Говорят служители от АЕЦ "Запорожие": Държат ни под прицел, централата е военна база

Според ООН има реален риск от ядрена катастрофа
12 авг 2022 09:19, Нели Христова
258
Говорят служители от АЕЦ "Запорожие": Държат ни под прицел, централата е военна база
Снимка: БГНЕС

Руските войски използват АЕЦ "Запорожие" като военна база, а служителите работят "под прицел". Това разказва персоналът на атомната електроцентрала в Украйна пред екип на BBC.

Още по темата

Русия окупира най-големия АЕЦ в Евроха в началото на март. Въпреки това, централата все още се управлява от украински техници. Наскоро Москва беше обвинена, че използва "Запорожие" "като щит", докато нейните войски изстрелват ракети оттам към близки цели.

В четвъртък беше съобщено за още обстрели - и ръководителят на ООН издаде ново предупреждение за боевете в близост до ядрения обект, "водещи до катастрофа".

Сега двама работници разказват пред BBC за ежедневната заплаха от отвличане, както и за страховете си от "радиоактивно замърсяване на по-широкия регион" или от ядрена катастрофа.

В южния град Никопол се намира една от най-опасните гледни точки в Украйна.

На брега на река Днепър е възможно да се види Запорожката атомна електроцентрала на 16 км от водата. Това е място, подложено на тежки обстрели през последните няколко седмици, като за една нощ се съобщава за до 120 ракети. Те идват от посока Енерходар, градът, в който се намира централата.

На свой ред Енерходар - и електроцентралата - също са подложени на силен обстрел.

Ядреният надзорен орган на ООН твърди, че има "реален риск от ядрена катастрофа", освен ако боевете не спрат и на инспекторите не бъде разрешен достъп. Украйна и Русия се обвиняват взаимно. Картината е мътна, но рисковете са кристално ясни.

"Работният ми ден протича под постоянен стрес", казва Свитлана, която се свързва с BBC чрез текстово съобщение. Тя и колегата й Микола сега могат да използват само руски SIM карти и сигналът е много ограничен. Не се използват истинските им имена за тяхната безопасност.

"Не мога да работя както преди", казва Светлана. "Последната седмица дори не успях да дойда на работното си място – опасно е."

"В събота имаше обстрел на азотно-кислородната станция, което предизвика пожар. По някакво чудо работещите там оцеляха."

Друг жител на Енерходар казва, че сега цените в магазините и аптеките са четири пъти по-високи, отколкото на територията, която все още контролира Украйна, както и че има недостиг на лекари. Повечето банкомати също са затворени.

Светлана работи в завода от много години и казва, че снаряди падат близо до него всеки ден.

"Психологическата ситуация е тежка", добавя тя. "Войниците ходят навсякъде с оръжия и всички всъщност са държани на мушка."

Русия е обвинена, че е разположила в  АЕЦ "Запорожие" около 500 войници. Скорошни кадри показват военни превозни средства, които се карат вътре, а за Светлана няма съмнение, че централата се използва като база.

"Всеки ден те се движат напред-назад с военните си превозни средства", казва тя. "Те разположиха военната си техника точно в сградите на централата, за да направят невъзможен удар на украинските въоръжени сили."

Идва и съобщение от Микола: "Сега персоналът е заложник на руснаците", гласи той. "Изключиха интернета, оставиха само стационарни телефони, а храна има само в една трапезария. Другите превърнаха в бази."

Украйна е загрижена, че Русия е започнала да обстрелва района, който окупира, за да се опита да създаде фалшив разказ като: "Украйна ви атакува – така че по-добре гласувайте да се присъедините към Русия, за да можем да пуснем корени и да ви защитим".

Поставените от Москва политици за Запорожка област току-що подписаха заповед за скорошно провеждане на референдум. Русия е организирала фалшиви гласувания в миналото, като например с Крим, който анексира през 2014 г.

Микола продължава: "Достъпът до всички покриви е забранен, там си направиха наблюдателните пунктове. Учебният корпус стана казарма. Сега все по-често служителите са отвличани точно когато напускат смяната през охранителната врата."

Не е известно защо работниците са отвличани - но жителите рисуват картина на сплашване, докато руснаците се опитват да наложат нови закони.

Светлана и Микола описват и мръсотията, оставяна навсякъде от руснаците - но те казват, че персоналът все още може да наблюдава правилно реактора.

