Кои са оръжията, които Украйна иска, но вероятно няма да получи?

Разполагането на някои от тях би значело включване на трети страни в конфликта
6 юли 2022 21:30, Нели Христова
195
Кои са оръжията, които Украйна иска, но вероятно няма да получи?
Снимка: БГНЕС

Западът е твърдо решен да помогне на Украйна, доколкото е необходимо, за да победи руския нашественик, но никога до степен, в която да се окаже съвоюваща страна срещу Москва и да се стигне до ескалация на по-широка или глобална война. Има оръжия, които НАТО и неговите партньори никога няма да дадат в ръцете на Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски продължава да настоява, че армията му се нуждае от повече, по-модерни и по-мощни оръжия. В момента по-леките оръжия останаха на заден план, а според Украйна на нея ѝ е необходима огнева мощ и най-вече мощни противоракетни системи с голям обсег. И тук Западът може да помогне само наполовина, пише в днешния си брой испанския „La Vanguardia”.

Най-мощната, точна и доказана американска ракетна система са пусковите установки "Пейтриът", които бяха разположени и използвани от САЩ в Ирак и станаха обичайна част от военните хроники.

Една толкова мощна платформа с голям обсег на действие като „Пейтриът” би дала на украинските сили огромно предимство пред руските, посочва изданието.

Но "Пейтриът" няма да достигнат до украинска земя по две основни причини: На първо място, има други оръжия от други страни на произход, които могат да се обединят, а на второ, да не се провокира прекалено много Русия.

Противоракетната система, която предотврати нападения срещу Израел или позиции на САЩ по време на двете войни в Персийския залив, изисква високоспециализиран персонал и при сегашните обстоятелства би наложила разполагането на американски войници на украинска територия.

Евентуалното разполагане на „Пейтриът” ще бъде възприето от Москва като пряко участие на САЩ във войната, дори и там да не стъпи нито един американски войник.

Исканията на Киев се засилват, тъй като Русия концентрира огневата си мощ в Донбас.

"Нуждаем се от съвременни противоракетни системи, които да отбиват атаките на руските снаряди", заяви украинският президент, който призна, че въоръжените му сили не могат да им противодействат с наличните си системи за реагиране.

По време на видеообръщение към парламента в Йерусалим през март Зеленски поиска от Израел да предостави на Украйна системата "Железен купол" (Iron Dome), но без резултат. Засега израелската позиция е да увеличи хуманитарната помощ, но не и да се намесва в конфликта, като изпраща системи за противовъздушна отбрана, модерни оръжия или каквито и да било системи за нападение.

Западът като цяло се стреми да поддържа баланс между необходимостта да помогне на Украйна и да не дразни прекалено много Русия, а това често се изразява в трансфери на оръжия, които отнемат твърде много време или изобщо не пристигат. Съединените щати и Германия са двете държави, които много добре илюстрират тази ситуация, и в двата случая, когато става дума за модерни противоракетни системи.

Съединените щати най-накрая изпратиха в Украйна неразкрит брой модерни артилерийски системи „Himars” със среден обсег на действие. Те унищожават цели с висока точност на максимален обсег от около 300 км. Това е по-качествена ракетна установка от сравнимите руски модели и ще даде известно предимство на украинската страна, която иска да противодейства на почти безкрайните запаси от руски артилерийски боеприпаси.

Германия също прояви колебание и отложи възможно най-дълго доставката на противоракетни системи, които Зеленски изрично поиска от канцлера Олаф Шолц. Основният фокус на Германия е върху отбранителните оръжия, но въпреки това Берлин даде зелена светлина за изпращането на четири ракетни системи Mars II с обсег на действие около 80 километра, както и няколко единици IRIS-T - най-добрата система за противовъздушна отбрана.

Общият ангажимент, който Западът настоя да получи от Украйна, е, модерните ракетни батареи, доставени като помощ, да не бъдат използвани срещу руска територия. Това не означава, че силите на Киев ще използват собствения си арсенал, за да извършат нападения срещу цели на руска територия.

