Киев си е върнал контрола над 5 населени места в Южна Украйна

Те са в Херсонска област, в която се провежда контраофанзива
12 окт 2022 13:16, Елка Василева
106
Киев си е върнал контрола над 5 населени места в Южна Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Киев обяви тази сутрин, че е отвоювал от руските сили пет населени места в южната Херсонска област. При контранастъплението си в района украинските сили са изтласкали руските войски от територии, анексирани от Москва, предаде Франс прес.

Още по темата
"Въоръжените сили на Украйна освободиха още пет населени места в Бериславски район на Херсонска област: Нововасиловка, Новогригоровка, Новая Камянка, Трифоновка, Червоная", съобщи канцеларията на украинския президент.

Украинските сили от седмици провеждат контраофанзива в тази област, която е под контрола на силите на Москва от първите седмици на войната.

След като срещна ожесточена руска съпротива, украинската армия постигна значителни успехи в Херсонска област в началото на октомври, особено по брега на река Днепър, южно от промишления град Кривой рог.

Киев многократно атакува мостове в областта, за да наруши снабдяването на руските сили.

Херсонска област е един от четирите украински района, които Москва анексира - решение, осъдено от Киев и неговите западни съюзници.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тъмно е защото Русия РАЗРУШАВА електрическата инфраструктура на Украйна. ЗА ВАС ТРЯБВА СЪД ЗА ПОДКРЕПА НА ЕДИН ТЕРОРИСТ! ПОНЯЛ!
59
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според руската пропаганда досега в Украйна са унищожени 5 пъти повече танкове отколкото Украйна някога е имала. 3 Пъти повече HIMARS от общо доставените. 4 пъти руското МО (министерство на оправдания) съобщи, че е унищожена до 0 авиацията на Украйна. 7 пъти руснаците превземаха едно и също село - Чернобаевка. Както казваше един български политик - Вервайте ми !. Истината е че, русаците по малка цел от град немогат да уцелят. Затова и единствената хвалба на копейките тук е че, са сринати градове
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме задружни както алкашите. Всеки гледа той да е добре, а брат му по оръжие не го интересува. Жалко!
57
4
 
3
 
! Отговори
Отвоювали са преди 1 година
Селата Бели ***, Дебел ***, Голяма Паламарка; Среден дедовец и Рижа Пизда (всичките с население от 35 пенсионери +2 необитаеми къщи).
56
7
 
10
 
! Отговори
До65 преди 1 година
И каква е истината?Половин Украйна е на тъмно,без електроснабдяване точно след три часа "работа"
55
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излезе доклад от ВСУ, че след изтеглянето на руските части и в петте села не е открита нито една тоалетна чиния и нито една пералня.
54
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската пропаганда внушава, че руските войски постигат невероятни успехи. Истината е съвсем друга и тя се отразява и от световните медии. Украйна продължава да си възвръща градове-бавно, но сигурно.
53
2
 
7
 
! Отговори
До историк преди 1 година
В най лошият случай следва,няколко хиляди слънца изгрели изведнъж и връщане на човешката популация(тая която е оцеляла)в каменната ера!
52
9
 
13
 
! Отговори
Хохолино преди 1 година
Последните 3 дни, руснаците, така са ги зачесали с артилерия по целия фронт, че укрите не са разбрали, кога са изпълнили команда "кръгом и пак напред". След още 10 села, в същата посока, укрите ще превземат и Киев. Днес, новините ви вече са като имотните статии, инфо от последното тримесечие, ама на миналата година!
51
5
 
8
 
! Отговори
историк преди 1 година
Как се повтаря историята. Германия губи ПСВ, срива се икономически и губи територии. Двайсетина години по късно Хитлер решава, че трябва да си отмъсти и да прекрои границите отново.Германия предизвиква и губи ВСВ, след което е срината и разпарчетосана Русия загуби студената война, срина се иконочицески и загиби колониите си. 20-30 години Путин реши да си отмъсти и да си върне колониите. Русия предизвика украинската война. А познайте какво следва
50
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има Някой който да смята че Русия може да бъде победена от Украйна в тая война,означава че е обзет от пълна идиотия или обслужва нечии интереси,преди два дни руснаците го доказаха нагледно,точно за няколко часа върнаха половин Украйна в средновековието!
49
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина си иска евро ценностите, къпане един път в месеца и мръзне на тъмно под юргана
48
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е тероростична държава ! До пролетта ще спре да съществува
47
7
 
11
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Човек като чете коментари тук и остава с впечатление, че българинът си защитава терористична Русия и иска извън ЕС. Но после се усеща, че повечето са платени и коментарчетата нямат стойност.
46
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не са си върнали, зелето щеше лично да се похвали, а не неква смешна канцелария да пише опорки
45
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Загубите на Украийна са в стил Първа световна война, абсолютна катастрофа е.... Завладяват някакви празни села с по 2 къщи без да срещнат руски войски там, а в същото време руската артилерия и танкове ги изравняват със земята...
44
4
 
15
 
! Отговори
Московские новости преди 1 година
Укрите може и да са си "върнали" няколко паланки, но в половин Украйна вече няма ток.
43
1
 
1
 
! Отговори
Ицо Хзраата преди 1 година
Искам да ида в парламента...
42
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Контраофанзивата на Украйна свърши, известно време ще я държат още на системи, за да може запада да се бие в гърдите и после вече ще има нови референдуми
41
8
 
10
 
! Отговори
123 преди 1 година
Нещо не схващам смяната та опорките на копейките. Значи сега каквато и статия да излезне за украински успехи - те викат "като са толко силни да превземат Москва".а репликата беше "до три дена в Киев" Нека на напомня на копейките, че Украйна не е нападала Русия . Успехите на ВСУ не са огромни, но предвид изходните позиции на двете страни, едва ли някой е очаквал от ВСУ да успее успешно да се защити , а камо ли да контраатакува. Така че и малък успех за ВСУ е голям провал за Русия.