Кой е Роман Ратушни, заради чиято смърт цяла Украйна плака?

Младежът се присъединява към войската още в първия ден на инвазията
20 юни 2022 17:00, Нели Христова
275
Кой е Роман Ратушни, заради чиято смърт цяла Украйна плака?
Снимка: БГНЕС

На 9 юни Роман Ратушни е убит в битка край Изюм, недалеч от Харков. През юли той щеше да навърши 25 години.

През последните три месеца украинците претърпяха смърт и разрушения в огромен мащаб. Но новината за смъртта на Ратушни, която се появи дни след убийството му, когато войските откриха тялото му, удари силно украинския народ. Загубата му потвърждава нещо, което всички подозират: че тази война поглъща най-доброто от народа им.

Руската инвазия накара много украинци да се включат доброволно във въоръжените сили: професионалисти, мениджъри и студенти, както и работници и фермери. На този етап от войната военните се опитват да гарантират, че най-добрите от тези новобранци ще бъдат изпратени на фронтовата линия — най-умните, най-смелите и тези с боен опит.

Ратушни беше първокурсник през 2013 г., когато се присъедини към протестите на площада на Независимостта срещу тогавашния президент Виктор Янукович в центъра на Киев. Той беше сред първата вълна от студенти, които бяха пребити от ОМОН в първия ден на въстанието. Последвалите протести срещу полицейската безнаказаност изкараха милиони украинци на улиците, задействайки веригата от събития, които сега носят името Революция на достойнството, припомнят от The Washington Post.

През последвалите три месеца на протести най-малко 78 бяха убити. Янукович, който даде заповед да се стреля по протестиращите, беше свален от власт през февруари 2014 г. и избяга в Русия, където остава и до днес. Ратушни беше сред ищците по дело, заведено по-късно срещу правителството на Янукович в Европейския съд по правата на човека, който произнесе сурова присъда срещу стария режим.

На 21 години Ратушни започва борба срещу строежа на 40-етажни жилищни сгради в родния си квартал Протасив Яр - природна зона в предградията на Киев. Той мобилизира местните жители за протестите и съдебните битки, които последваха през следващите две години, докато регулаторите спряха строителството през 2020 г. Когато беше заплашен от влиятелни бизнесмени и политици, той се обърна към съда. Общинският съвет на Киев взе последващо решение да потвърди статута на защитената зона като "обществено зелено пространство". Инициативата на Ратушни Save Protasiv Yar оттогава вдъхновява множество подобни кампании.

Ратушни също така участва в националните усилия за борба с корупцията. Той участва в уличните протести в подкрепа на Катерина Хандзюк - антикорупционна активистка от Херсон, която беше убита през 2018 г. През 2020 г. Ратушни се кандидатира за избори за местния градски съвет, но не успява да спечели. Тогава той е само на 23, а това не е нищо страшно — пред него имаше голямо бъдеще. Или поне така си мислят всички.

Още същия ден, в който Русия нахлу в Украйна - 24 февруари, Ратушни се присъединява към армията. Умен, активен и енергичен, той е отведен в пехотно разузнавателно подразделение. Отначало те защитаваха Сумска област близо до руската граница. По-късно са преместени в Изюм - критична зона в Харковска област, врата към Северен Донбас. Въпреки че битката там се води от месеци, руснаците "не помръднаха нито метър", както пише един военен журналист Юрий Бутусов в описанието на частта на Ратушни. Той описва Ратушни като "ужасно слаб, но невероятно енергичен, ... един от неуморните двигатели там, един от онези, които наистина бяха душата на батальона".

Но на 9 юни Ратушни е убит. Краткият му живот символизира този на поколенията на Украйна след независимостта, които жертват най-добрите си години, за да защитят свободата си.

За смъртта му съобщава организацията, която той основава - Save Protasiv Yar. В изявление те пишат: Роман беше най-добрият ни, смел човек, който винаги беше първи във всяка битка и никога не показваше страх. В последната си битка той е бил на разузнавателен патрул като част от бойна група и загина при изпълнение на бойната мисия. Въпреки тази тежка загуба, ние ще продължим каузата на Роман, ще продължим да променяме и да изграждаме нашето общество, нашата страна, ще продължим борбата за Великата катедрала на Украйна. Ромчик е с нас! Той ще е вечно на пост!"