Григорий Плачков, бивш ръководител на Държавния инспекторат за ядрено регулиране на Украйна, казва, че рисковете са "големи", докато руснаците контролират Запорожката електроцентрала.

Той признава, че ще отнеме "два до три" месеца на руснаците да пренасочат захранването обратно към собствената си мрежа, ако това е била тяхната цел.

Енерходар е част от южната фронтова линия, в която се водят по-интензивни боеве през последните седмици.

Все още обаче има много малко движение - което предполага, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа ще продължи да се изплъзва от контрола на Украйна.


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пpocтият русофил все още не проумява, че paшистите умишлено стрелят по централата и своите там за да се ескалира напрежението в Европа срещу украинската държава ...
214
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз се смях от сърце. Бас държа, че са измислици. Що не публикувате ка дрите на CNN заедно с коментарите им от границата, как десетки хиляди украино-руснаци чакат да преминат на територия, контролирана именно от руснаците. Или сега и CNN ще обвините в кремълска пропаганда? Само *** тука.
213
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цитират се някакви бръщолевяния от хора, които никога не са влизали в спец корпус или други помещения в Реакторно отделение. Винаги има въоръжена охрана там, и в нашата също, постоянно.
212
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е нали руснаците стреляха по АЕЦ-а, сега пак са си вътре, хахахаха... Аман бе хора, оправете я тази пропаганда малко. Вие съвсем се омотахте!!!
211
0
 
3
 
! Отговори
юлиян преди 1 месец
До Анонимен199;Наистина прекрасен коментар.Показа ни как трябва да се пише.Кратко,ясно и точно,право в целта.Пишете по-често.Явно имате дарба.С няколко думи казахте това ,за което на нас лаиците щяха да потрябват редове за два коментара.Но и това,че пишете за истината помага.За истината се пише лесно.От Юлиян,с мъничка доза завист.
210
12
 
3
 
! Отговори
Е няма преди 1 месец
Няма по-нагло нещо53 от путинец !
209
12
 
4
 
! Отговори
Руски терористш преди 1 месец
Долни руски терористи!267
208
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те УКРИТЕ Чернобил си взривиха та ще им пука за ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ.
207
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
194- ТЕ УКРАИНЦИТЕ ОТ 2014 ГОДИНА ИЗБИВАТ СОБСТВЕНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ. НА ТЕЗИ ШИЗОФРЕНИЦИ НЯМА ДА ИМ ПУКА И ЗА ДРУГИТЕ.
206
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Някой. И за взривовете в Крим да питат Зеленски или радио Ереван.
205
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ресурсите не са на Украйна а на Съветския съюз. Лидерите Хрущов и Брежнев които са украинци са дали на Украйна повече за сметка на Русия и Беларус и Молдова и дори Прибалтика и Полша са ощетени.
204
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще стане някоя глупост с тая централа после всички тука ще перем пешкира.Стоенето вкъщи заради коронавирус ще е песен.
203
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Екип на БиБиСи във военна база!!!!!! - ха ха ха смяяяяях.
202
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
201- ПРИЧИНАТА ДА ВЛЯЗАТ РУСНАЦИТЕ ВЪВ УКРИЯ Е ЧЕ УКРИЯ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ, А УКРИТЕ ЛИКВИДИРАНИ. ТОЧКА.
201
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕЛИНКЕЕЕЕ, ПИЛЕНЦЕ ПРОСКУБАНО ПАК ЛИ СЕ ИЗ, С" РА. айде изтриите го.
200
2
 
5
 
! Отговори
Фалшиви новини преди 1 месец
Отново!
199
4
 
15
 
! Отговори
Перчо преди 1 месец
Статийката е съшита с бели конци и е абсолютна боза и то вкисната.
198
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 175 малoyмeн тролер. С ограничени мисловни функции. Функционално неграмотен повтарящ заучени фрази и противоречащи си опорки.
197
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НЯКОЙ "Всички говорят за ядрена заплаха" Генерал-майор Валерий Василиев, който сега командва гарнизона в Запорожие: "Ще има или руска земя, или изгорена пустиня"
196
4
 
24
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 месец
След като руснаците от три месеца са в централата как пък никой журналист даже и международен не може да се сети кой обстрелва централата. Всички говорят за ядрена заплаха, а никой не смее да каже от къде идва тази заплаха, не смеят да кажат и кой се похвали, че централата е минирана и, че може да я взривят. Като не знаят да питат Зеленски или Радио Ереван.