Кой е Роман Ратушни, заради чиято смърт цяла Украйна плака?

Младежът се присъединява към войската още в първия ден на инвазията
20 юни 2022 17:00, Нели Христова
275
Кой е Роман Ратушни, заради чиято смърт цяла Украйна плака?
Снимка: БГНЕС

На 9 юни Роман Ратушни е убит в битка край Изюм, недалеч от Харков. През юли той щеше да навърши 25 години.

През последните три месеца украинците претърпяха смърт и разрушения в огромен мащаб. Но новината за смъртта на Ратушни, която се появи дни след убийството му, когато войските откриха тялото му, удари силно украинския народ. Загубата му потвърждава нещо, което всички подозират: че тази война поглъща най-доброто от народа им.

Руската инвазия накара много украинци да се включат доброволно във въоръжените сили: професионалисти, мениджъри и студенти, както и работници и фермери. На този етап от войната военните се опитват да гарантират, че най-добрите от тези новобранци ще бъдат изпратени на фронтовата линия — най-умните, най-смелите и тези с боен опит.

Ратушни беше първокурсник през 2013 г., когато се присъедини към протестите на площада на Независимостта срещу тогавашния президент Виктор Янукович в центъра на Киев. Той беше сред първата вълна от студенти, които бяха пребити от ОМОН в първия ден на въстанието. Последвалите протести срещу полицейската безнаказаност изкараха милиони украинци на улиците, задействайки веригата от събития, които сега носят името Революция на достойнството, припомнят от The Washington Post.

През последвалите три месеца на протести най-малко 78 бяха убити. Янукович, който даде заповед да се стреля по протестиращите, беше свален от власт през февруари 2014 г. и избяга в Русия, където остава и до днес. Ратушни беше сред ищците по дело, заведено по-късно срещу правителството на Янукович в Европейския съд по правата на човека, който произнесе сурова присъда срещу стария режим.

На 21 години Ратушни започва борба срещу строежа на 40-етажни жилищни сгради в родния си квартал Протасив Яр - природна зона в предградията на Киев. Той мобилизира местните жители за протестите и съдебните битки, които последваха през следващите две години, докато регулаторите спряха строителството през 2020 г. Когато беше заплашен от влиятелни бизнесмени и политици, той се обърна към съда. Общинският съвет на Киев взе последващо решение да потвърди статута на защитената зона като "обществено зелено пространство". Инициативата на Ратушни Save Protasiv Yar оттогава вдъхновява множество подобни кампании.

Ратушни също така участва в националните усилия за борба с корупцията. Той участва в уличните протести в подкрепа на Катерина Хандзюк - антикорупционна активистка от Херсон, която беше убита през 2018 г. През 2020 г. Ратушни се кандидатира за избори за местния градски съвет, но не успява да спечели. Тогава той е само на 23, а това не е нищо страшно — пред него имаше голямо бъдеще. Или поне така си мислят всички.

Още същия ден, в който Русия нахлу в Украйна - 24 февруари, Ратушни се присъединява към армията. Умен, активен и енергичен, той е отведен в пехотно разузнавателно подразделение. Отначало те защитаваха Сумска област близо до руската граница. По-късно са преместени в Изюм - критична зона в Харковска област, врата към Северен Донбас. Въпреки че битката там се води от месеци, руснаците "не помръднаха нито метър", както пише един военен журналист Юрий Бутусов в описанието на частта на Ратушни. Той описва Ратушни като "ужасно слаб, но невероятно енергичен, ... един от неуморните двигатели там, един от онези, които наистина бяха душата на батальона".

Но на 9 юни Ратушни е убит. Краткият му живот символизира този на поколенията на Украйна след независимостта, които жертват най-добрите си години, за да защитят свободата си.

За смъртта му съобщава организацията, която той основава - Save Protasiv Yar. В изявление те пишат: Роман беше най-добрият ни, смел човек, който винаги беше първи във всяка битка и никога не показваше страх. В последната си битка той е бил на разузнавателен патрул като част от бойна група и загина при изпълнение на бойната мисия. Въпреки тази тежка загуба, ние ще продължим каузата на Роман, ще продължим да променяме и да изграждаме нашето общество, нашата страна, ще продължим борбата за Великата катедрала на Украйна. Ромчик е с нас! Той ще е вечно на пост!"

Преди два дни той бе погребан в Киев, а на поклонението присъстваха хиляди - от приятели, с които той протестира през 2014 година, до кмета на града Виталий Кличко.

"Героите никога не умират!", приятели, семейство и почитатели крещяха на украински, докато ковчегът на Ратушни преминаваше през площад в украинската столица, сега осеян с унищожени руски танкове и превозни средства. Техните овъглени тела контрастираха с лъскавите златни куполи на съседна катедрала, където свещениците по-рано пееха молитви за Ратушни. Тълпата скандира и популярния лозунг "Слава на Украйна".

Ратушни имаше "сърце, изпълнено с любов към Украйна", казва Миша Рева, който пътува за една нощ с войнишката си униформа от фронтовите линии на изток, за да се сбогува с приятеля, когото среща за първи път на Майдан, в разгара на протестите .

Тогава Ратушни е само на 16, а Рева беше в началото на 20-те. Именно Ратушни запознава Рева с жената, която сега е негова съпруга.

"Той беше символ, символ на нова Украйна, на свободата и ново поколение, което иска да се бори за правата си", казма 21-годишният Серхли Сасин, преди да добави: "Най-добрите ни хора умират сега".