Преди два дни той бе погребан в Киев, а на поклонението присъстваха хиляди - от приятели, с които той протестира през 2014 година, до кмета на града Виталий Кличко.

"Героите никога не умират!", приятели, семейство и почитатели крещяха на украински, докато ковчегът на Ратушни преминаваше през площад в украинската столица, сега осеян с унищожени руски танкове и превозни средства. Техните овъглени тела контрастираха с лъскавите златни куполи на съседна катедрала, където свещениците по-рано пееха молитви за Ратушни. Тълпата скандира и популярния лозунг "Слава на Украйна".

Ратушни имаше "сърце, изпълнено с любов към Украйна", казва Миша Рева, който пътува за една нощ с войнишката си униформа от фронтовите линии на изток, за да се сбогува с приятеля, когото среща за първи път на Майдан, в разгара на протестите .

Тогава Ратушни е само на 16, а Рева беше в началото на 20-те. Именно Ратушни запознава Рева с жената, която сега е негова съпруга.

"Той беше символ, символ на нова Украйна, на свободата и ново поколение, което иска да се бори за правата си", казма 21-годишният Серхли Сасин, преди да добави: "Най-добрите ни хора умират сега".

На погребението на Ратушни присъства и Виталий Кличко. Пред журналисти той заяви: "Това също е трагедия за руснаците и за Руската федерация. Хората не разбират това в момента, но съм сигурен, че много скоро ще осъзнаят реалността. Руснаците умират - за какво? Амбицията на Путин?"

Кличко обеща, че паркът, за който се бори Ратушни, ще бъде запазен, а на името на активиста ще бъде кръстена и улица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
6
 
4
 
! Отговори
До 188 Щерев преди 1 година
Кой та пита па тебе беГендер? Ти немаш право на дума бе.
127
4
 
9
 
! Отговори
Късата памет преди 1 година
До aZ-ът Аз по друг начин разбирам фразата "героите не умират" . Дали човека е герой моето или вашето мнение не е от значение, като изгледах клиповете, неговите сънародници са дали тази оценка.
126
16
 
12
 
! Отговори
Щерев преди 1 година
поклон пред украинските герои и Слава на Украйна.. не се дава на руските окупанти.
125
5
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
За щастие не знам турски,за да го напиша и на родният ви език,ако и да сте *** НЕ ТРИЙТЕ КОМЕНТАРИТЕ НА ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ! До 180! Аз съм единственният Българин и Човек,който си публикува до истинското име истинското ЕГН,турско nрacе оклецаno. Отклепа ли си roвnaта с водица,npuмат анадолски и андалуски ! Мънгъл истанбулски болен! Ето ми го и телефонният номер 0033 7 803 77 55 8 ...Веселин Радославов Димитров- до гроб мразещ еврейски и турски маnaфu ! Можеш да звъннеш и във Българското посолство да попиташ дали съм този,за който се представям! Маnaфъ грозен изкълчен турски!
124
5
 
15
 
! Отговори
Бонго преди 1 година
Както винаги, "подменена реалност". Вярно е, че на Майдана имаше доста убити. Това се виждаше от директните включвания... Мисля, че може всичко да се намери в YouTube. Малката подробност е, че ясно се виждаха убийствата и на полицаите, които бяха срещу протестиращите. От неизвестни снайперисти... Май бяха от Грузия, като сценария беше същия...Та на мен ми намирисва на известен виц. То не било износ, а внос. И не били компютри а компоти.
123
6
 
8
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
До Късата паметНе разбирам защо ме обиждате. Вие се скъсахте да пишете, че "героите не умират". С оглед завършека на историята - явно човека не е герой. Мисля, че логиката е на моя страна, какъв ви е точно проблема с мен ?
122
8
 
10
 
! Отговори
Късата памет преди 1 година
До aZ-ът177 . Вие лично какво сте направил в мизерния си живот, което ще се запомни, че съдите човек загинал за родината си. Човека се е борил за каузи полезни за всички. Аман от форумни герои бълващи омраза.
121
8
 
