САЩ знае по-малко за плановете на Украйна, отколкото за тези на Русия

Украйна има основателни причини да не разкрива публично данни за войските си
11 юни 2022 17:45, Нели Христова
195
САЩ знае по-малко за плановете на Украйна, отколкото за тези на Русия
Снимка: БГНЕС

САЩ знаят по-малко за ситуацията и плановете на украинските сили, отколкото за руските войски, пише в. "Ню Йорк Таймс", като се позовава на бивши и настоящи служители на американското разузнаване и правителствени източници.

Украинските власти не разпространяват информация за действията на въоръжените си сили в открити източници по тактически и стратегически причини. Те не публикуват и данни за загубите си. САЩ не получават подробна информация от украинската страна и по други канали, твърдят събеседниците на изданието.

Според американски правителствени източници украинските официални лица са споделили само част от плановете и оперативната информация, като са признали, че не са казали всичко на американците.

Американските разузнавателни служби събират информация за всички страни по света, включително и за Украйна. Украйна обаче се възприема като съюзник и през последните години на нея се обръща по-малко внимание, отколкото на Русия, която е приоритет на разузнаването на САЩ от 75 години, пише "Ню Йорк Таймс". В резултат на това, отбелязват събеседниците на изданието, разузнавателната общност знае повече за действията, плановете и загубите на Русия в тази война, отколкото за това, което се случва от украинска страна.

"Колко много знаем за това как стоят нещата в Украйна? Можете ли да намерите човек, който да ви каже със сигурност колко войници е загубила Украйна, колко единици техника е загубила Украйна?", заяви пред изданието Бет Санър, бивш високопоставен служител на разузнаването.

Украйна и Русия редовно публикуват данни за жертвите на противника, които е невъзможно да бъдат проверени, но не оповестяват редовно собствените си загуби. В интервю за американското издание Newsmax на 1 юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че всеки ден в Донбас загиват 60-100 украински войници, а 500 са ранени. Руското министерство на отбраната за последно публикува данни за жертвите си на 25 март, когато съобщи за 1351 загинали и 3825 ранени. От края на май открити източници съобщават за повече от 3000 руски военнослужещи са загинали в Украйна.

Американските разузнавателни служби смятат, че руските и украинските жертви са приблизително равни, но разузнавателното управление на Пентагона е много по-уверено в оценката си за руските жертви, отколкото за украинските.

Американската разузнавателна служба на свой ред предоставя на украинската страна информация за движението на руските войски в почти реално време. Тези данни се използват от украинските въоръжени сили за планиране на операции, нанасяне на удари и изграждане на защитни съоръжения. През май "Ню Йорк Таймс" съобщи, че американското разузнаване предоставя на Украйна данни за движението на командните пунктове на руската армия. Освен това американските медии писаха, че САЩ са предоставили на Украйна данните, които са позволили на украинските войски да нанесат удар по ракетния крайцер "Москва" в началото на април.

Информацията за случващото се от украинска страна е особено важна в ситуация, в която САЩ предоставят на Киев военна помощ в размер на милиарди долари. Ръководителят на Националното разузнаване Аврил Хейнс, която говори на изслушване в Сената на САЩ през май, заяви, че е "много трудно да се каже" колко допълнителна помощ може да приеме Украйна. "Всъщност ние вероятно разбираме по-добре какво се случва от руска страна, отколкото от украинска", каза тя.

Украйна очаква западните държави да й доставят по-мощни оръжейни системи, които да използва в битката в Донбас. Засега в Донбас, пише британският в. "Индипендънт", позовавайки се на доклад на разузнаването, руските войски превъзхождат украинските с 20 пъти в броя на оръдията и 40 пъти в броя на снарядите. В доклада се твърди, че украинските войски понасят тежки загуби, което се отразява негативно на техния морал, и че са известни случаи на дезертьорство.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че Украйна има основателни причини да не разкрива публично данни за състоянието на своите войски и ситуацията в зоната на бойните действия. Украинските власти искат да няма никакво съмнение както в страната, така и извън нея относно способността на украинските войски да победят в тази война.

