Зеленски реагира остро на доклад на "Амнести" за Украйна

Правело се опит да се насочи отговорността от агресора към жертвата
5 авг 2022 08:40, Елка Василева
166
Зеленски реагира остро на доклад на "Амнести" за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски реагира остро на доклад на правозащитната организация на "Амнести интернешънъл", която обвини Украйна в застрашаване на цивилни с разполагането на войски в жилищни райони.

Според доклада "обстоятелството, че се намира в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от ангажиментите ѝ към международното хуманитарно право".

Още по темата
Президентът Зеленски осъди твърденията, като изтъкна, че докладът се опитва да насочи отговорността от агресора към жертвата.

"Няма положение, дори хипотетично, при което какъвто и да е руски удар срещу Украйна да бъде оправдан. Ако някой изготви доклад, в който жертвата и агресорът са поставени по някакъв начин на едно и също ниво, ако се анализират някои данни за жертвата, а в същото време действията на агресора се игнорират, това не може да бъде толерирано," каза украинският президент.

Зеленски отправи критики срещу задържането на макрофинансовата помощ от Европейския съюз за Украйна, като изрази надежда това да е "просто грешка", която ще бъде поправена, предаде БНР. Той не посочи коя европейска страна блокира изплащането.

През изминалата нощ руските въоръжени сили са обстрелвали украинските градове Николаев, Никопол и Запорожие.

Още три кораба с украинско зърно се очаква да потеглят от украински пристанища, след като в понеделник отплава първият по силата на споразумението за безопасен коридор в Черно море, постигнато с посредничеството но ООН и Турция.

Два кораба се очаква да тръгнат от пристанище Черноморск и един от Одеса. Те ще превозват общо повече от 50 хиляди тона украинска царевица, съобщиха украинските власти.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи, че друг празен кораб ще се отправи към Украйна, след като бъде инспектиран в Истанбул. Очаква се той да пристигне в Черноморск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
55
 
11
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
*** имат хора навсякъде. Няма нищо чудно в това!
17
8
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се кой ще клъцне Зелката и всичко да свършва. Руснаците или украинците.
16
6
 
55
 
! Отговори
мда преди 1 година
То амнистито про- руско бе :). Мда, царят е гол. Пропаганда, ама накрая истината ще излезе наяве.
15
7
 
71
 
! Отговори
Петров преди 1 година
И украинците в България са като Зеленски- правят си каквото искат и като им кажеш що годе да спазват правилата скачат на бой и викат -ама ние сме хора на американците, как смеете
14
4
 
64
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Отровно джудже е тази креатура, в мен предизвиква отвращение. Ще го използват и накрая ще го махнат и скрият някъде. Пари натрупа достатъчно.
13
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марионетка. Жалък живот.
12
6
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амнести е американски тръст, тук въобще не може да се говори за руска намеса. Така, че данните са абсолютно точни, освен това ако погледнете в украинските сайтове и телеграм канали ще видите, че украински военни масово се снимат в училища... 5 месечната пропаганда, че руснаците удряли по цивилни обекти се срина вчера. Защото когато на един обект е разположена военна част, той автоматично спира да е цивилен и става легитимна цел.
11
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пък.. Нерде Амнести, нерде циркаджия, който свири на пияно с онази си работа.
10
5
 
71
 
! Отговори
999 преди 1 година
Във вчерашна публикация Зеленски определя поведението на Шрьодер като отвратително,днес осъжда Амнести интернешънъл заради констатациите по доклада.Дава непоискани съвети на Китай за външната им политика.Този човек или е болен или е Аватар на четирите фамилии,които управляват света.
9
5
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се какво печели Европа, та се е хванала да помага на тоя? На хората, бягащи от войната, разбирам да се помага, но пари, оръжие и задоволяване на капризите зельови, който на всичкото отгоре се държи като господар на цялата тая европейска общност, нарежда, кара се, критикува я, все едно му е длъжник, ами не го разбирам. При това се влошава цялата икономическа и политическа ситуация в Европа, качеството на живот на хората тръгва стръмно надолу и не е известно до какви низини ще стигне.
8
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако някой изготви доклад, в който жертвата и агресорът са поставени по някакъв начин на едно и също ниво, ако се анализират някои данни за жертвата, а в същото време действията на агресора се игнорират, това не може да бъде толерирано" Баш на едно ниво сте. Иначе тая война нямаше да я има. Огромната част от света сме на едно (много ниско) ниво. Всеки иска да експлоатира другите и да живее за чужда сметка. И Земата съсипваме. Ако бяхме на по-добро ниво, щяхме да живеем по-добре.
7
82
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е Президент! Защитава страната си. А не като Радев, който още малко заедно с копейкин и славуца ще ни продадат на фашистите.
6
5
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оооо, Зеленце. Когато спираха руски телевизии и блокираха руски сайтове беше много щастлив. Един път да ти кажат истината и то от Лондон и съвесем зацапа свещите.
5
7
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зельото съвсем изтрещява, все по-зле става. И в ролята на говорител се е наместил, май го играе човекът-правителство враг на Путин. Ама, като гледам как Путин си елиминира враговете (по тяхно признание), и Зельо го чака същото.
4
5
 
65
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
се превърна в професионален просяк. Колко ли пари е отклонил за себе си, един ГОСПОД знае. Отнася до зърното. Тая година Путин се смили. Но догодина? Заради войната добивът в Украйна ще падне катастрофално. И гладните африкански пълчища ще налазят Европа и ще стане страшно за европейците. И като прибавим и липсата на газ...
3
6
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кофти а когато даже и структури които по принцип са си с определени антируски нагласи ти кажат, че си престъпник.
2
6
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гущера да отива в Хага за военни престъпления. Да не се правят на интересни укрите.
1
7
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Амнести не слуша американските си чорбаджии - руските военни престъпления са лоши, неправилни военни престъпления; украинските военни престъпления са хубави, правилни престъпления.