Украйна призова зоната около АЕЦ "Запорожие" да бъде демилитаризирана

Централата бе повредена заради руски обстрел
8 авг 2022 15:48, Нели Христова
110
Украйна призова зоната около АЕЦ  "Запорожие" да бъде демилитаризирана
Снимка: БГНЕС

Международната тревога от артилерийските атаки през уикенда срещу украинския ядрен комплекс в Запорожие нарасна, а Киев предупреди за риска от катастрофа от типа на Чернобил и призова районът да бъде превърнат в демилитаризирана зона.

Още по темата

Ръководителят на Организацията на обединените нации призова за достъп до централата, докато Киев и Москва си разменяха обвинения за обстрела на южния регион, превзет от руски окупатори през март и сега набелязан от Киев за контраофанзива.

"Решението, което изискваме от световната общност и всички наши партньори е да се изтеглят нашествениците от територията на станцията и да се създаде демилитаризирана зона на територията на станцията", заяви Котин по телевизията.

"Присъствието на миротворци в тази зона и предаването на контрола върху нея на тях, а след това и на контрола върху станцията на украинската страна ще реши този проблем."

Въпреки обстрела комплексът в Запорожие работи в "нормален режим", цитира руската информационна агенция "Интерфакс" изявлението на установения от Русия ръководител на местната администрация.

Украйна обвини Русия за подновения обстрел в района на централата в събота, който според нея е повредил три датчика за радиация, а двама работници са хоспитализирани заради наранявания от шрапнели.

Това беше второто съобщение за обстрел на централата в рамките на няколко дни, след като бяха повредени електропроводи, обслужващи централата.

Руският орган на Запорожската област заяви, че украинските сили са ударили обекта с ракетен комплекс, като са повредили административни сгради и склад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна казва - да мине под контрола на международната общност, русофилчетата .... мълчат, щото ако международната общност влезе там, какво ли ще намерят .....
16
4
 
10
 
! Отговори
Анализа на Урко преди 1 година
"Присъствието на миротворци в тази зона и предаването на контрола върху нея на тях, а след това и на контрола върху станцията на украинската страна ще реши този проблем."Погледнете хохлите колко са гяволи, ама срещу тях не стоят *** !Рашъните са дали в жертва човешки животи за да превземат тази АЕЦ, а сега урките искат едвали не да им я . . . подарят !?
15
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре бе,преди година всичко в Украйна си работеше нормално,а като дойдоха руските окупатори и кво стана!па сега украйнците били виновни.
14
2
 
7
 
! Отговори
aa преди 1 година
най-вероятно скоро ще видим съобщение за фръмнал ядрен блок в украйната - от нацитата
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не ми се вързват заглавието и подзаглавието. Ако руснаците са я обстрелвали значи там са разположени Украински войски.Тогава Зеленски да ги изтегли и ще бъде демилитаризирана. А ако там се намират руски войски значи не са я обстрелвали те а Украинците
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто спрете да я обстрелвате
11
5
 
18
 
! Отговори
ЕС+САЩ=цензура преди 1 година
Централата отдавна е превзета от Русия но Щорошоидната *** с всички сили се опитва да пропагандира лъжи с единствена цел да изкара фашистите на ЗеленоКокаински избиващи възрастни, майки и деца с руско самосъзнание божи кравички с татуирани свастики. Неолибералният вой срещу нацизма замлъкна щом господарите от САЩ решиха че им е неугодно! Укрите палят ПРАВОСЛАВНИ храмове защото Русия е една от малкото държави, които не изповядват неолиберална-Джендеро идеология!
10
2
 
30
 
! Отговори
козяк16 преди 1 година
централата е под руски контрол от 5 месеца,защо руснаците ще стрелят по свойте войски в централата и около нея. Няма логика
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко трябва да са глупави за да стрелят по ядрена централа.И руснаците и украинците си приличат повече от колкото се различават.И двата народа са с мания за величие и се имат за най умните и красивите на света.Всъщност са един народ разделил се от завист и омраза в миналото.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само ще демилираризират и денцифицират Запорожие, но и цяла Укрия.
7
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След руснаците винаги остава пепел и разруха така ще и сега в Украйна!Това ра разбойници и бандити обучавани в руски терористични лагери.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците това искат, но за цяла Украйна.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало мисирките фейковете не ви ли омръзнаха???
4
1
 
5
 
! Отговори
Ами преди 1 година
да вземат да се демилитаризират от там и да спрат да реват.
3
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека познаем: русНАЦИте ще откажат, за да продължат да лъжат кой обстрелва АЕЦа и какво правят там.
2
6
 
27
 
! Отговори
Българин преди 1 година
"Централата бе повредена заради руски обстрел" ... това няма по-просто и по-продажно племе от журналистическото ...
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да може да я гръмнат по-лесно...Господ да ни пази от луди!