Близките в неведение, каква е съдбата на бойците от "Азовстал"?

Правителството просто им казва, че са живи
Обновена: 30 май 2022 12:35 | 30 май 2022 11:36, Нели Христова
264
Близките в неведение, каква е съдбата на бойците от "Азовстал"?
Снимка: БГНЕС

Преди две седмици стотици украински бойци прекратиха защитата на стоманодобивния завод "Азовстал". Сега някои от техните близки казват, че имат съвсем малко или никаква информация за местонахождението им.

"Не съм се свързала със съпруга си и не съм получавала информация за него напоследък", споделя Анна Ивлева, съпругата на Антон, морски пехотинец, който беше тежко ранен по време на обсадата на Русия на завода в Мариупол.

Изминал е повече от месец, откакто тя е говорила с него.

"Последният път, когато говорихме беше на 13 април. След това неговите братя по оръжие ми пращаха съобщения, че е още жив", казва Ивлева пред CNN.

Въпреки че украинските правителствени служители поддържат връзка, тя "няма информация" къде са бойци на "Азовстал" и при какви условия са държани те. И все пак тя се надява, че съпругът й е все още жив, дори и в плен.

"Всички ние – семействата, съпругите и майките на морските пехотинци, се подкрепяме, винаги сме във връзка помежду си 24/7“, каза тя. "Винаги обменяме всякакви налични новини. Ние сме като семейство."

След продължителна обсада, украинският пристанищен град Мариупол падна под пълен руски контрол по-рано този месец с предаването на "Азовстал" - последният бастион на украинската отбрана на града.

Не е ясно колко украински войници са в ареста на Русия, но руските военни твърдят, че над 2000 украински военнослужещи са се предали именно там.

Руската държавна пропаганда описва защитниците на "Азовстал" като "нацисти", пораждайки сериозни опасения относно начина, по който те могат да бъдат третирани в плен.

Друга жена на име Яна - чието гадже е морски пехотинец, който е бил в "Азовстал" - говори пред CNN при условие за анонимност, позовавайки се на опасения за сигурността.

"Не съм чувала нищо за него", казва тя. "Последният път, когато се свързахме, беше на 11 май."

Украинското правителство не е предоставило никаква информация къде може да е нейният приятел, добавя тя.

"Майката на гаджето ми се свърза с Международния комитет на Червения кръст, не мога да си спомня кога точно", разказва тя. "Само й казаха, че е жив, това е."

МКЧК участва в регистрирането на бойци, напускащи завода "Азовстал" от 17 май - отчасти за да помогне на военнопленниците да поддържат връзка със семействата си. Организацията работи в Украйна от 2014 г., когато започна войната в украинския регион Донбас.

Друга съпруга на защитник на Азовстал, Татяна, каза, че съпругът й е успял да й се обади от неизвестен номер след предаването и й съобщил, че някои от другарите му са задържани в град в контролираната от сепаратистите област Донецк.

"Гласът му беше спокоен и уверен", казва тя. "Той каза, че условията, при които са държани, са наред и че е възможно в бъдеще да им бъде позволено да получат някои пакети."

Татяна твърди, че е говорила със съпруга си около десет минути и че съпругът й е казал, че ще опита да се обади отново. Но оттогава тя също не е чула нищо.

"Това е, няма повече обаждания или новини", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
1
 
2
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
В неведение съм, защо бойците са със свастики и нямам повече въпроси
209
2
 
20
 
! Отговори
Кеуфйек преди 1 година
Може да ги използват за органи или да чистят реакторите в аец
208
5
 
30
 
! Отговори
АЗОВ преди 1 година
КОЙТО ГРОБ КОПАЕ ДРУГИМУ , САМ ПАДА В НЕГО ! АЗОВ СА В ДУПКАТА И НЯМА МЪРДАНЕ ! БОГ ДА ГИ ПРОСТИ !
207
6
 
23
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
Да не се притесняват. Ще получат заслуженото!
206
4
 
31
 
! Отговори
РОСВОЕНСОВЕТ преди 1 година
Не знам какво става с Язовците, но чувам че урановите мини в Камчатка правят рекордни добиви последните няколко седмици...
205
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След продължителна обсада, украинският пристанищен град Мариупол падна под пълен руски контрол - аз като ви четох какво писахте за боевете в Мариопул си мислех, че украинските фашисти аха-аха да превземат Москва, а те горките си свряли като плъхове по дупките, докато братушките не ги изкараха оттам :)
204
6
 
38
 
! Отговори
Z преди 1 година
Що за герои, нацисти в обща яма всички
203
49
 
8
 
! Отговори
До 213 преди 1 година
Това са герои,какъвто ти никога няма да бъдеш.
202
2
 
25
 
! Отговори
Съпруга преди 1 година
Няма страшно ,празна дупка дълго не стои......
201
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четете внимателно. Украйна не дава информация за бойците си от много време, а не Русия.
200
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЕЕЕХ. АКО Я НЯМАШЕ ТАЗИ НАЦИСТКА ОРДА ,СЕГА КВО ЛИ ЩЯХМЕ ДА ПРАВИМ БЕЗРАБОТНИ.
199
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
218 - ами нашия дето уж чакаме от Азербайджан ли беше?- колко ли е азерски. Там повече от половината акционери са руснаци. Могат ли да ни клъцнат ако искат.
198
3
 
34
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 година
Как налагате мнение и се опитвате да вмъквате мисли в главите на хората! Това не са бойци, а терористи! Спрете пропагандата! И тази на укрите, и тази на руснаците! Можем да мислим и да си съставяме сами мнение!
197
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 217Това е чеченски петрол, нищо, че се води руски :) Само вметвам :)
196
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМА ТАЯ *** ЕДНО ПРИКАЗВА ДРУГО ВЪРШАТ. НЕЩЯХА РУСКИЯ ПЕТРОЛ,СЕГА ЩЕЛИ ДА КУПУВАТ МНОГО ТА РУСИЯ ДА НЕ ГО ПРОДАДЕЛА НА ПО ВИСОКА ЦЕНА. ПОЛША СПИРАЛА ДОСТАВКИТЕ НА ГОРИВА ЗА УКРАЙНА, СИГУРНО И ЗА ТЯХ САМИТЕ НЕ СТИГА. РУСИЯ МАЛКО НАСТЪПИ ГАЗТА И СЕ ....
195
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей, пишете само за морските пехотинци от завода а за големите бабаити от Азов нито дума, командира им с позивна Калина най вероятно вече е гадже на Кадиров а останалите на бойците му.
194
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майката на гаджето се свързвала с червеният кръст....................Тая майка на тва гадже дето е гадже на некъв язовец има ли си име?
193
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са бойци а терористи, садисти, убийци и сатанисти. Близките да са им дали акъл навреме.
192
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне да бяха проучили защо Украйна държи близките на военните си в неведение и близките им не знаят живи ли са, здрави ли са. Сега когато са пленени от военните на Донецката народна република, близките им вече имат някаква информация.
191
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 211/214 "- тези, които имат татурани свастики, SS, хитлеристки орли и други подобни ги отклоняват настрани. Един вид правят им сортиране още там" За залтни зъби и пломби проверяваха ли ги?