Лукашеко: Да спрем войната в Украйна, по-нататък се намира бездната на ядрената война

Президентът на Беларус хвърли вината на Запада
21 юли 2022 22:35, Нели Христова
114
Лукашеко: Да спрем войната в Украйна, по-нататък се намира бездната на ядрената война
Снимка: БГНЕС

Западът, Украйна и Русия трябва да се споразумеят за прекратяване на конфликта в Украйна, за да се избегне "бездната на ядрената война", заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко в ексклузивно интервю за АФП.

"Трябва да спрем, да постигнем споразумение, да сложим край на тази бъркотия, операция и война в Украйна".

"Да спрем и тогава ще измислим как да продължим да живеем... Няма нужда да продължаваме. По-нататък се намира бездната на ядрената война. Няма нужда да се стига дотам", посочи Лукашенко.

Според него Западът е виновен за началото на военния конфликт и е "разпалил тази война" в Украйна.

"Вие разпалихте тази война. Вие разпалихте войната и я продължавате", заяви Лукашенко.

"Ние видяхме причините за тази война", добави той. "Ако Русия не ви беше изпреварила, членовете на НАТО щяхте да се организирате и да нанесете удар срещу нея".

Беларус послужи като плацдарм за намесата на Русия в Украйна, но Лукашенко досега избягваше да бъде страна в конфликта. Анализаторите твърдят, че той добре осъзнава факта, че повечето беларуси не подкрепят изпращането на войски в Украйна.

67-годишният лидер, който управлява Беларус от близо три десетилетия, настоява, че властите в Киев могат да прекратят войната, ако подновят преговорите с Москва и приемат нейните искания.

"Всичко зависи от Украйна", каза той. "Точно сега тази война може да бъде прекратена при по-приемливи условия за Украйна".

Лидерът на Беларус призова властите в Киев да "седнат на масата за преговори и да се съгласят, че никога няма да заплашват Русия".

В средата на април преговорите между Русия и Украйна до голяма степен бяха преустановени.

Лукашенко заяви, че Украйна трябва да приеме загубата на окупираните от Русия региони в Източна и Южна Украйна.

"Това вече не се обсъжда", каза той. "Това можеше да се обсъжда през февруари или март."

В интервюто си Александър Лукашенко призна, че управлява авторитарна държава, но заяви, че в изолираната му страна няма политически затворници.

"Да, нашата система на власт е по-строга. Дори не изключвам думата "авторитарна"", каза той.

Лукашенко отхвърли "приказките за стотици" лишени от свобода хора.

"Тези хора се обявиха срещу държавата. Не срещу властите - срещу държавата и собствената си нация", каза той, визирайки онези, които са участвали в протестите срещу спорното му преизбиране за президент през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
15
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Докато лидерите на Русия и Китай се изживят като новите капиталисти и докато Западът мре от гейство и лизбийство Аз продължавам да Съм Българин,макар и в изгнание. Къде е проблемът? Натъкнах се на това заглавие преди малко "НАСА и "Роскосмос" възобновяват съвместните полети на екипажи до МКС" и ми се доповръша от лицемерието на Зеленски,Путин и Байдън. Как така Русия не напредва,а в Москва а празнуват? Много е просто! Договорка. Да живее Русия! Оставка за лицемера Путин!Не на груповият секс!
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще правят ядрена война. Пълни псих0пати!
20
7
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
УСЕТИХ ПРИЛИВ НА ЕНЕРГИЯ В ПОЛЗА НА ДОБРОТО, ЗНАЧИ ИМА НАДЕЖДА! ПОМНИТЕ ЛИ КАК 50 ХИЛЯДИ ПРАВИХА БДЕНИЕ ЗА НЕМЦОВ И ТОГАВА ФАЛШИВИЯ ПУТЕЕН СЕ КРИ 3 ДНИ!!! ИМА ДОСТАТЪЧНО НЕДОВОЛНИ ОТ РЕЖИМА В КОМУНДЕЛИСТАН! НУЖНО Е САМО ДА СЕ ЗАПАЛИ ФИТИЛА И ЦЕЛИЯ РЕЖИМ ТАМ ЩЕ БЪДЕ ИЗКЛАН ЗА ДОСТА КРАТКИ СРОКОВЕ :D
19
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукашенко трябва да вкара армията в Покрайна!!
18
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО щяло да напдадне Русия. Преди войната НАТО даже нямаше основание да я напада. След като я започна Русия, НАТО дори да подкрепя Украйна, не участва пряко с военни действия. Питам, защо НАТО не нападна Русия, след като е имало желание, а вече и повод? Оправданието на всеки насилник е, че е бил провокиран. От домашното насилие до ядрената заплаха, насилникът иска жертвата да се чувства виновна. Комплексари.
17
0
 
