Кой е Роман Ратушни, заради чиято смърт цяла Украйна плака?

Младежът се присъединява към войската още в първия ден на инвазията
20 юни 2022 17:00, Нели Христова
275
Кой е Роман Ратушни, заради чиято смърт цяла Украйна плака?
Снимка: БГНЕС

На 9 юни Роман Ратушни е убит в битка край Изюм, недалеч от Харков. През юли той щеше да навърши 25 години.

През последните три месеца украинците претърпяха смърт и разрушения в огромен мащаб. Но новината за смъртта на Ратушни, която се появи дни след убийството му, когато войските откриха тялото му, удари силно украинския народ. Загубата му потвърждава нещо, което всички подозират: че тази война поглъща най-доброто от народа им.

Руската инвазия накара много украинци да се включат доброволно във въоръжените сили: професионалисти, мениджъри и студенти, както и работници и фермери. На този етап от войната военните се опитват да гарантират, че най-добрите от тези новобранци ще бъдат изпратени на фронтовата линия — най-умните, най-смелите и тези с боен опит.

Ратушни беше първокурсник през 2013 г., когато се присъедини към протестите на площада на Независимостта срещу тогавашния президент Виктор Янукович в центъра на Киев. Той беше сред първата вълна от студенти, които бяха пребити от ОМОН в първия ден на въстанието. Последвалите протести срещу полицейската безнаказаност изкараха милиони украинци на улиците, задействайки веригата от събития, които сега носят името Революция на достойнството, припомнят от The Washington Post.

През последвалите три месеца на протести най-малко 78 бяха убити. Янукович, който даде заповед да се стреля по протестиращите, беше свален от власт през февруари 2014 г. и избяга в Русия, където остава и до днес. Ратушни беше сред ищците по дело, заведено по-късно срещу правителството на Янукович в Европейския съд по правата на човека, който произнесе сурова присъда срещу стария режим.

На 21 години Ратушни започва борба срещу строежа на 40-етажни жилищни сгради в родния си квартал Протасив Яр - природна зона в предградията на Киев. Той мобилизира местните жители за протестите и съдебните битки, които последваха през следващите две години, докато регулаторите спряха строителството през 2020 г. Когато беше заплашен от влиятелни бизнесмени и политици, той се обърна към съда. Общинският съвет на Киев взе последващо решение да потвърди статута на защитената зона като "обществено зелено пространство". Инициативата на Ратушни Save Protasiv Yar оттогава вдъхновява множество подобни кампании.

Ратушни също така участва в националните усилия за борба с корупцията. Той участва в уличните протести в подкрепа на Катерина Хандзюк - антикорупционна активистка от Херсон, която беше убита през 2018 г. През 2020 г. Ратушни се кандидатира за избори за местния градски съвет, но не успява да спечели. Тогава той е само на 23, а това не е нищо страшно — пред него имаше голямо бъдеще. Или поне така си мислят всички.

Още същия ден, в който Русия нахлу в Украйна - 24 февруари, Ратушни се присъединява към армията. Умен, активен и енергичен, той е отведен в пехотно разузнавателно подразделение. Отначало те защитаваха Сумска област близо до руската граница. По-късно са преместени в Изюм - критична зона в Харковска област, врата към Северен Донбас. Въпреки че битката там се води от месеци, руснаците "не помръднаха нито метър", както пише един военен журналист Юрий Бутусов в описанието на частта на Ратушни. Той описва Ратушни като "ужасно слаб, но невероятно енергичен, ... един от неуморните двигатели там, един от онези, които наистина бяха душата на батальона".

Но на 9 юни Ратушни е убит. Краткият му живот символизира този на поколенията на Украйна след независимостта, които жертват най-добрите си години, за да защитят свободата си.

За смъртта му съобщава организацията, която той основава - Save Protasiv Yar. В изявление те пишат: Роман беше най-добрият ни, смел човек, който винаги беше първи във всяка битка и никога не показваше страх. В последната си битка той е бил на разузнавателен патрул като част от бойна група и загина при изпълнение на бойната мисия. Въпреки тази тежка загуба, ние ще продължим каузата на Роман, ще продължим да променяме и да изграждаме нашето общество, нашата страна, ще продължим борбата за Великата катедрала на Украйна. Ромчик е с нас! Той ще е вечно на пост!"

Преди два дни той бе погребан в Киев, а на поклонението присъстваха хиляди - от приятели, с които той протестира през 2014 година, до кмета на града Виталий Кличко.

"Героите никога не умират!", приятели, семейство и почитатели крещяха на украински, докато ковчегът на Ратушни преминаваше през площад в украинската столица, сега осеян с унищожени руски танкове и превозни средства. Техните овъглени тела контрастираха с лъскавите златни куполи на съседна катедрала, където свещениците по-рано пееха молитви за Ратушни. Тълпата скандира и популярния лозунг "Слава на Украйна".

Ратушни имаше "сърце, изпълнено с любов към Украйна", казва Миша Рева, който пътува за една нощ с войнишката си униформа от фронтовите линии на изток, за да се сбогува с приятеля, когото среща за първи път на Майдан, в разгара на протестите .

Тогава Ратушни е само на 16, а Рева беше в началото на 20-те. Именно Ратушни запознава Рева с жената, която сега е негова съпруга.