Независимо от това каква международна помощ ще получи, малко вероятно е Украйна да получи модерни бойни самолети - това беше изключено в началото на войната, с изключение на модели от бившия СССР, с които все още разполагат съюзническите държави. Киев няма да разполага и с някои разузнавателни системи като безпилотните самолети „Predator” или „Global Hawk”. Украинските сили ще трябва да продължат да разчитат на западното разузнаване да им предава координатите, които ще им позволят да изберат подходящи цели, но ще ги обстрелват единствено с оръжията, с които разполагат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До #70/75 "Обиколил съм доста света и до сега не съм видял нито един който се срамува да се нарече Руснак." Това е защото са нагли и неграмотни и не осъзнават колко са зле. Обидата не е нещо, което си признаваш или не: тя просто Е. :)))))
64
6
 
13
 
! Отговори
#70 преди 1 година
Обиколил съм доста света и до сега не съм видял нито един който се срамува да се нарече Руснак. Но затова пък всеки 3-ти Българин го е срам да каже от къде е, а всеки 4-ти дори се опитва да го прикрие.
63
10
 
6
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До Анонимен----разликата е че Вермахта на двойно по-голямата от Полша Германия, приключи с Полша за три седмици, а армията на четири пъти по-голямата от Украйна Русия е зациклила в блатото.
62
4
 
3
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
За какво да обиждам хора които исторически са изостанали? А че не го съзнават е друг въпрос!
61
1
 
5
 
! Отговори
: преди 1 година
Прехода започва да догонва комунистическия режим по възраст.
60
1
 
3
 
! Отговори
Джо Байдън преди 1 година
Вече се превърна в сериозна конкуренция на Бени Хил.
59
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 62/67 Да си руснак е обида. Няма нужда да се прави нищо по техен адрес. :)
58
2
 
4
 
! Отговори
В името на народа преди 1 година
Присъда-N1: Осъжда мафиотския клан ГЕРБ и свитата им на вечно презрение. Наказанието доживот да изтърпят в килиите на репресираните по политически причини!
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сенатор Тиара Мак от щата Род Айланд призова избирателите да гласуват за нея ***/shot_shot/41460
56
1
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 1 година
Ако поста ти е бил да обидиш Руснаците, нещо не ти се е получило. По твоята логика Американците и НАТО включително са най-големите простаци при положение, че винаги са побеждавали... Така да се каже. Естествен подбор
55
7
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
За пет дена четири Химарса се поразходиха и в 20 руски склада за боеприпаси ''покурили и самоунищожили в жест доброй воли''
54
1
 
1
 
! Отговори
1989 преди 1 година
Искаме действително работническо самоуправление!
53
1
 
1
 
! Отговори
Не прочетох статията преди 1 година
Ядрени Бомби, познах нали? Следващ въпрос, моля.
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гиб Мелсън Руснаците са напазарували "морските" ни "граждани" заедно с парцалките. Затова от тия райони на България лъха на самогон и квас :))))))
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върховният главнокомандващ на въоръжените сили и президент на Руската федерация каза наскоро, че с този световен ред е приключено, и ще има нов световен ред. И поради тази причина всички трябва да се готвят за това. А който се надява, че всичко ще си остане по старому - за негова сметка си е. Какво ще бъде новото - много неща, но основното е, че двуполюсния модел приключи, и икономиката на виртуалните активи ще бъде сменена с икономика на реалните активи.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тате,тате,искам колело. Друг път татиното, друг път
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 56 Аксиома: Когато русофила попадне в задънена улица, минава на конспирациите.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А парички откъде? Най-куцата ракетка за HIMARS която хвърчи на 8 км струва 125 000 долара, а тия с големия обсег 100-300 км са по милион-милион и половина зелени гущера. За 1 брой само. 1 залп е 4-8, средно 6 ракети. Една ракетна атака е 3-4 залпа. 50 дни х 4 залпа х 6 ракети са половин МИЛИАРД долара за два месеца боеве с ниска интензивност. Само ракетите, без транспорт, обслужване, машини, гориво, комуникации, сателитно наблюдение и насочване и т.н. да не изброявам. Кой ще плаща?
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47 - за Запада Украйна не е важна. Както миждаш всички им говорят за възстановяване, но като стане дума за оръжия ги режат. Тази "война" не е нищо повече от преразпределяне на пазарите и унищожаване на малкия и среден бизнес в Европа. Квот са и локдауните. За 60 години войни единствения убит президент е онзи, който се опита да спре военния комплекс на собствената си държава. ;)
46
0
 
2
 
! Отговори
Кратка История преди 1 година
Норвегия и Швеция са еднн файтон хора наречени СТАРОГЕРМАНЦИ или ДРЕВНОГЕРМАНЦИ......................................За разлика от МУЛАТСКАТА червенокоса Австрия и мулатска червенокоса Германия които са бивши изцяло КЕЛТСКИ земи и германеца там се омешал с КЕЛТИТЕ а Древните Римляни имали ГЕНИАЛНИ професионални ненадминати ГРАНИЧАРИ и се появил огромен ЯЗОВИР от ГЕРМАНЦИ точно на границата с РИМ ....и след време БЕНТА се спукал и германеца наводнил всичко до Африка