Кои са оръжията, които Украйна иска, но вероятно няма да получи?

Разполагането на някои от тях би значело включване на трети страни в конфликта
6 юли 2022 21:30, Нели Христова
195
Кои са оръжията, които Украйна иска, но вероятно няма да получи?
Снимка: БГНЕС

Западът е твърдо решен да помогне на Украйна, доколкото е необходимо, за да победи руския нашественик, но никога до степен, в която да се окаже съвоюваща страна срещу Москва и да се стигне до ескалация на по-широка или глобална война. Има оръжия, които НАТО и неговите партньори никога няма да дадат в ръцете на Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски продължава да настоява, че армията му се нуждае от повече, по-модерни и по-мощни оръжия. В момента по-леките оръжия останаха на заден план, а според Украйна на нея ѝ е необходима огнева мощ и най-вече мощни противоракетни системи с голям обсег. И тук Западът може да помогне само наполовина, пише в днешния си брой испанския „La Vanguardia”.

Най-мощната, точна и доказана американска ракетна система са пусковите установки "Пейтриът", които бяха разположени и използвани от САЩ в Ирак и станаха обичайна част от военните хроники.

Една толкова мощна платформа с голям обсег на действие като „Пейтриът” би дала на украинските сили огромно предимство пред руските, посочва изданието.

Но "Пейтриът" няма да достигнат до украинска земя по две основни причини: На първо място, има други оръжия от други страни на произход, които могат да се обединят, а на второ, да не се провокира прекалено много Русия.

Противоракетната система, която предотврати нападения срещу Израел или позиции на САЩ по време на двете войни в Персийския залив, изисква високоспециализиран персонал и при сегашните обстоятелства би наложила разполагането на американски войници на украинска територия.

Евентуалното разполагане на „Пейтриът” ще бъде възприето от Москва като пряко участие на САЩ във войната, дори и там да не стъпи нито един американски войник.

Исканията на Киев се засилват, тъй като Русия концентрира огневата си мощ в Донбас.

"Нуждаем се от съвременни противоракетни системи, които да отбиват атаките на руските снаряди", заяви украинският президент, който призна, че въоръжените му сили не могат да им противодействат с наличните си системи за реагиране.

По време на видеообръщение към парламента в Йерусалим през март Зеленски поиска от Израел да предостави на Украйна системата "Железен купол" (Iron Dome), но без резултат. Засега израелската позиция е да увеличи хуманитарната помощ, но не и да се намесва в конфликта, като изпраща системи за противовъздушна отбрана, модерни оръжия или каквито и да било системи за нападение.

Западът като цяло се стреми да поддържа баланс между необходимостта да помогне на Украйна и да не дразни прекалено много Русия, а това често се изразява в трансфери на оръжия, които отнемат твърде много време или изобщо не пристигат. Съединените щати и Германия са двете държави, които много добре илюстрират тази ситуация, и в двата случая, когато става дума за модерни противоракетни системи.

Съединените щати най-накрая изпратиха в Украйна неразкрит брой модерни артилерийски системи „Himars” със среден обсег на действие. Те унищожават цели с висока точност на максимален обсег от около 300 км. Това е по-качествена ракетна установка от сравнимите руски модели и ще даде известно предимство на украинската страна, която иска да противодейства на почти безкрайните запаси от руски артилерийски боеприпаси.

Германия също прояви колебание и отложи възможно най-дълго доставката на противоракетни системи, които Зеленски изрично поиска от канцлера Олаф Шолц. Основният фокус на Германия е върху отбранителните оръжия, но въпреки това Берлин даде зелена светлина за изпращането на четири ракетни системи Mars II с обсег на действие около 80 километра, както и няколко единици IRIS-T - най-добрата система за противовъздушна отбрана.

Общият ангажимент, който Западът настоя да получи от Украйна, е, модерните ракетни батареи, доставени като помощ, да не бъдат използвани срещу руска територия. Това не означава, че силите на Киев ще използват собствения си арсенал, за да извършат нападения срещу цели на руска територия.

