Украйна призова зоната около АЕЦ "Запорожие" да бъде демилитаризирана

Централата бе повредена заради руски обстрел
8 авг 2022 15:48, Нели Христова
110
Украйна призова зоната около АЕЦ  "Запорожие" да бъде демилитаризирана
Снимка: БГНЕС

Международната тревога от артилерийските атаки през уикенда срещу украинския ядрен комплекс в Запорожие нарасна, а Киев предупреди за риска от катастрофа от типа на Чернобил и призова районът да бъде превърнат в демилитаризирана зона.

Още по темата

Ръководителят на Организацията на обединените нации призова за достъп до централата, докато Киев и Москва си разменяха обвинения за обстрела на южния регион, превзет от руски окупатори през март и сега набелязан от Киев за контраофанзива.

"Решението, което изискваме от световната общност и всички наши партньори е да се изтеглят нашествениците от територията на станцията и да се създаде демилитаризирана зона на територията на станцията", заяви Котин по телевизията.

"Присъствието на миротворци в тази зона и предаването на контрола върху нея на тях, а след това и на контрола върху станцията на украинската страна ще реши този проблем."

Въпреки обстрела комплексът в Запорожие работи в "нормален режим", цитира руската информационна агенция "Интерфакс" изявлението на установения от Русия ръководител на местната администрация.

Украйна обвини Русия за подновения обстрел в района на централата в събота, който според нея е повредил три датчика за радиация, а двама работници са хоспитализирани заради наранявания от шрапнели.

Това беше второто съобщение за обстрел на централата в рамките на няколко дни, след като бяха повредени електропроводи, обслужващи централата.

Руският орган на Запорожската област заяви, че украинските сили са ударили обекта с ракетен комплекс, като са повредили административни сгради и склад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Трябва ООН да заклейми Русия заради АЕЦ Запорожие и да размаха голям пръст като им каже че ако стане нещо с аеца ще държи отговорна само и единствено Русия и да предприеме още по строги мерки спрямо режима в масива защото те от друго не разбират
96
0
 
3
 
! Отговори
До 100 преди 1 година
Миризлив курник може да знаеш какво значи. Но ако веднъж си бил в Русия, нямаше да си го помислиш.
95
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво търси Русия в Украйна? И ако Русия си стоеше в миризливия кyрник вместо да напада Украйна щяхме ли сега да водим тоя глупав спор с руските путинисти и техните верни слуги българските русофили?
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега Русия ще им спре тока. Затова укрите удряха по ОРУ. Затова искат точно сега международно наблюдение, а не преди. Усетиха какво става. За тях важи на 100% поговорката - Да би мирно стояло, не би чудо видяло. Но сега ще си платят за всичко.
93
0
 
2
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Всеки може да си призовава, каквото си иска
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е длъжна да спре подаването на електричество за режима в Киев!
91
1
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Войната в украйна е голямо изпитание за западнатите средства за масова информация. Не че и преди не са изкривявали истината но не личеше толкова много. А сега вече се вижда ясно, че просто няма престъпление на украинската армия което те да не се опитват по всякакъв начин да оправдаят. Досега единствено Амнести Интернешънъл намери сили да отправи някакви критики към разполагането на украински военни и техника в болници, училища и жилищни сгради с което се предизвикват жертви сред мирното нселение
90
0
 