"Не съм сигурен, че е в интерес на американската или украинската общественост украинците да бъдат откровени за загубите си, ако в крайна сметка това ще засили позициите на Русия на бойното поле", казва пред изданието Стивън Бидъл, професор по международни отношения в Колумбийския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Украйна koлxoза ще инициира отечествена война срещу остров Тамбукту за прочистване от цъpни нaцита!
13
1
 
8
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Няма начин САЩ да знае за планове,за които знае само от кого са съставени.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой вярва,че алчните американци,които конфискуваха и източиха петрола на един ирански танкер,ще налеят милиарди долари някъде,където не знаят какво става?
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха,те САЩ и Великобритания им водят войната,финансират,въоръжават и ги обучават.Укрите са само консуматив,те са в качеството си на количество и трябва да се бият до като свършат.Такава е заповедта от менторите им.
10
4
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
До Анонимен- Удържали са....на баба ти фурката!!! Виж картата на днешна Покрайна! Или ти се искаше да бе по-бързичко а? Не че не можеше да е и за дни. Съмняваш ли се?
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе американците разбраха ли най накрая кой е командир на руснаците в Украйна? За един приятел питам.
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще се бият до последния Украинец! Те си имат заблудени коне с капаци, тотални Путинофоби, като тоя по-долу и защо да им казваш истината??!? Русия нападна с 120х армия Украйна 600 хиляди въоръжени по натовски стандарти,но според Путинофобите русия имат повече войски...
7
3
 
16
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
САЩ може да нямат разузнавателни данни за Украйна, но Русия има със сигурност! И то детайлни защото Украйна е фрашкана с руски агенти на всички нива. Това обяснява и защо запада толкова лесно бе подведен от нашмъркания. да налива милиарди като вода в пустиня без никаква полза за Украйна. А това което Ню Йорк Таймс пише е отбой и връзване на гащите заради лъжите си, ако истината за убитите от украйнската войска излязат един ден на яве. Числото ще е шокиращо и спиращо дъха.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цветът на армията на Украйна отдавна е унищожен или в по добрият вариант е"евакуиран"към Сибир,времето на празните приказки и "победите"на клоуна приключи идва времето на изтрезняването!
5
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютен невероятен героизъм! Украйна удържа атаките с 20 пъти по малко оръдия и 40 пъти по малко снаряди!!!!!! СЛАВА РУСИЯ!!!!! СЛАВА!!! СЛАВА!!! СЛАВА!!! Шегичка, бе! Koлxoзниците са абсолютни некадърници!
4
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците се готвят да ударят колониите на САЩ в Европа като нас . Ще искат долари за петрола си а не евро. Ако Европа трябва да плаща в долари еврото и лева потъват . Явно руснаците са решили да сложат край на колониалния американски период в Европа . На този свят е важно само кой печата пате които ползват хората а не ,,членството,, и ,,ценностите,, Ако направят тва руснаците с България е свършено.
3
17
 
3
 
! Отговори
Руските тролове преди 1 година
Пак са полазили поне два видях! Вижте американските проекти след ВТ св война и вижте руските ЕС, Япония, Южна Корея или в Руските искат хората да живеят! Ами с всичките и недъзи избирам либералната демокрация подкрепяна от Америка. *** не може да се примири и за това иска да унищожи ЕС
2
10
 
4
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ+БСП преди 1 година
ПУТЪН Е ВЕЛЬОК ЕКСКРЕМЕНТЬОК ПУТЪН Е ВЕЛЬОК ЕКСКРЕМЕНТЬОК ПУТЪН Е ВЕЛЬОК ЕКСКРЕМЕНТЬОК!
1
6
 
30
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 1 година
Плановете на Украйна са на бюрото във Вашингтон..как да не знае!?Плановете са да я превърнат в американска база като Зеленски унищожи половината украинци!Това са!