Независимо от това каква международна помощ ще получи, малко вероятно е Украйна да получи модерни бойни самолети - това беше изключено в началото на войната, с изключение на модели от бившия СССР, с които все още разполагат съюзническите държави. Киев няма да разполага и с някои разузнавателни системи като безпилотните самолети „Predator” или „Global Hawk”. Украинските сили ще трябва да продължат да разчитат на западното разузнаване да им предава координатите, които ще им позволят да изберат подходящи цели, но ще ги обстрелват единствено с оръжията, с които разполагат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До Боби-----войниците ще ги ''вдигнеш'' 15 пъти до 3 млн., но трябва да ''вдигнеш'' 15 пъти танковете, самолетите, хеликоптерите, оръдията, ОТРК и прочее, инак само с пушка в ръка не става.
84
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Зммийския остров, изоставен, щото не могат да го отбраняват с безаналоговите им тенекии, Т-90, леш с НЛОУ и Копията, "свръхточните" им "умни" ракети удрят училища, църкви, молове, театри, музеи, само не и военни цели." Х777 и Цезар вече достигат до острова а там няма как да се барикадира никой. РФ се разкара но и ВСУ не се нанесе поради същата причина Т-90 умико е Т-72 мо не СССР произодство(ако не знаеш) А КАЖИ МИ УМНИКО сграда училище в което се намира щаб на ВСУ е училище или ЩАБ
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Препоръчвам на хора, които Слава Богу не са имали невероятното щастие да присъстват армията ни, много да не четат в Интернет технически показатели и реклами на военна техника!Нали знаете че нещата са по различни?
82
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
А относно ИРИС-Т една малка сметка. Пусковата установка е с 8 ракети Комплкса има поне 8 пускови установки това са 64 ракети всяка струва 400000Евра или само един боекомплект е 26 милиона евра остави останалата машинария и да довърша обсегът на действие е 40км... (стандартна РФ Антирадарна ракета Х31ПД е с обсег 280км а има и Х58 с обег до 400км)
81
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Абе, Боби, ако руските оръжейни системи бяха и 1/10 от това, което Росфильм и ти представяте, нямаше така жестоко да се осер-те в Украйна. :)))) МаЦква - на дъното, Зммийския остров, изоставен, щото не могат да го отбраняват с безаналоговите им тенекии, Т-90, леш с НЛОУ и Копията, "свръхточните" им "умни" ракети удрят училища, църкви, молове, театри, музеи, само не и военни цели. Абе, вие сте пълна излагация бе! :)))
80
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До володя "Редно е да се дадат термоядрени оръжия на Украйна.Може и да не са много 200-300 стигат! Така за часове ще се установи мир за идните векове!" САМ НЕ СИ ВЯРВАШ НАЛИ? Кажи ми чесно на Зеленски един зареден ПМ(Пистолет Макаров) би ли дал когато е в една стая с теб? Особенно ако се проточи събитието... и Зеленски не може да се "успокои"
79
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Пейтриът е от 70те години бе, то е ясно че им е пробутана бракма! Аз кат пътувах 1 час на МТЛБ след това 2 часа не знаех къде съм, като ли пък да улуча мишена?" ЕДИН КОМПЛЕКС ПАТРИОТ СТРУВА 1 000 000 000$(Да един милиард $) и има обсег 150км(стндартна РФ Антирадарна ракета Х31ПД е с обсег 280км а има и Х58 с обег до 400км) а МТЛБ е второ трето ешелонна универсална машина на която се монтира почти всичко което се сетиш от минохвъргачка до ЗРК комплекси над 100 варианта има.
78
3
 
2
 
! Отговори
володя преди 1 година
Редно е да се дадат термоядрени оръжия на Украйна.Може и да не са много 200-300 стигат! Така за часове ще се установи мир за идните векове!
77
1
 
4
 
! Отговори
Гошу преди 1 година
Вие сте големи будали целия Западен свят. Ами снабдете ги тайно украинците с атомни бомби и вече пред свършен факт Украйна ще ги изкара и така всички ще са щастливи
76
1
 
4
 
! Отговори
Абе ... преди 1 година
защо кило гречка в пРосия гони 6 лева? :))))))) Все пак става дума за "зърното на бедните" . :))))))
75
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До дядо йоцо гледа "разликата е че Вермахта на двойно по-голямата от Полша Германия, приключи с Полша за три седмици, а армията на четири пъти по-голямата от Украйна Русия е зациклила в блатото." Армиятана РФ при първична мобилизация може веднага да достигне 3 милиона(сегашната войска на служба и последните 2 години наборната войска които вече са се уволнили) но РФ ползва само 200-250 000 в Донбас и то всичките са наемници. Голяма е разликата нали?
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пейтриът е от 70те години бе, то е ясно че им е пробутана бракма! Аз кат пътувах 1 час на МТЛБ след това 2 часа не знаех къде съм, като ли пък да улуча мишена?
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лукашенката в минск начертал план за блицкриег по Полша. силно се надавям да направи тази грешка.
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В отговор на руските удари по молове , жилищни квартали и др , се предвижда доставяне на крилати ракети и ще бъдат използвани на принципа , зъб за зъб око за око .
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УКРАЙНА ЩЕ ПОЛУЧИ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕ КОГАТО Е НУЖНО.
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 79 "Инфлацията е полудяла, зимата вече е близо." Вярно е, кило хубави домати в пРосия е равностойността на 11 български лева, а литър зехтин е 40 лева. :))))))
69
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До EС внезапно научи "че просто няма в природата толкова танкери" В природата няма никакви танкери, но на привърженик на страна в която нещо го има само ако "в природата го има" му е простено да мисли по този начин. :))) Защо пРосия не изнася велосипеди? Защото няма залежи на велосипеди :))))))
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията е полудяла, зимата вече е близо.
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе ти само горди руснаци и срамуващи се българи ли си видял докато уж си обикалял света? Магелан!
66
4
 
4
 
! Отговори
EС внезапно научи преди 1 година
че просто няма в природата толкова танкери, които да реализират доставките на необходимите количества втечнен газ.