Украйна призна: Руските сили са превзели Тошковка

Луганска област вече почти изцяло е под руски контрол
21 юни 2022 15:43, Елка Василева
100
Украйна призна: Руските сили са превзели Тошковка
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските власти признаха днес, че руските въоръжени сили "контролират изцяло" Тошковка на фронтовата линия в Донбас, предаде Франс прес.

Това село с население от около 4 000 души в източната украинска Луганска област се намира на трийсетина километра южно от град Северодонецк - главната цел на руската офанзива към този момент.

Още по темата
"По наши информации руснаците контролират изцяло Тошковка", каза ръководителят на Северодонецки район Роман Власенко. Той отбеляза, че "натискът се запазва" на фронтовата линия, където "битката за Донбас продължава с пълна сила".

"Цялата Луганска област сега е епицентърът на конфронтацията между украинската и руската армия", добави Власенко.

Този източен украински регион вече почти изцяло е под руски контрол. Украинската армия продължава да оказва съпротива само около Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск.

Власенко съобщи, че "тежки бомбардировки" продължават в цяла Луганска област, а в Северодонецк се водят "улични боеве". По негови данни украинската армия продължава да контролира сгради в града и околните села. Боевете бушуват с пълна сила около промишлената зона на Северодонецк, където се намира химическият завод "Азот", добави Власенко.

Според украинските власти в това предприятие са намерили убежище над 500 души. Проруските сепаратисти от т. нар. Луганска народна република (ЛНР) обявиха, че техните сили са се приближили плътно до Лисичанск, предаде ТАСС.

Трима души са били убити при украински обстрел с ракета "Точка-У" по град Красний Луч. Телата им били извадени изпод отломките на жилищна сграда, съобщи "генералната прокуратура" на ЛНР.

Руските сили са опитали да пробият украинската линия за отбрана в Луганска област между Долина и Горное, но са били отблъснати, каза още Роман Власенко, цитиран от Ройтерс.

Губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай също призна днес, че руските сили са предприели масирана атака и са превзели територии вчера. Нощта премина сравнително спокойно. "Това (обаче) е затишие пред буря", подчерта Гайдай.

В неделя вечерта украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да засили атаките си тази седмица на фона на срещата на върха на Европейския съюз, на която лидерите на 27-те ще обсъдят дали да подкрепят кандидатурата на страната му за членство.

Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС четири дни след началото на руската инвазия на 24 февруари. В петък Европейската комисия препоръча бившата съветска република да получи статут на кандидат за членство. Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък и петък, като се очаква да одобрят молбата на Украйна, въпреки опасенията на някои държави. Самият процес на присъединяване обаче може да се проточи дълги години, отбелязва Ройтерс.

Във всекидневната си сводка британското военно разузнаване отчете днес, че украинската армия засега успява да попречи на руските въоръжени сили да отворят широк фронт по протежение на черноморското крайбрежие, предаде ДПА.

Според него първоначалният план на руската инвазия е бил Украйна да бъде нападната и откъм Черно море, по-конкретно в района на ключовото пристанище Одеса. Украинските сили обаче "до голяма степен неутрализираха способността на Русия да установи контрол върху" морето, пише в бюлетина, разпространен от британското министерство на отбраната.

Русия обвинява Великобритания в целенасочена дезинформация във връзка със сводката, публикувана от началото на войната в Украйна преди близо четири месеца, отбелязва ДПА.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пиян залян. Ние не сме във Варна но ги чуваме самолетите. Още от началото на войната. Явно има поне още един играч. Много жалко.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уточнение Австралия ще доставя гаубици на укри...Сама се похвали....
75
5
 
0
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Поддържам връзка с хора в Украйна. По коментарите тук е пълно с лъжи. В Украйна още не са мобилизирани всички мъже с боен опит, а тук се пишат абсорютни лъжи, че мобилизирали куцо сакато. Насилствена мобилизация на куцо сакато се провежда едиствено в т.н. псевдорепублики ДНР/ЛНР. В Украйна няма достатъчно оръжие и затова мобилизират организирано и постепенно. Има тереториална отбрана, където приемат всеки като доброволец, но това не е армията.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям написаното за самолетите. Особено в началото на войната с бясна скорост и посока североизточна се чуваха реактивни свръхзвукови самолети и няма какво друго да си помисля освен че пренасят оръжия и консумативи за Украйна. Имаше кратко затишие но сега летенето на самолетите се поднови....
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Живота. .... Украйна е зависима от транзита на руски газ а също така е зависима от доставките на оръжия от САЩ и Австрия Великобритания и Запада. Украйна при това положение дали е независима. Сам си отговори.
72
2
 
