на НАТО, която разполага с такива машини
27 май 2022 10:35, Нели Христова
387
Украйна получила 14 самолета Су-25, има ли от България?
Снимка: Getty

14 щурмови самолета Су-25 от "един от източноевропейските партньори" са доставени в Украйна, съобщи полското издание Defense.pl, като цитира агенция NEXTA.

Машините са пристигнали "на части" по суша. Агенцията твърди, че броят на доставените самолети съответства на размера на българския флот Су-25 и припомня, че осем от тях наскоро били модернизирани от беларуския авиационен завод в Барановичи.

Новината на украинската агенция NEXTA звучи правдоподобно, защото съвпада с информация на Foreign Policy. На 24 май в изданието публикува информация за пратката от самолети.

По време на посещение в Международния център за координация на донорите (IDCC) и центъра за контрол на военната помощ за Украйна в Щутгарт кореспондент на Foreign Policy чул, че американски екип от специалисти, делегирани от Европейското командване на армията на САЩ, помагат за разглобяването на самолетr Су-25, така че те може да се транспортира до Украйна. Работата трябвало да се извършва в Източна Европа.

Според информацията единствената държава от НАТО, която разполага със самолет Су-25, е България. А броят на 14 единици (12 едноместни Су-25К и 2 двуместни учебно-бойни Су-25УБК) съответства на размера на българския флот. Осем от тези самолети бяха модернизирани през 2020-2021 г. в Беларус. Тогава българският Су-25 получил допълнителни комуникационни системи, по-модерни навигационни и IFF системи и пригоден за превоз на ракети въздух-въздух Р-73 и контейнер за радиоелектронна борба.

След модернизацията самолетите трябвало да се използват до замяната им с друг F-16V, т.е. най-късно до 2028 г., твърди агенцията. Първите осем машини от този тип бяха договорени през 2020 г., но доставките им се забавят. Въпреки това София изглежда е решила въпреки първоначалния си отказ да предаде своите "щурмоваци" на Украйна. Може да се подозира, че в замяна ще получи някаква печалба от Вашингтон, например под формата на „отстъпка“ за повече машини.

Украинската агенция твърди, че 14-те Су-25 със сигурност ще бъдат много полезни и с тях ще повишат оперативните възможности на украинската авиация.

Преди началото на войната през февруари Украйна имаше една щурмова ескадрила, въоръжена със 17 машини Су-25. Поне 5 от тях вече са загубени, а други са претърпели множество щети.

Интересно е, че осемте български самолета, модернизирани в Беларус, са боядисани в пикселен камуфлаж, подобен на този, който имат украинските самолети - само цветове са по-ярки в зелено и кафяво. Украинските машини са боядисани със сиви петна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 291 "Точно, ние казахме, не ни е кеф и ще търсим друг магазин." Това не е точно. Всъщност, търговеца беше подписал да ни продаде една стока при едни условия, но като поискахме да стане сделката при условията, той ги промени и каза, ако не ви харесват новите ми условия, си търсете друг магазин. Ние не се "отказахме" сами, а нямахме избор, след като новите му условия не ни устройват. Става дума за най-обикновен рекет. Аз "братя", които ме рекетират, НЯМАМ, а и да имах, щях да се отрека
271
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това е положението, каквото каже продавача това е. Кеф ти купувай, кеф ти не" Точно, ние казахме, не ни е кеф и ще търсим друг магазин. Дали ще намерим е друг въпрос, времето ще покаже.
270
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 286/289 Щото образованието ти е като на клиент от кварталния магазин, затова и толкова ги "разбираш" нещата. Ти затова си и русофил де, то всичко съвпада.
269
3
 
6
 
! Отговори
До 286 преди 1 година
Неискаш да плащаш, няма газ. В магазина влизаш вземаш и на касата продавача ти иска левове а не евро или долари. Това е положението, каквото каже продавача това е. Кеф ти купувай, кеф ти не
268
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ЕС няма армия ! Интересното е че в същото време , във времето ЕС защо отделяше трильони за ВЪОРЪЖАВАНЕ" Е, не е като да няма армия. Франция си имат доволно армия, Англия също, Полша и те, на Германия също не е за подценяване. Трильони някога не са отделяли за разлика от САЩ. Той Тръмп за това и мрънкаше.
267
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Анонимен..........Турски F-16 свали такъв по време на сирийската операция.......... Не, Су-24 беше
266
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт. Спирането на газа при положение, че си изряден платец и е известно, че за момента нямаме алтернатива е форма на война. Пък бълнувайте си вие за "братска" русия.
265
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 282 "Русофилските въшльовци пак взеха да пробват да плашат българите с Ердоган. Последните 140 години Турция не е нападала България. Русия - 2 пъти." И още поне 4 пъти е имало противодържавни актове на Русия срещу България, включително и последното спиране на газа, въпреки че бяхме изрядни платци.
264
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС няма армия ! Интересното е че в същото време , във времето ЕС защо отделяше трильони за ВЪОРЪЖАВАНЕ , и къде отидоха парите за въоръжаване , ясно е че са в САЩ , но тогава защо САЩ ги ПРОДАВА на ЕС ???ИМА ЛИ ЛОГИКА ЗА ''СЪТРУДНИЧЕСТВО'' . И ЕДИНСТВО , ЗА КОЕТО СЕ РЕВЕ ПОСТОЯННО ?
263
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мишената на русия дойле в украйна
262
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилските въшльовци пак взеха да пробват да плашат българите с Ердоган. Последните 140 години Турция не е нападала България. Русия - 2 пъти.
261
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 233 "СУ-25 е по-стар от дядо ми".Същия самолет е на въоръжения в руските ВВС.Турски F-16 свали такъв по време на сирийската операция.Беше навлязъл в турското въздушно пространство.
260
2
 
6
 
! Отговори
до 276 преди 1 година
ЕС няма армия защото хорта са нормални и навместо войни, проиритетите им са да си букнат почивка пролетта в Испания есента в Тайланд, дилемата им е А4-ка или Ц-класа, а проблема е да си мамерят по-високоплатена работа, че да си позволят по-голямо жилище. И изведнъж се появяват от изток варварите с бомбите и....
259
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 262/272 "Хитлер положителен герой за германците?! Май си се пренагълтал с руска пропаганда. Германците знаят много добре завщо държавата им страда и особено евреите продължават да я сочат с пръст. И не, не се гордеят с Хитлер." Не се учудвай. ДругаретЕ просто влязоха в тона на русНАЦИте, които обявиха, че всеки, който не е съгласен с техния държавен терор е "нацист". Такива изкзвания вече правиха и Лавров,и Путин и Песков, тъй че ... Не, че това ще им помогне, де.
258
3
 
6
 
! Отговори
фен на F-16 преди 1 година
Еми много хубава новина, айде сега и другите стари руски щайги МиГ-29 да заминават за да си набавим най-накрая модерни западни самолети.
257
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азовците са хибриди , недоказали се фашисти на Хитлер , 3-то качество !Затова ги използва Зеленски , за по-еФтина работна ръка !
256
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 276 "Защо ЕС няма армия ? Мълчанието на агнетата и евро-ге-Йщината !" Защото ЕС се е зародил като икономически и е прерастнал в политически съюз, не във военен. И защото европейците си мислеха, че са заобиколени (поне териториално) от нормални държави.
255
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хм... Да ти е честито 113 място !!!Сети уи сЪ
254
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бомба трябва да се хвърли бе михайлов. Ти как си рекламираш паркчето? С бомбастични изхвърляния. Това привлича клиентите.
253
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ЕС няма армия ? Мълчанието на агнетата и евро-ге-Йщината !