Зеленски: Русия да понесе отговорност за терора срещу Запорожката АЕЦ

Украйна конфискувала руски активи на стойност 765 млн. долара
192
Зеленски: Русия да понесе отговорност за терора срещу Запорожката АЕЦ
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Володимир Зеленски каза в ежедневното си видеообръщение, че Русия трябва "да понесе отговорността" за "терористичния акт" срещу Запорожката АЕЦ, окупирана от руската армия.

Тя стана мишена на удар, за който Киев и Москва се обвиняват взаимно, предаде Франс прес.

"Днес окупаторите създадоха още една изключително рискована ситуация за цяла Европа: те удариха на два пъти Запорожката АЕЦ, която е най-голямата на континента", посочи украинският президент.

"Всякакво бомбардиране на този обект е безсрамно престъпление и терористичен акт. Русия трябва да понесе отговорността, поради самия факт, че създава заплаха за една атомна електроцентрала", допълни Зеленски.

По време на обстрела срещу централата възникна пожар и бяха повредени два високоволтови електрически далекопровода, което наложи спирането на един от реакторите на централата, въпреки че не бе установено изтичане на радиация, и остави повече от 10 000 жители на Запорожска област без ток, съобщиха проруските власти, цитирани от ТАСС.

Междувременно стана ясно, че в Украйна вече са конфискувани руски активи на стойност около 765 млн. долара, като се планира да бъдат насилствено иззети още над 900 държавни активи.

"Проведохме среща за политиката на санкции - конфискацията на руски активи. Длъжностни лица съобщиха, че Украйна вече е конфискувала активи на стойност 28 милиарда гривни (765 милиона долара). Тази работа продължава. Предложено е да бъдат конфискувани още над 900 имота, принадлежащи конкретно на руската държава. И ако оценим пакета от имоти не само на държавата, но и на нейните граждани, става дума за 36 000 предмета, които трябва да бъдат конфискувани", заяви Зеленски във видеосъобщение, публикувано в канала Telegram на неговата пресслужба.

На 1 април украинският парламент прие закон за национализация на имуществото на руски граждани и лица, "тясно свързани с тях", както и на всички, които отказват да осъдят руската военна инвазия. Приетият документ приравнява не само руските граждани, но и лицата, които пребивават там или извършват основна дейност, без да са руски граждани, към жителите на Русия, които подлежат на закона за национализация на собствеността. На 12 май Радата одобри постановлението на Зеленски за конфискация на руска собственост в Украйна. На 20 юни украинският министър на правосъдието Денис Малюска заяви, че властите ще започнат масова конфискация в края на лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Времето навън прекрасно, а русофилите се сврели в едностайните панелки да кълват по клавишите! Няма никва нужда от вас! Махайте се навън да се разхождате с ръцете зад кръста! Аз отивам на сърф! Адиос!
65
3
 
13
 
! Отговори
Zlata преди 1 година
Помислете сами, в Украйна вече обявиха мобилизация на жени (засега определени специализации), но самият факт навежда на мисълта, че Хохлите стрелят по запорожския ядрен реактор, защото отлично разбират, че земята не може да бъде върната. Те използват фразата, че или Украйна ще бъде там, или земята ще бъде пуста.
64
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 72 Какво правят руски оръжия и войски в атомна електроцентрала?
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 74 "и ще уреди" Единственото, което вече може да "урежда", е как да се самоубие. Препоръчвам да прочете за последните дни на Адолф в бункера.
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Може даа си прав, че Путин помни как е свършил Адолф и ще уреди същото за кървавия шут - наркоманчето Зе. Това е справедливо.
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората на Зеленски атакуват с дронове Запорожската АЕЦ и тоя нагъл наркоман сега се изтъпанил да иска Руся да му носи отговорност за неговите безобразия? Тоя по-нагъл от господарите му от САЩ дори.
60
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин да помни как свърши Адолф.
59
1
 
27
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Не пишете за доклада на Амнести, в който се описва как Зеленски ползва училища и цивилни сгради в населени райони за военни бази, излагайки живота на мирните хора на риск. Защо не пишете и за реакцията му след това. Маските отдавна паднаха. Пропагандата на Зеленски умря.
58
1
 
24
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Слава кокаине с който се друса вожда зеленски.
57
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вставай страна агромная и мързеливая! Няма разни чукчета, чечки, буряти и други племена да ви вършат мpъcнaта работа !
56
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 64 Вече не върви: целия свят разбра, че нацистите са в Кремъл. И си прав, не е лошо да си припомнят и те, че и вие, които ги подкрепяте, как завършиха пътя си такива като Борман и Хитлер.
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега го даваше президент, но вече встъпваш в ролята на некадърен ,трето качество артист. Разбираш ли, че от артист политик, камо ли президент на над 40-милионна Окрайна , не става? В края на войната ще те арестуват и ще ти предявят обвинение за умишлено отправяне на смърт на стотици хиляди млади украинци! Да си спомняш как завършиха Кайтел, Йодл, Мартин Борман и др.?
54
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците я пазят централата и едновременно я обстрелват. Това само в Украйна може да стане.
53
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БАНко КАжи колко често дават Кървавия сатрап по Пьервъй канал? :)))
52
0
 
20
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ИМА ЛИ МЯСТО , КЪДЕТО ТОЗИ СЛАДУР ДА ГО ГЛЕДАМ БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ ??? ТУК Е САМО 3-4 ПЪТИ НА ДЕН , ТВЪРДЕ НЕДОСТАТЪЧНО , ВСЕ ПАК СМЕ В ЦЕНЗУРА !!!
51
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кървавата Джуджа стана като Ким: плаши света с ядрен тероризъм. За съжаление е и малко по-глллупав, и като нищо ще направи някоя беля. Ким поне знае, че само плаши.
50
1
 
23
 
! Отговори
Бум преди 1 година
Новина от преди час:Руските и съюзни войска са влезли в гр.Бахмут...
49
0
 
19
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Този по-долу си знае турски ли, сигански ли, ама обижда хората на помаци... Краварски т р олове неграмотни, дано забранят. НПО-тата, гладни ще умрете.
48
15
 
2
 
! Отговори
Зареден с Кюлчета преди 1 година
Важно да не се гласува за ГЕРБ, а да се вкара в Бай Ставри. Защото подкрепят Путин. ГЕРБ са путинисти.
47
28
 
7
 
! Отговори
Дреме ти преди 1 година
До САЩ са най-гнусната - "дано Русия ги смачка" Ще.. ще :D :D мечти русия нямат какво да ядат, щели да бият световните супер-сили.