2
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
*който да вкара лудите
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя врабче ли е лапнал или е изцапан нещо на мустака
15
12
 
21
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Мир ще има, когато руснаците се изнесат от Украйна. Обаче забележете как само ненормални са на страната на Путин - Лукашенко, Медведев, Костадинов, Сидеров, Киро Брейка, Асад, иранците, Ким, китайците... *** е, че тия на Запад са прекалено меки и неспособни да се справят с откачалките. На света му липсва авторитетен държавник-санитар като Рейгън, които да вкарат лудите в лудницата. Може би ционистите това целят - да ни докарат до такъв хаос, че сами да си поискаме диктатор, който да сложи ред
14
8
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
УСЛОВИЯТА ЗА МИР СА: АКО РЕЖИМА В КОМУНДЕЛИСТАН ИСКА ДА ОСТАНЕ ЖИВ СЕ ПРАЖДОСВА МОМЕНТАЛНО ОТ ЦЕЛИЯ ДОНБАС И СЕ РАЗКАРВА ОТ КРИМ ПЛЮС 1 ТРИЛИОН ЕВРО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА УКРАЙНА! ИНАЧЕ ЩЕ СТАНЕ МЪТНА И КЪРВАВА ЗА РЕЖИМА В КОМУНДЕЛИСТАН!
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали няма война, а военна операция? Веднага ФСБ да го арестувал и 15 календара строг тъмничен без да обжалва
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуцай, куме! Не ни е страх от ядрена война! Нямаме какво толкова да губим, за разлика от тези несменяеми диктатори и сатрапи.
11
9
 
21
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Никой няма да му клекне на Путлера понеже имал ядрени оръжия. И да има страните от нато имат 2 пъти повече хайде да видим дали ще има топки да ги използва. Да изнудва със заплахи за края на света няма да му се върже никой.
10
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луковата тиквена петолъчка сега иска да спира войната! Когато нападаха рашагите от беларус, нИ рИва ***
9
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО щял да нападне Русия!?И тоя не е добре с главата.
8
25
 
14
 
! Отговори
Операция Z преди 1 година
Браво на Лукашенко, беларуският народ може само да се гордее със своя лидер.
7
3
 
19
 
! Отговори
Samosval преди 1 година
Имам чувството, че започва да се подготвя общественото мнение за край на войната доста скоро. Въпроса е как хем вълкът да е сит хем агнето цяло.
6
7
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БЕЛАРУС НЯМА ПРЕЗИДЕНТ , А САМО НАЗНАЧЕН САТРАП ГОВОРИТЕЛ ЗА ТАЗИ КОМУНИСТИЧЕСКА ТЕРИТОРИЯ! И ЛУКАВШЕНКО ИЗЧЕЗВА ТУТАКСИ ЩОМ ПАДНЕ РЕЖИМА В КОМУНДЕЛОДЕБИЛОСТАН!
5
4
 
10
 
! Отговори
Хасан преди 1 година
Да не се казвам Хасан, ако някой не изтърси на коментара "Кефи ме Лукашенко." нещо от рода на "Ами като те кефи ей го на Беларус, ходи там"
4
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кефи ме Лукашенко.
3
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тя първи ще му пръснат манерката.