Основните принципи на ООН са застрашени

Русия потъпка Устава на Организацията
21 сеп 2022 18:49, Йоана Цонева
41
Основните принципи на ООН са застрашени
Снимка: БГНЕС

Международният ред, който Организацията на обединените нации утвърди, се разпада. "Нашият свят е в голяма беда" - така генералният секретар Антониу Гутериш откри годишния общ дебат във вторник,  пише в анализ "Си Ен Ен".

Организацията на обединените нации рядко е постигала своите високи цели. Но е трудно да си спомним време, когато нейните основни принципи за изработване на общи решения за мир, подкрепа на правата на човека и насърчаване на международното право са били толкова застрашени.

С нахлуването си в Украйна Русия потъпка Устава на ООН. Нито руският президент Владимир Путин, нито китайският президент Си Дзинпин ще си направят труда да се появят на срещата на лидерите в Голямата ябълка - въпреки че миналата седмица те се събраха поотделно. А неотдавнашните наводнения в Пакистан подсказват, че усилията на ООН за сключване на споразумения за ограничаване на въглеродните емисии вече са твърде закъснели за някои държави.

Някога ООН беше средище на дипломацията по време на война. Но тези дни отминаха, тъй като Пекин и Москва използват правото си на вето в Съвета за сигурност, за да попречат на усилията за посредничество в Сирия и Украйна. След нахлуването си по-рано тази година Русия превърна заседанията на Съвета в "Театър на абсурда".

Още по темата

Президентът на САЩ Джо Байдън ще продължи серията си от откровени разговори, когато в сряда призове света да се противопостави на "грубата агресия" от страна на Москва, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан. Предупрежденията на Байдън, че светът се разделя на двубой между деспоти и демократи, изглеждат основателни.

Разбира се, критиците на Америка изтъкват, че тя често се е оказвала в нарушение на принципите на самата Организация на обединените нации, например с войните си във Виетнам и Ирак. А евентуално завръщане на власт на бившия президент Доналд Тръмп, който обърна американската дипломация наопаки, като не одобряваше западните съюзници и ласкаеше тираните, може да заличи усилията на Байдън да спаси международното право.

Всичко това обяснява извънредно мрачния тон на речта на генералния секретар, който се оплака, че "няма сътрудничество, няма диалог, няма колективно решаване на проблемите", като същевременно предупреди, че "реалността е, че живеем в свят, в който логиката на диалога и сътрудничеството е единственият път напред".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
оон е една ***-на организация гледа какво става по света и не се намесваот 2014 до сега ни звук ни стон по отношение на ставащото в украина и сегапутин им виновен това е воина между сащ и русия за надмощие украина е самоедно нещастно мюре което се продаде на сащ за долари 1973 сев кипър защоне се говори на тази тема
33
0
 
3
 
! Отговори
ДжО1984 преди 1 година
ООН се намира в държава, която от 250 години съществуване, само 15 години не е водила война!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за отчаянието в Русия, но за мен са забавни изопнатите физиономии на всички марионетки, наслагани от нюйоркските еврей за началници на държави, съюзи, ООН, СЗО, МЗО и други такива. Тези хорица с глупостите си омръзнаха на всички, включително на собствените си поданици и подчинени. Те нито веднъж през последните 30 години не защитиха справедлива кауза и сега са дълбоко учудени, че никой не ги бръсне за нищо.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Разбира се, критиците на Америка изтъкват, че ..". Ако го беше изтъкнала ООН, нямаше да го изтъкват критиците на Америка. Но ООН не си отвори устата нито веднъж по този въпрос, а сега е в ужас. Какво толкова ново се случва сега?
30
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
това ООН е сбирщина от *** интересанти трябва да бъде премахнато
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нов световен ред, чий ред, на Запада, Русия, или общ световен ред в минус на хората!
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви го наблъскам и в организацията лицемерна,къде на майнатаа си беше тая същата организация когато разкостиха сърбите и разчлениха Югославия,къде беше същата в Ирак Сирия,Либия?
27
1
 
14
 
! Отговори
МИР преди 1 година
ООН е НПО фонансирано от Джордж Сорос!!! Целта му е въвеждането на нов световен ред и поробване на човечеството!!
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старият световен ред не съществува вече, ООН е само за цвят. Не знам дали си вярват, като ги говорят тези безмислици.
25
0
 
8
 
! Отговори
ТТТ преди 1 година
Защо не покажат ония некрофил Макрон като излезе на трибуната на ООН как приказва на 10на члена .
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ООН и НАТО вън от България!!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велики сте ***! Хххахаххаха хах всичките 5! Сукки! 3ЛЕплатени!!!
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Нашият свят е в голяма беда' --- ЧУДЕСНО ! М айната на 'вашия' свят! Нас никой не ни пита дали искаме в ЕС !
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човечество спешно се нуждае от Нов Световен Ред!! Настоящия се разпада необратимо!!
20
1
 
18
 
! Отговори
??? преди 1 година
Кой създаде Ислямска държава и кой подкрепя и финансира терористите???Това е големият неудобен въпрос................нали???
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше се нагодиме към новия ред и готово. Голем праз, оня зелен комедиант е за разстрел дето праща хората на смърт заради някакви утопични идеи за независимост, демокрация и т.н. Във 'Време Разделно', свещенникът докато се крие с хората в пещерата (пещера 'проходна' или 'очите') го осенява идеята че няма значение на кой бог се кланяш, бог е един, но различните култури го наричат с различни имена. Няма по глупаво нещо човешкият живот да се жертва за политически цели.
18
13
 
4
 
! Отговори
Керенски преди 1 година
Я марш да се биеш с другите *** бе руский фигурант. Интернет 5алячо
17
4
 
14
 
! Отговори
Началото...на края ! преди 1 година
Русия не може да загуби !Тя просто от началото на операцията пропусна да влезе в ритъм.Съмнявам се да има повече подобни грешки. Всичко от днес 21.09.2022г. след началото на мобилизацията зависи от нас !В противен случай ще бъдем унищожени от Запада,ще бъдем разделени на няколко нови самостоятелни държави,безкрайно враждебни една на друга и порядъчно бедни.Водещите западни държави няма да посмеят да рискуват отново и да ни предоставят за в бъдеще . . .шанс за оцеляване : https://disk.yandex.ru/i/YLuo4KvwYjd8yw
16
5
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Вашият свят не само е в беда! Вашият свят вече е мъртъв !Свърши световната доминация на Запада.
15
3
 
18
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
"""Международният ред, който Организацията на обединените нации утвърди, се разпада. "Нашият свят е в голяма беда""""Така е, Гутериш, така е. Говедарската доминация и произвол приключват. Радвам се че го осъзнаваш.