10
 
! Отговори
До 78 преди 1 година
Ти лично ли брои убитите Руснаци? А, да, сетих се, "независимите" медии повтарят лъжите на Зелебоба. Колкото и да се гъбаркаш с Руската Армия, срещу тях се хвърля многократно повече пушечно месо, под формата на Украинци в униформа. Не войници, защото повечето от тях в момента са резервисти или мобилизовани по принуда. Та в Донбас е най-боеспособната Украинска армия, която вече масово е претопена и се попълва от необучени хора, които се предават на Руснаците, за да не умрат. Ти пак си лай тук...
71
3
 
12
 
! Отговори
Плашимир преди 1 година
Ехо, промити мозъци! Още ли вярвате че руснаците са някви диви селяци? Мислите ли ,че времето е спряло само за тях. Изобщо не разбирам как се връзвате като последни балами на всичката помия?
70
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 120 дни война ,над 50 000 убити само от руска страна , 25% унищожена танкова армия , Русия завладя Тошковка ! Това е важен логистичен център и укрепен опорен пункт с 19 американски биолаборатории. След още 120 дни и още 50 000 убити ще превземат и Поджопинское. Тогава руският народ ще заживее , а западът ще ицчезне завинаги !
69
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живота върви и се променя. Примерно преди 10 години, Путин убеждаваше че обича украинците. Но нещата се промениха и Путин поиска да пороби независима Украйна. Преди 1 година, Путин убеждаваше че няма никога да напада. Но подведен от генерали и властта на диктатора си, нападна независима Украйна. Преди няколко месеца, почва окупацията на по-голям район от Луганск. Но как ще се промени бъдещето? Утре укрсинците ще настъпят. Вдругиден един диктатор ще предаде Богу дух, и нещата се променят.
68
9
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Ураааааааааа, всеха Тошковка, сега следва Киев, Берлин, Лондон и Северна Америка. Само тоз Зеленски да отстъпи тоз Донбас, че ребятата се измъчиха.
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всеки ден в късен следобед около 30 самолета летят от залад на изток" ____________ Аз нямам телескоп, но рано сутрин чувам звука на прелитащи на значителна височина реактивни самолети.
66
1
 
5
 
! Отговори
Окупиран нали? преди 1 година
До Бау: след като Луганск е окупиран, не е ли правилно да се освободи? Щом е окупиран, значи има чужди окупационни войски.
65
5
 
2
 
! Отговори
Кой за , кой против преди 1 година
Ще превземат, ще борят, и след това рушшистките и.Д.0тите свършват и привършват. И като рушшистките и.Д.0тите свършват и привършват, как ще живеем? БГ путинофили, които ненавиждат Русия но се подмазват на диктстора узурпирал властта, какво ще правят? Още ли русофилите ще мразят руснаците, като искат Путин да води войната си? Неговата войната е против интересите на Русия. Който обича руснаците се бори срещу войната на Пютю.
64
2
 
12
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Цитат: ,,Луганска област вече почти изцяло е под руски контрол! Цитат:Губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай също призна.." След като обастта му е окопирана, на какво е губернатор този екземпляр!?
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Токаев заявил о непризнании ДНР и ЛНР" ______________________________________ *** на форума Маргарита Симоньян го попита и той отговори, че Казахстан все още не е признал независимостта на Абхазия, Южна Осетия, ДНР и ЛНР. От него никой не е очаквал да каже друго, тъй като половината Казахстан е рускоговорящ и е със руско самосъзнание.
62
1
 
2
 
! Отговори
ДО По.МИЯ.та преди 1 година
до 56 много миризма излиза от твоите уста - ховна ли ядеш
61
1
 
6
 
! Отговори
Пиян залян преди 1 година
Всеки ден в късен следобед около 30 самолета летят от залад на изток без опознавателни знаци - ползвам цифрив телескоп ! Варненци потвърдете това !
60
4
 
11
 
! Отговори
Укритата получиха преди 1 година
ХайМарс ракети от ФАЩ и веднага стреляха по цивилни. Трима души са били убити при украински обстрел с ракета "Точка-У" по град Красний Луч. а защо не пишете за обстрела на цивилни обекти с Хаймарс. Насред града има дупки с размерите на къща.
59
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Три дни ФО Кийв. След 118 дни война, окупационите сили на диктстора Путин се хвалят когато бомбардират селце. Къде ли ще са окупационите сили след седмица, след месец? Как ще живеят руснаците? След като изключително много добре подготвени кръвожадни военни са умрели, кой ще се бие за окупационите руски войски? Даже и в Русия, *** свършват.
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам, че някой ми е сложил минус на коментара за чл. 5 от устава на НАТО. Явно не може сам да си го намери в гугъл и да си го преведе от английски на български в гугъл-преводача хахаха Пиша да си го преведе, защото не очаквам, че знае английски. Нищо де, пропагандата е по-силна от доказателствата както винаги и жертвите й дори ги мързи да проверяват информацията. Техен проблем... :)