"Той беше символ, символ на нова Украйна, на свободата и ново поколение, което иска да се бори за правата си", казма 21-годишният Серхли Сасин, преди да добави: "Най-добрите ни хора умират сега".

На погребението на Ратушни присъства и Виталий Кличко. Пред журналисти той заяви: "Това също е трагедия за руснаците и за Руската федерация. Хората не разбират това в момента, но съм сигурен, че много скоро ще осъзнаят реалността. Руснаците умират - за какво? Амбицията на Путин?"

Кличко обеща, че паркът, за който се бори Ратушни, ще бъде запазен, а на името на активиста ще бъде кръстена и улица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
5
 
! Отговори
джо преди 1 година
Ех, добре,че има "начетени" и "грамотни" хора като анонимника, та да ни стане ясно що е македонска нация. Ами тя заедно с украинската са хай - древните. Те са обучили Шумерите, Вавилон и Египет и даже имат провинции на луната.
167
3
 
7
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
На глас плача. Само едно не ми в ясно - НАЛИ ПОБЕЖДАВАХТЕ
166
5
 
5
 
! Отговори
дедото преди 1 година
Какво ревете за един отявлен фашист????????/
165
7
 
5
 
! Отговори
Диян преди 1 година
Даже не си заслужава да се коментират безкрайните лъжи, които днес.бг преписва. Но не мога да не отбележа нещо - след цяла статия възхвали и обяснения, че не бил фашист, а само борец срещу корупцията, накрая са качили клипче, което започва с нацистки поздрави (който се е занимавал задълбочено с Украйна, знае защо са нацистки).
164
4
 
9
 
! Отговори
джо преди 1 година
Младежа отиде при другарите си от небесната сотня, там където ще отидат повечето като него. Автора на статията хубаво го героизира,но много младежи усмихнати и приветливи като това момче, без капка свян осем години избиваха децата на донбас.
163
2
 
5
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Драма. Дра-***. Драма. Тц,тц. Ужас просто. Светът няма да е същият. Дра-***. Драма.
162
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе докога ще стои тази статия пропагандна за някакъв убит укрофашист ? Какво всеки ден ни натрапвате за разин фашистки убиици и пишете тъжни пасквили за тех ? Мислите ли , че нормалните хора ви вярват ? Вярват ви самоСороскитеГендари щото са вечно надрусани
161
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИКОЙ В УКРАЙНА НЕ СЕ Е СКРИЛ ПО МАЗЕТА И БУНКЕРИ, НАПРОТИВ ДАЖЕ БАСЕЙНИТЕ СА ПРЪСКАТ ПО ШЕВОВЕТЕ, СКЪПАРСКИТЕ ИМ КУРОРОТИ СА ПЪЛНИ С МЕСЕЦИ НАПРЕД, ЗАВЕДЕНИЯТА СЪЩО... ЖИВОТЪТ СИ ВЪРВИ И НИКОЙ НЕ МУ ПУКА. ВАЖНОТО Е ДА ИМ ДАВАТ ЕВРО ПАРИ
160
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
222 - "бог е отредил място във небесата"- ами колкото повече такива идат при него по добре.ненужна па"п"лач.
159
4
 
6
 
! Отговори
Аз лично преди 1 година
Ако си тръгне Киро шъ ривъ и цялата България така. А ако ми отнемат Кокора ши съ гърмиъ, нема начин.
158
4
 
9
 
! Отговори
УджаС преди 1 година
Тоя 2013 бил в първи курс, а 2020 бил още студент и не го избрали...пълна каша.
157
8
 
7
 
! Отговори
Ха така преди 1 година
Добре е, че припомняте как точно се случи всичко, защото русофилската пропаганда се скъса да твърди, че това било провокирано от запада ! А относно това момче, Бог е отредил за всички достойни хора достойно място в небесата !
156
15
 
7
 
! Отговори
Дежа Вю преди 1 година
Абе... кой каквото и да си говори, руснаците ядат як украински пердах по всички фронтове! Опитаха ли да превземат Киев? Опитаха. Успяха ли? Не успяха.
155
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реват за убиеца, убийците!
154
13
 
9
 
! Отговори
Ееее, преди 1 година
...че те руснаци не са стреляли в Украйна, те сами се разхождаха с танковете с "благородна" цел! Украинците сами се стреляха и избиваха помежду си! Нелепите Кремълски внушения съвсем изпростяха!
153
13
 
29
 
! Отговори
ЕЕЕЕЕ преди 1 година
Лъжата за нищо си нямате .Янукович не е давал нареждане да се стреля по мирни граждани , защо изопачавате Историята ?Стрелците бяха Снайперисти от ЦРУ и Избиваха Полицаи от Беркут - в Украйна няма ОМОН .А иначе - Този има Смъртна Присъда за Убийства на Деца в Донбас .
152
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още две-три такива статии и почвам да плача! Все пак трябва още малко материал, та да стана наистина наивен и да се прехласвам по разни героизирани нацита.
151
8
 
19
 
! Отговори
Морски сокол преди 1 година
Къде са тези смели български предатели развяващисиньо-жълтия .рцал да поплачат и те ? Явно още празнуват последния прайд проведен в София.
150
6
 
0
 
! Отговори
Морен сокол преди 1 година
Къде са тез смели българи дето на йорданов ден скачат в ледени води.явно са заети да трупат мусколи и да чатят тук.
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен213сектир не е българска дума.нне я разбирам