Близките в неведение, каква е съдбата на бойците от "Азовстал"?

Правителството просто им казва, че са живи
Обновена: 30 май 2022 12:35 | 30 май 2022 11:36, Нели Христова
264
Близките в неведение, каква е съдбата на бойците от "Азовстал"?
Снимка: БГНЕС

Преди две седмици стотици украински бойци прекратиха защитата на стоманодобивния завод "Азовстал". Сега някои от техните близки казват, че имат съвсем малко или никаква информация за местонахождението им.

"Не съм се свързала със съпруга си и не съм получавала информация за него напоследък", споделя Анна Ивлева, съпругата на Антон, морски пехотинец, който беше тежко ранен по време на обсадата на Русия на завода в Мариупол.

Изминал е повече от месец, откакто тя е говорила с него.

"Последният път, когато говорихме беше на 13 април. След това неговите братя по оръжие ми пращаха съобщения, че е още жив", казва Ивлева пред CNN.

Въпреки че украинските правителствени служители поддържат връзка, тя "няма информация" къде са бойци на "Азовстал" и при какви условия са държани те. И все пак тя се надява, че съпругът й е все още жив, дори и в плен.

"Всички ние – семействата, съпругите и майките на морските пехотинци, се подкрепяме, винаги сме във връзка помежду си 24/7“, каза тя. "Винаги обменяме всякакви налични новини. Ние сме като семейство."

След продължителна обсада, украинският пристанищен град Мариупол падна под пълен руски контрол по-рано този месец с предаването на "Азовстал" - последният бастион на украинската отбрана на града.

Не е ясно колко украински войници са в ареста на Русия, но руските военни твърдят, че над 2000 украински военнослужещи са се предали именно там.

Руската държавна пропаганда описва защитниците на "Азовстал" като "нацисти", пораждайки сериозни опасения относно начина, по който те могат да бъдат третирани в плен.

Друга жена на име Яна - чието гадже е морски пехотинец, който е бил в "Азовстал" - говори пред CNN при условие за анонимност, позовавайки се на опасения за сигурността.

"Не съм чувала нищо за него", казва тя. "Последният път, когато се свързахме, беше на 11 май."

Украинското правителство не е предоставило никаква информация къде може да е нейният приятел, добавя тя.

"Майката на гаджето ми се свърза с Международния комитет на Червения кръст, не мога да си спомня кога точно", разказва тя. "Само й казаха, че е жив, това е."

МКЧК участва в регистрирането на бойци, напускащи завода "Азовстал" от 17 май - отчасти за да помогне на военнопленниците да поддържат връзка със семействата си. Организацията работи в Украйна от 2014 г., когато започна войната в украинския регион Донбас.

Друга съпруга на защитник на Азовстал, Татяна, каза, че съпругът й е успял да й се обади от неизвестен номер след предаването и й съобщил, че някои от другарите му са задържани в град в контролираната от сепаратистите област Донецк.

"Гласът му беше спокоен и уверен", казва тя. "Той каза, че условията, при които са държани, са наред и че е възможно в бъдеще да им бъде позволено да получат някои пакети."

Татяна твърди, че е говорила със съпруга си около десет минути и че съпругът й е казал, че ще опита да се обади отново. Но оттогава тя също не е чула нищо.

"Това е, няма повече обаждания или новини", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
18
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Ами путин звучи дословно като Ленин, Сталин, Гюбелс, Хитлер ... Милошемич и другите фашистки твари, осъдени от историята или в Хага за престъпления към човечеството ... и съдбата му ще е подобна на тяхната ... най добре е отсега да последва примера на Хитлер и Е.в.а Браун, за да не се мъчи повече ... да вземе и Кабаева със себе си ... !!!
129
1
 
18
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
После и друго: задържаните азовци в момента са старателно разследвани от руската прокуратура и ще им бъдат повдигнати съответните обвинения. Макар че тези, които имат на ръцете и гърдите татуировки - свастики, числото 1488, портрети на Хитлер - мисля, че такива няма какво да ги разследваш. Те са ясни. Татуировката е доказателство, че си директно за затвора!
128
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Е то е ясно "Ако имаш нацистки татуировки - военен съд, без надежда за каквато и да е размяна." Водача на частната рмия на Путин - Вагнер, ЦЕЛИЯ е в нацистки татуировки. Та, какво казваше, Русия "денацифицирала" ли?
127
1
 