На погребението на Ратушни присъства и Виталий Кличко. Пред журналисти той заяви: "Това също е трагедия за руснаците и за Руската федерация. Хората не разбират това в момента, но съм сигурен, че много скоро ще осъзнаят реалността. Руснаците умират - за какво? Амбицията на Путин?"

Кличко обеща, че паркът, за който се бори Ратушни, ще бъде запазен, а на името на активиста ще бъде кръстена и улица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
5
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Какъв друг да е един Роман,освен РОМ. Е те тва е Украина! Кой кого завари там му го стовари.Мънгъле!
107
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не ми пука кой е тоя. Стига сте пълнили сайта с плява.
106
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чичо Сам кат влезе в Черно море и ще има ОЛЕЛЕ МАЛЕ . Украинците ще разчистят морето с Харпуните , ще ударят Керченският мост и Рашка може да се изтегли от Украйна .
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека подкрепим Украйна! ПП, ГЕРБ, ДПС, ДБ заедно ЗА изпращането на оръжията. Нека тези четири партии ни водят към светлото бъдеще и нека следваме безусловно Петков, Борисов, Пеевски и Иванов. Няма по-честни, мъдри и чисти политици. Истинските капиталисти в костюми не питат кога, а колко!
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лека му пръст .и още много украйнци ще умрат .
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 150 И с по-големи букви да пишеш е все тая ако не четеш като хората и накрая говориш за пропаганда. Пише,че се е записал доброволец още първия ден. През първия ден нямаше никаква пълна мобилизация както ти твърдиш. Имаше мобилизация само на военните. След няколко седмици обявиха пълна мобилизация.
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В България в кое училище се изучава, турски, арменски, влашки и т. н." - Видях, че някой ти е отговорил за турския, а аз ще попитам... Влашки език...? Та това е диалект на румънския или арумънски език... Все едно да питаш в кое училище се учи шопски... А ако питаш за румънски, учи се в гимназия Михай Еминеску в София. А арменското е в Пловдив и се казва Виктория и Крикор Тютюнджян.
101
3
 
3
 
! Отговори
Циник до 148 преди 1 година
Ти наистина ли си толкова просто....или се напъваш....коя част от "невинаги следя автокоректора" не разбра?Иво Христов е един от най - ерудирани и начетени българи , които съм слушал.А вие хомунkyлусите няма да свършите ( автокоректора изписа свържете ) , вие сте нещо ,като закон на природата - маса от тъnaнаpи с огромно самочувствие...и нищо зад него
100
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз който падне в бой за свобода той не умира !!!
99
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 145 ***.А наистина Иво Христов е прав.)))))))Иво Христов принадлежи точно към знеграмотната злобна и завистлива част от обществото.
98
8
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ДОБРОВОЛНО В УКРАИНСКАТА АРМИЯ ??? ЕГАТИ ШЕГАТА !!! БЕШЕ ПЪЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ И ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦАТА ЗА МЪЖЕ 18- 60 !!! САМО ПЛАТИЛИ 10 000 ДОЛАРА МИНАВАТ !!! А ОТ 07.06. МОБИЛИЗАЦИЯ И НА ЖЕНИ , ПОРАДИ ОТКАЗ НА МЪЖЕТЕ ДА ВОЮВАТ !!! ЕХ НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА , ВЕЧЕ ИЗДИШАТЕ !!!
97
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах какъв е героизма му свалил е 40 самолета ли знаете ли колко гробове има на украински войници дето не са намерени документи в тях и са закопани с по един кръст
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 135 В български училища няма задължително изучаване на майчин език.
95
4
 
6
 
! Отговори
До 89 преди 1 година
До Начетохме сеИма вече медийно затъмнение за усраинските бежанци. Нищо не се пише за тях,къде са колко са,кой го отглежда така в разкош. -------------- Медийното затъмнение е само в соросските медии. Напишете в тубата "украинцы в Ирландии" например и ще изскочат потресаващи истории. Същото е за много други страни от Европа. Просто добавете името на страната. Сещам се за една 150 кг. тьотка, която се оплакваше от отвратителната водка в Германия: "Аз пия, тя се връща, мирише ужасно!" Горката...
94
6
 
6
 
! Отговори
Циник до 140 преди 1 година
Не винаги гледам какво остава автокоректора след мен.Постави вместо поствам.А наистина Иво Христов е прав.Останете ( умишлено култивирана ) тъna craн.Факт!
93
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"вчера Казахстанкият президент Токаев, остави без ума и дума Путин и целият,, Руский мир", заявявайки, че подкрепя Украина и предупреди Русия за мераците и в Северен Казахстан" - свободни интерпретации. Току що гледах цялата реч и казва, че такива държави джуджета се раждат постоянно и че Казахстан не признава нито Косово, нито Тайван, нито Абхазия, нито Осетия. Не подкрепя никаква Украйна. То Путин не искаше да ги признае 8г, ти чакаш някой от вън да си туря главата в торбата за шепа укри.
92
6
 
8
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
До 555Героите не умират!------------------------------------------------------Ми явно тоя не е герой :)
91
7
 
12
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Невероятна, изпепеляваща, ИЗКЪРТВАЩА либерална драма. Чак аз се разплаках. Само едно не ми е ясно - НАЛИ ПОБЕЖДАВАХТЕ ?!
90
6
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Лъжеш. САЩ пращат помощ на СССР дори преди САЩ да се присъединят към войната.
89
4
 
6
 
! Отговори
555 преди 1 година
Героите не умират!