Украйна се готви за най-лошия сценарий с АЕЦ "Запорожие"

Провело се е учение в случай на радиоактивно замърсяване
18 авг 2022 11:53, Нели Христова
64
Украйна се готви за най-лошия сценарий с АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Вчера се е провело учение около АЕЦ "Запорожие", по време на което са се разиграли действията на екипите в случай на радиоактивно замърсяване. На учението са присъствали и група журналисти, сред които екип от BBC.

Репортерът на BBC в Украйна Джеймс Уотърхаус разказва, че журналистите са били качени на хеликоптер, който е летял на около 10 метра от земята, за да не бъде засечен, като само от време на време е прескачал електрическите електропроводи. На пътниците са били раздадени таблетки против гадене.

На паркинг пред супермаркет аварийни служители, облечени в жълти костюми за защита, упражнявали тренировки за почистване при евентуално радиоактивно замърсяване. Те са наблюдавани от високопоставени служители, които искат да видят колко готов ще бъде регионът в случай на най-лошия сценарий.

Последната ядрена криза в Украйна беше ядреният инцидент в Чернобил през 1986 г., когато избухна реактор от съветската епоха.

"Разбира се, че сме загрижени", казва министърът на енергетиката на Украйна Херман Халущенко пред BBC. "Ситуацията се промени драматично, когато руснаците започнаха да обстрелват района на 5 август."

Украйна казва, че ситуацията в завода "доближава критична".

Руските сили окупираха централата, най-голямата в Европа, в началото на март. Те са били призовани да върнат управлението обратно поради опасностите. Преди дни някои служители разказаха пред BBC, че са "държани на мушка".

Още по темата

През последните две седмици имаше силен обстрел на и около завода, като страните се обвиняваха взаимно.

НАТО е поредната международна организация, която призова инспекторите на ООН да бъдат допуснати в Запорожката електроцентрала, твърдейки, че нейното изземване представлява сериозна заплаха за Украйна и съседните страни.

Длъжностни лица казват, че централата може да бъде откъстата от захранването, тъй като Москва се опитва да пренасочи електроенергията към Крим, който анексира преди осем години.

"Невъзможно е да се гарантира безопасността на атомната електроцентрала, докато руските окупационни сили са там", казва Денис Монастирски, министър на вътрешните работи на Украйна. "Това е основната грижа, която всички трябва да разберем."

Паркингът е и място, където първо пристигат украинците, които успяват да се измъкнат от окупираните от Русия територии. Има опашки от коли с хора и пълни куфари.

Екипът на BBC се среща с Олена, която току-що е напуснала град Енергодар, където се намира атомната централа.

"Страшно е, много страшно, има обстрел през цялото време", казва тя, докато поклаща малкото си дете на коляното си. Имаше още много експлозии и стана твърде опасно да останем там. Не исках да напускам дома си, но нямах избор."

Неспособна да принуди руснаците да напуснат най-голямата атомна електроцентрала в Европа, страната се опитва да се подготви за най-лошото, ако то се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
За българи и украинц преди 1 година
Атомна централа не се строи само с чушки, домати, консерви, жито и мисир. Централата е построена от руснаците, както и нашата.Някой упорито желае катастрофа и кой я обстрелва, може съвсем точно да се каже. Поне половината военни сателити са насочени и наблюдават конфликта. Игла с надпис може да се идентифицира, а ракета-не.Вече съвсем е ясно, че конфликтът е повод.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек урките са получили заповед от Вашингтон да причинят мелтдаун?!
56
3
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
ШЕ има ПЕЧЕНО РУСКО свинско на гама лъчи....хахахааа...
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо скриха за чернобилската авария. После скриха за жертвите от нея. По младите не знаят и нехаят. Но и не искат да знаят. Да не го научат по трудния начин.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото повикало това се обадило. Като не се поучават ще страдат целокупния Запад. Фелдшерката ще лекува. Радиацията засяга най вече децата до 2годинки.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е до сега пушеха руснаците сега ще запушат западняците.
52
0
 
6
 
! Отговори
22 преди 1 година
Ами, да, защото сами знаят, че ще я взривят. Фашистите не се спират пред нищо.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсурдна е тази война! Украйна получава ток от централата и същевременно я бомбардира. Русия я е завладяла но не предприема действия да я спре, и да я обезопаси. Запада води война с русия и иска за влезе със свои войски в централата. Самата Русия да го пусне. Молдова, Румъния, Словакия, Унгария ще са облъчени но мълчат. Явно не се страхуват, имат ваксина от Чернобил. Пък и централата се бие от братска Украйна с демократични американски ракети и снаряди. Да им е честито радиационното заразяване.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е до сега пушеха руснаците сега ще запушат западняците.
49
0
 
7
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Най-ме кефи хеликоптерът-хърделист,как прескачал жиците!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писна ми. Тръгвам си.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропагандата си мисли че ще хвърли бомбата и ще натопи *** и ни лук ял ни лук мирисали. Който умре умре. *** виновен ще е !
46
0
 
13
 
! Отговори
рН преди 1 година
Всички знаят Кой обстрелва АЕЦ "Запорожие"! Щатите показаха спътникови снимки след взрива на военото летище в Крим на следващия ден, мислите ли, че не могат да покажат кой обстрелва АЕЦа?! Съмнявате ли се, че ако руснаците се "Самообстрелваха" на АЕЦа нямаше да го покажат с достоверни факти??? Любопитна ми е реакцията на Еврочиновниците от Брюксел, които също знаят истината - Как ще оправдаят евентуална радиациона катастрофа, която ще засегне цяла Европа, включително и европейската част на РФ.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чернобилската авария вятъра на промяната духаше от Запад на изток ама сега духа на обратно към Запада. Да не си играят с огъня че може да запушат и те цигарджиите .
44
0
 
12
 
! Отговори
Зеленото нещо преди 1 година
Зеленото нещо защо не грачи грозно, зловещо?
43
0
 
11
 
! Отговори
защо преди 1 година
Нелка, ако Чернобилската АЕЦ е от съветската ера, Запорожката от коя е? От ерата на прескачащите жици вертолети ли е?
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вятъра на промяната духа към новите страни членки Швеция и Финландия. Бяха си много добре ама се натикаха в ядовете и те. Добре дошли в адските страни. Има още място.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Побързаха да дават на Украйна евро членство. Сега ще им пусне бомбата за благодарност и съседите са така безотговорни.
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че ни мислят. Хората им казаха че Русия е лоша ,а Украйна добра и те повярваха. Рейтинга на лъжеца е толкова фалшив че дори да държи ядрената бомба във ръка ако каже че Русия е виновна ще му повярват толкова гламави.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да мигрираш ще бъде късно.Протестирайте сега пред козяка.Това е изхода.