Зеленски: Русия да понесе отговорност за терора срещу Запорожката АЕЦ

Украйна конфискувала руски активи на стойност 765 млн. долара
192
Зеленски: Русия да понесе отговорност за терора срещу Запорожката АЕЦ
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Володимир Зеленски каза в ежедневното си видеообръщение, че Русия трябва "да понесе отговорността" за "терористичния акт" срещу Запорожката АЕЦ, окупирана от руската армия.

Тя стана мишена на удар, за който Киев и Москва се обвиняват взаимно, предаде Франс прес.

"Днес окупаторите създадоха още една изключително рискована ситуация за цяла Европа: те удариха на два пъти Запорожката АЕЦ, която е най-голямата на континента", посочи украинският президент.

"Всякакво бомбардиране на този обект е безсрамно престъпление и терористичен акт. Русия трябва да понесе отговорността, поради самия факт, че създава заплаха за една атомна електроцентрала", допълни Зеленски.

По време на обстрела срещу централата възникна пожар и бяха повредени два високоволтови електрически далекопровода, което наложи спирането на един от реакторите на централата, въпреки че не бе установено изтичане на радиация, и остави повече от 10 000 жители на Запорожска област без ток, съобщиха проруските власти, цитирани от ТАСС.

Междувременно стана ясно, че в Украйна вече са конфискувани руски активи на стойност около 765 млн. долара, като се планира да бъдат насилствено иззети още над 900 държавни активи.

"Проведохме среща за политиката на санкции - конфискацията на руски активи. Длъжностни лица съобщиха, че Украйна вече е конфискувала активи на стойност 28 милиарда гривни (765 милиона долара). Тази работа продължава. Предложено е да бъдат конфискувани още над 900 имота, принадлежащи конкретно на руската държава. И ако оценим пакета от имоти не само на държавата, но и на нейните граждани, става дума за 36 000 предмета, които трябва да бъдат конфискувани", заяви Зеленски във видеосъобщение, публикувано в канала Telegram на неговата пресслужба.

На 1 април украинският парламент прие закон за национализация на имуществото на руски граждани и лица, "тясно свързани с тях", както и на всички, които отказват да осъдят руската военна инвазия. Приетият документ приравнява не само руските граждани, но и лицата, които пребивават там или извършват основна дейност, без да са руски граждани, към жителите на Русия, които подлежат на закона за национализация на собствеността. На 12 май Радата одобри постановлението на Зеленски за конфискация на руска собственост в Украйна. На 20 юни украинският министър на правосъдието Денис Малюска заяви, че властите ще започнат масова конфискация в края на лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, голям артист, ама друг път. Бездарен манипулатор, чудя се как му се връзват някои. И продажник.
85
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този продажник трябва да понесе най-голяма отговорност, тук нещата не са като на филм.
84
1
 
23
 
! Отговори
1000 на ден преди 1 година
Зеля конфискувал руско държавно имущество! Е,тогава няна да се сърдиш,като ти конфискуват държавата,нали?
83
1
 
26
 
! Отговори
Искам преди 1 година
Значи Русия ще бомбардира своя ядрена централа, Зелен спирай белото и войната :)
82
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям артист, и нищо друго!
81
0
 
8
 
! Отговори
Чернобил 2.0 преди 1 година
Играят си с огъня. И Украинци и Руснаци. Достатъчно вече че потопиха Москва с ядрените ракети на борда, дето руснаците я вряха ли вряха незащитена напред, а украйна я думна без да мисли за еко катастрофата! Сега и по атомна централа стрелят. Кой стреля не е важно, дали украинци, дали руснаци - важно е че стрелят без да мислят и правят глупости! Сега остана да взривят там и ядрена централа и предизвикат нов чернобил.
80
1
 
13
 
! Отговори
Зе преди 1 година
И Зе почна да краде, като пиратите от Обединеното кралство.
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под чий контрол е Запорожката АЕЦ?
78
2
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Преди два дена Зеленски обвиняваше руснаците, че крият в Запорожката АЕЦ военни и техника. Сега пък, че стреляли по нея. Питам се руснаците самоизбиват ли се? Тоя вече е време май да се пренесе във вечните ловни полета.....
77
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя тип дори цена му вече не го взема на сериозно
76
22
 
3
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
*** са в безизходица! Очаквам да обстрелват и кремъл и да обвинят Украйна
75
1
 
25
 
! Отговори
rusnak преди 1 година
Тоя клоунаркоман пак е прекалил скоката. Що да се самобомбардират руснаците бельольо???
74
29
 
3
 
! Отговори
Решетников преди 1 година
СЛАВА УКРАИНА! СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!газ пикаете руски копейкаджии по долу.Фашисти!
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, к.76 Ама ти сигурен ли си, че руски войници ще управляват Атомна електроцентрала,която под такова вещо 'ръководство' може да излезе от стабилен режим и да се взриви с всички последствия от широкомащабна радиация? Та тая централа още при завземането й работи със специализиран за нея украински персонал! Виж какво, легни си, поспи и не пиши глупости! Та това е най-голямата АЕЦ на Украйна и тя захранва голяма част от страната с електричество! Снощи да си.се наливал до полунощ?
72
1
 
28
 
! Отговори
Мислете за себе си преди 1 година
Жалки и смешни сте с ежечасните новини за американската кукла на конци Зеленски. Този наркоман на къса верижка ще удари Запорожката централа и нашите *** на хранилка на НПО-та няма да могат да си получат хонорарите.
71
4
 
26
 
! Отговори
Ясно е преди 1 година
В 21 век да подкрепяте фашистка Украйна е педо.филия.
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Абе лъжецо, къде отиде на сърф бе, да не би в Искъро или Панчарево най-накрая да е дошла вълна за сърф? Ега ти аристократа - ама селски.
69
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та вие не сте украинци, а Окраинци, защо се правите на нация различна от руснаците? Отворете книги от преди 1944 г., когато България е била държава с политика далече от тази на Русия на Сталин. Там ще видите следното обяснение: руската раса се дели на великоруси, малоруси (украинци) и белоруси. Никой не споменава за държава Украйна, защото такава никога не е имало. Говори се за Киевска Русь, за княз Олег, но не и за Киевска Украйна. Един агроном украинец, Никита Кукурузний, президент на СССР, се
68
3
 
25
 
! Отговори
Зеленски твърди... преди 1 година
...че руснаците обстрелват собствената си атомна централа? На такова нещо могат да се вържат само пац иенти в психиатрии и наркокомуни. И то не всички...
67
0
 
15
 
! Отговори
Новина от вчера преди 1 година
Вчера Ким - председателя на КНДР е предложил на Донбас помощ - да изпрати малка група доброволци от тяхната армия. Предложил като начало около 100 000 свои военни и при нужда още.