3
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Давид Косаткин е починал от инфаркт в СИЗО Грозни.Непотвърдена информация!
126
2
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Русия обяви, че ще спазва Женевската конвенция за военнопленниците. Но: все пак има разлика в това да си военнопленник или да си бежанец, нали така? Към бежанеца - ще има едно отношение, към военнопленника - отношението ще е друго. Няма начин да са еднакви.
125
0
 
10
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Като ползвате гугъл преводач поне прочетете какво излиза от него преди да публикувате. Много ниско, много, много ниско ниво. Ама като за клюкарски сайт бива
124
2
 
13
 
! Отговори
Ама не се плашой преди 1 година
Всичко е под контрол... главорезите са на СЪД екзекуция или затвор , а другите са в посока Сибир да строят комунизЪма!!!
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Героичните времена останаха в началото на миналия век. Сега се веят знамената на далаверата, кинтите, ресурсите и доходът. Аре приключвайте с лозунгите и приключеайте със сметките. Иде кръчмаря за сметката.
122
2
 
14
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Съдбата на НеоНацистите и Съюзниците им може и ще бъде - само една!
121
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От хилядолетия се водят войни на тази планета, изведнъж някои решиха, че били престъпление срещу човечеството и тем подобни либерски тъпни, та на война като на война, жертви и от двете страни, ха мирясайте, оставете ги свободно да се избиват, що сте решили да ги ограничавате!
120
1
 
23
 
! Отговори
Е то е ясно преди 1 година
Ако имаш нацистки татуировки - военен съд, без надежда за каквато и да е размяна. Ако си редовен ВСУ-шник си в плен и си чакаш края на войната, за да те пуснат, освен ако някой не повдигне обвинения за военни престъпления срещу теб. Това ги чака тия от Азовстал.
119
19
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Родните таушанки тук ще се развихрят в екстаз, защото това е сламката на която се крепят всички успехи на Z-операцията, а когато Z-армията бъде прогонена обратно в блатните територии, те ще кажат - еми да, ето фашистите са унищежени и затова руснаците великодушно връщат Донбас на Украйна.
118
24
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Путинската хибридна кохорта пак е заела мястото си на амбразурата ... миризмата на руска газ е по-остра, натрапчива и задушлива отвсякога, крайно време е този форум да се проветри и дезинфекцира, а на Z - свастиките да се наложи ограничение, като на другите фашистки знаци, които символзират престъпления спрямо чавечеството ... !!!
117
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Навални!
116
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ааааааааа да си пита Зелката, че според тях се водят евакуирани, не предали се в плен! та той да каже къде ги е евакуирал ;)))
115
2
 
11
 
! Отговори
Какво ни интересуват преди 1 година
Украйна е извършила отново терористичен акт в град, 6 мирни починали, има деца.
114
2
 
16
 
! Отговори
Изродии преди 1 година
Защо не напишете за еврейския укронацист и сатанист Давид Касаткин който заплашваше да заколи Рамзан Кадиров и да изнасили дъщеря му??Сега бой до нас#ране в СИЗО (следствен изолатор) на ДНР, а след това най вероятно смъртна присъда.
113
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега какво... трябва да съчувстваме за нацистките им гаджета и мъже? Между другото какво стана с онова русото пиченце дето ходи да моли папата да помогне на нацистите? Папата дали е знаел за снимките й с ръка към слънцето?
112
11
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Съдбата е ясна. Като съдбата на чеченците. Ще ги правят най-елитните бойци, които ще се бият за Русия при следващата военна операция. Примерно в Молдова или България. Азовците ще бъдат най-верните бойци на Путин, така както чеченците станаха такива след две военни операции в Чечня. Руснаците са интелигентни хора. Не са като нас и украинците. Те елитни бойци не избиват и не ги залежават в затвора а ги използват.
111
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сибир е необятен, над 100 Българии. Има къде да се изгубят.