4
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До Анонимен 92: Разследващите от ООН ще си сложат имената и подписите под нещо, което не са разследвали? Ти хората от комисията на ООН ги мислиш за по-г'лупави от себе си. Бъди по скромен. ............................................................... Не могат да се измъкнат укронацистите от истината за това престъпление. И не е само това. Всеки ден укронацистите обстрелват жилищни квартали в Донбас и Луганск далеч от фронтовата линия. За какво? За да убиват мирно население и да рушат.
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** "за това фашагите стрелят по централата за радост руснаците са сложили ПВО и почти няма поражения..." Хахахахаха. Виждаме как руската ПВО се справя, когато украинците искат да уцелят нещо. Даже сам не си вярваш.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ххх-ххх Толкова си ХХХ, че вече само опорки една в друга вкарваш. Даже нямаш организацията да не бълваш безмислици.
87
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пак по опорката? "Да, а ти сериозно ли мислиш, че Русия ще поиска разследване от ООН ...убийства и т.н. в тоя лагер" Хихихи. Русия е казала на ООН, че могат да разследват в рамките на контролирания периметър. С други думи, ООН трябва да ходи след руските терористи и да си "записва" каквото те им кажат. Такава "мисия" може да има само пропагандни цели, никакви истински разследващи. Затова руснаците "предлагат", ни иначе не допускат НИКОЙ в която и да било владяна от тях територия.
86
3
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 71: "До Стига глупости "За какво руската армия ще обстрелва собственият си пленнически лагер?" Ти сериозно ли"? Да, а ти сериозно ли мислиш, че Русия ще поиска разследване от ООН и, ако е имало истезания, убийства и т.н. в тоя лагер. Тази комисия няма как да не поиска да говори с останалите живи военнопленници и това ще се записва и показва. ............... За пореден път се убеждавам, че тролването по русофобски опорни точки води до тотално о'глупяване.
85
2
 
10
 
! Отговори
Анти-трол преди 1 година
Само за сведение за оглупелите от Пропаганда нови евроджендери не видели оръжие - Запорожка област е изцяло под контрола на Русия и смята да провере референдум за присъединяване към нея - за това фашагите стрелят по централата за радост руснаците са сложили ПВО и почти няма поражения...но ако имаше ЕВроДжендерасти-Фашисти, какво щеше да стане ДемократичнаЯдренаЗима?
84
3
 
5
 
! Отговори
ххх-ххх преди 1 година
До АнонименКъде видя 200 хил дущи бе *** хахаха ходи щракай на Кънтър страйк. Ако Русия бе;е вкарала 200 к армия вече щеше да е в Берлин. *** се с укрите за това и е операция или конфликт а не война. Руснаците подпомагат милициите на Донецка и Луганска републики и мачка Европенделите и Укрофашистите!
83
2
 
2
 
! Отговори
антилибералист преди 1 година
До АнонименКои са им високоточните оръжия - тия пометени в складовете от Руснаците ли хахахахах укрите само героично се предават и остъвпат до като руснаците позорно напредват хахахаУкрите за кефа на Хамерика и Урсула умират всеки ден но пък американският долар се покачва - умирайте Укри като сте ***!
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хахахаха "руснаците с 3 полка пометоха цяла Украйна" "3 полка" са 200 хиляди души? Хахахахахахахаха
81
2
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 1 година
До АнонименКак укрите отблъскват ...с голи Дирници срещу руски щикове и Шнурове. Те така ги отблъскват че всеки ден се предават а руснаците с 3 полка пометоха цяла Украйна. централата от месеци е руска а Укрите и Байдън се чудят как да докарат мащабна война в Европа дори за целта ако е нужно последният украинец *** важното е хамериканската икономика да е добре - Европа и САЩ са скачени съдове ако Европа е добре икономиката на Обонгостан умира!
80
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типа на използваните оръжия също показва, че това е руска работа: украинците, притежават високоточни ракети, с които да минимизират риска да ударят нещо без да искат. Във високорискова зона биха използвали САМО такива. Вместо това имаме използване на на практика неуправляеми муниции и при това руснаците не докладват за никакви поражения, нито за това на мястото на попаденията да е имало военен пункт. ТОТАЛНО отсъствие на каквато и да е логика или доказателства за нападение от украинците.
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
82 Като допъленение, по една "случайност" и ТОЧНО както други "саботажи" на високоценни активи, нищо конкретно не е повредено и боря на пострадалите ОТ РУСКА СТРАНА е минимален. Как пък става така, че при 4-5 отеделни големи "украински" атаки с очевиден фейк произход, руски действащи лица са минимално или изобщо незасегнати. В конкретния случай явно украинците са "стреляли" като сватбари, защото не са улучили нищо руско. Мдаааа. Просто така си стрелят. Мхм.
78
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна,да не я мисли повече централата!-:)))