17
 
! Отговори
Война преди 1 година
8 години подобни"герой" убиваха и рушаха в Донбас и ето резултата!
120
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВеселинЪ - до кога имигрант роден 71ва ще си мисли, че е фактор в България? Същия си като Германеца, Оберщурфблъпплюпклюп-а и още един двама дето си Ви личи от дареч защо точно сте имигрирали.
119
7
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Докога турци ВСЕКВИ и други napaзuтu световни ще публикуват неграмотните си комплексарски псевдокоментари в Днес? Поне да се представят публично като каквито са,защото е под всякаква критика фактът,че само и само да излъжат за произходът си, са готови ДА СЕ ОТРЕКАТ ОТ СОБСТВЕННИТЕ СИ СЕМИТСКИ БАЩИ И ПОЛУМАЙКИ. ТУРСКИ РЕЗИЛ! Да живее Руско-Българската Държава!Долу турският Еврейски Съюз!
118
7
 
14
 
! Отговори
Фашизма няма да мине преди 1 година
Типична Украинска фашистка пропаганда.
117
6
 
8
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
До Късата паметГероите не умират --------------------------------------- Явно този не е герой :)
116
5
 
16
 
! Отговори
Ясно преди 1 година
Ако Украйна беше изпълнила "Минският договор "не убиваше в Донбас ,не маршируваха фашисти по улиците,не прилагане геноцид и тн.Война нямаше да има ,така че стига крокодилски сълзи.
115
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тъжното а една война е, че на фронта не пращат тези, които са причината тя да се случи - там няма да видите Путин, Песков, Лавров, Зеленски, Турчинов или Яценюк! Там пращат млади момчета, чиито живот тепърва започва." - от гледна точка на капитализма, е по-добре да загинат младите за да има повече за останалите. Аз съм ЗА изпращането на възможно най-младите и бездетни. В НАТО има над 400 милиона човека и трябва да пращаме предимно русофобите, щото русофилите няма да вдигнат оръжие срещу Русия.
114
7
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Докога турци секси други napaзuтu световни ще публикуват неграмотните си комплексарски псевдокоментари с Днес? Поне да се представят публично,защото е под всякаква критика фактът,че само и само да излъжат за произходът си са готови ДА СЕ ИТРЕКАТ ОТ СОБСТВЕННИТЕ СИ СЕМИТСКИ БАЩИ И ПОЛУМАЙКИ. ТУРСКИ РЕЗИЛ! Да живее Руско-Българската Държава!Долу турският Еврейски Съюз!
113
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мир на праха му ще се бием до последния украинец. После до последния прибалтиец и поляк. Но минат ли Пумъния капитулирам първи. Обиколил съм Европа и нямам против да поживея малко в Азия било то и в затвор. Почивка, тренировчици по цял ден, тоалетната ти е до леглото, храна, вода, кой ти го дава тоя лукс. Тук за такова ателие, ново строителство трябва да броиш 70к евро.
112
2
 
8
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Тъжното а една война е, че на фронта не пращат тези, които са причината тя да се случи - там няма да видите Путин, Песков, Лавров, Зеленски, Турчинов или Яценюк! Там пращат млади момчета, чиито живот тепърва започва. А плуж4ците си вегетират на заден план и фалшиво скърбят. Че статията е написана тенденциозно-така е! Но и такива като този младеж заслужават уважение - изправил се е и срещу украинската корумпирана изм3т и онези са си решили проблема!
111
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ме разплапете бе . Каква трогателна статия за един фашист ! Плапете защито нито един няма да остане жив.
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тоз който падне в бой за свобода той не умира !!!" - така разправяше един който ни смени "десятъка" с "осемнайстък". Демек с 18% ДДС. Един от пра-пра-пра-пра-прадядовците ми българин още 18ти век е имал над 300 декара ниви. Който е работил, работил и не се е занимавал с глупости, било е същото като в Европа - първото дете във казармата, второто помага в къщата, третото в манастира, за да не се разпложда излишно. На всичко отгоре еничарите българи са най-елитните войски в цялата империя.
109
4
 
4
 
! Отговори
Късата памет преди 1 година
Героите не умират