"Енергоатом" предупреждава: Евентуална авария в АЕЦ "Запорожие" би засегнала България

Ще има и радиоактивно замърсяване на Черно море
10 авг 2022 07:03, Нели Христова
157
"Енергоатом" предупреждава: Евентуална авария в АЕЦ "Запорожие" би засегнала България
Снимка: БГНЕС

Украинската държавна компания "Енергоатом", която управлява четирите атомни електроцентрали в страната, разпространи в канала си в Телеграм прогноза на ръководителя на отдела за математическо моделиране на околната среда в Института по проблеми на математическите машини и системи на Националната академия на науките на Украйна Иван Ковалец.

Тя е за последиците при евентуална авария в най-голямата в Европа ядрена централа - Запорожката АЕЦ в Южна Украйна. От март тя е окупирана от руските войски, а вчера всички украински медии разпространиха изявление, което според тях е направено от генерал Валерий Василиев, командир на руските части в централата и гласи:

"Ще има или свободна руска земя, или опожарена земя. Вие, войниците от руската армия, трябва да сте готови да изпълните важна заповед. Минирахме всички важни съоръжения на АЕЦ и не крием това от врага. Врагът знае, че централата ще бъде или руска, или ничия. Трябва да разберете, че нямаме друг начин. Ако получим най-тежката заповед - трябва да я изпълним с чест".

През уикенда срещу централата имаше обстрел, а Киев и Москва си размениха обвинения кой е отговорен за него. Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш пък заяви, че рискът от ядрена конфронтация се е завърнал след десетилетно отсъствие, като призова държавите, притежаващи ядрено оръжие, да поемат ангажимент да не го използват първи. Всякакво нападение срещу атомна електроцентрала е "самоубийствено", предупреди Гутериш.

Според учения Иван Ковалец милиони хора ще бъдат подложени на радиоактивно въздействие, ако се случи инцидент в Запорожката АЕЦ.

"Има изчисления на емисиите за един от тези сценарии. Този сценарий включва компетентни действия на персонала по време на аварията за минимизиране на последствията. Тоест не става дума за "апокалиптичен" сценарий, а за много тежка авария от максималната категория 7 по скалата INES. Когато се правят оценките на емисиите, всичко зависи от метеорологичните условия и ние моделираме атмосферното разпределение", обясни Ковалец.

Според него последствията ще бъдат повлияни по-специално от метеорологичните условия, които се променят всеки ден. Той добави, че последствията от експлозията в Запорожката АЕЦ могат да се усетят в южната част на Украйна, в Крим, Румъния и България. Ще има и радиоактивно замърсяване на Черно море.

По думите на Иван Ковалец обаче при други метеорологични условия, радиоактивният облак може да отиде на изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опасността за България е огромна. По време на аварията в Чернобил бяха нужни 5 до 7 дни, за да настъпи радиационното замърсяване. Кръвните ракови заболявания се повишиха с над 20 пъти в следващите години. След промените през 1989г. прокуратурата започна разследване за укриване на аварията, но бяха осъдени само двама, като само един излежа присъдата от 2г. Чернобилски рак се появи и в други части на Европа. Вие както виждам не вярвате. Продължавайте да не вярвате! Южна България беше мн.засегната.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от заплахи, предупреждения, прогнози за катаклизми и так дале / и т.н./. Като ще стане, ще стане и да приказват , все тая, няма да променят нищо . Щяло да се случи, щяло да избухне, щяло да се срути - ние не знаем в следващите две минути какво ще стане, те ми приказват за бъдещето, ясно е едно - по-добро няма да стане, поне в близко време.
25
2
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
МИР да има по СВЕТА
24
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Енергоатом" предупреждава: Евентуална авария в АЕЦ "Запорожие" би засегнала България"________Ами кажете на Зеления да спре да обстрелва централата като сте толкова загрижени. Това, че е под руски контрол от няколко месеца не значи, че трябва да предизвикате ядрена катастрофа.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина наля пари в имоти,изтегли кредити в България ,сега инвестициите се очаква само да са нагоре особено в условията на убийствена радиация.Ха ха ха...Както обикновенно българина се оказа особено далновиден
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23Вероятно Зеленски ще бъде обесен от украинците.
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В друга медия пише, че руснаците са започнали инсталирането на противовъздушна отбрана около АЕЦ-а, за да я предпазят.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
наследниците на хаджи пенчович дето осъди левски па после е член на държавния съвет и върховен съд на княжество българия - па после си построи къща на 150 метра от беисилото на левски в действие- до кога българино ще си овца за стригане
19
2
 
4
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Има ли почва жоужана у нас? :)))
18
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
очаквам скоро от герб дб и пп- да организират протест пред паметника на американските летци разрушили софия- 12000 разрушени обществени и жиелищни сгради и около 10000 невинни жертви от градското население - може и молебен да поръчат нали са големи "християни"
17
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аварията в Чернобил се случи на 26.04.1986г.В рамките на няколко секунди мощността на реактора скача до около 30 000 MW, т.е. 10 пъти повече от мощността в нормален режим.В България скриха за аварията докато на 1.05.1986г. на манифестацията заваля радиационен дъжд, от който ризите ни станаха сякаш посипани с ръждива вода.Продължаваха да крият от партията майка.През това време висшестоящите получиха храна от държавния резерв.Хората бяха в информационно затъмнение.Народа не подозираше опасностите.
16
8
 
39
 
! Отговори
Ей хора преди 1 година
Щом е под Руски контрол значи Украйна я е обстрелва и те искат да стане белята,за какво говорим изобщо?!
15
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
единствените дето са смилали мирно население са американците - хирошима и нагазаки - и най красивия град в европа дрезден изравнен със земята - па и нашата софийка го отнесе с яки разрушения - по тоя повод си имаме памитник на американските летци разрушили софия - краварската жестокост и цинизъм са безгранични
14
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според гениалния путинист, Киев ще има полза от ядрена авария в Украйна. Ей това е висш интелект. Ми да вземем и ние да си направим една в България щом има ползи от ядрени аварии
13
8
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Глупости на търкалета . Ние сме ядрено поколение, свикнало с радиацията. Всъщност...радиацията, излъчвана от един ТЕЦ е много по-голяма от радиацията в една АЕЦ. Видяха, че Украйна тотално губи войната и обърнаха палачинката. Отвличане на вниманието се казва, както бе отвлечено с Буча, Крематорск и други случаи.Когато някой е некадърен и не може да постигне нищо, освен загуби, се включва точно подобен фейкнюз.
12
10
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Не нищо от Кремъл не видях, тоя бляцкриг е измислен и се ръководи от Снежанка и седвмте джуджета.
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ясно е че това което устройва най много американците е ядрен проблем в европа- но има едно но- дето путин им го каза - стигнели се до там ще удря директно вашингтжон - това ни спасява от желането на американците за ядрена катастрофа в европа- а укрите са си разходен биологичен материал зомбиран от вашингтон - абе македонци с една дума
10
10
 
32
 
! Отговори
Те преди 1 година
Единствено Киев има полза от една авария ,мислете малко и с горната глава.
9
11
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Путинския бот още не знае че укарайнска не се пише с Й след толкова изцвъкани коментари. Много показателно колко са спрели тия и след толкова години така и не разбраха че с пропаганда все в канала отиват.
8
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бая злоба се е събрала в Кремъл от цялата импотентност дето лъсна, цялата им некадърност и всичките провали дето показаха на цял свят какво жалко управление има тая велика държава.