Зеленски иска помощ за въздушен щит срещу руските удари

„Путин все още притежава средства за ескалация на войната“
12 окт 2022 08:57, Елка Василева
208
Зеленски иска помощ за въздушен щит срещу руските удари
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володомир Зеленски заяви пред лидерите на Г-7, че Владимир Путин все още притежава средства за ескалация на войната и поиска помощ за създаване на въздушен щит срещу руските удари, които страната понася вече втори ден, предаде Франс прес.

Още по темата
Зеленски поиска подкрепа за развиване на въздушните способности на страната и сдържане на Русия. "Когато Украйна получи достатъчно количество модерни и ефикасни системи за противовъздушна отбрана, ключовият елемент на руския терор - ракетните удари - ще изгуби влиянието си", посочи украинският президент, цитиран от Ройтерс.

Той благодари на германския канцлер Олаф Шолц за бързата доставка на зенитно-ракетните комплекси ИРИС-Т и на американския президент Джо Байдън за обещаните от него противовъздушни системи. Зеленски изказа надежда, че те ще бъдат със среден и дълъг обсег.

Володимир Зеленски призова страните от Г-7 да подкрепят и таван на цените на руските газ и петрол с цел "нулева печалба за терористичната държава".

"Руският лидер, който е на края на царуването си, все още притежава средства за ескалация", заяви Зеленски на виртуалната среща на страните от Г-7 според английския превод на речта му, разпространен от украинското президентство.

Украинският президент отправи и обвинения срещу Москва, че иска да въвлече Беларус във войната и поиска от лидерите на Г-7 "създаване на мисия от международни наблюдатели по границата между Украйна и Беларус за гарантиране на сигурността". Минск обяви в понеделник създаването на съвместна войскова групировка със своя съюзник Русия и обвини Киев, че планира атака срещу Беларус, с което засили опасенията за пряка намеса в конфликта.

"Украйна не е планирала и не планира военни действия срещу Беларус", подчерта украинският президент, който поднови призивите си за засилване на санкциите срещу Москва и военната помощ за Украйна.

След почти два дни на руски обстрел по страната му Зеленски заяви, че ракетните удари са били повече от сто, насочени срещу цивилни и гражданска инфраструктура.

"Русия може да провокира хаос в Украйна и в целия демократичен свят, като използва всички средства - от ракетни удари до превземане на ядрена централа и заплахи от ядрена катастрофа, от саботаж на европейска инфраструктура до умишлен опит за разрушаване на украинските енергийни мощности", коментира Зеленски.

Москва призна за ударите по украинска енергийна инфраструктура в няколко области като отмъщение за частичното взривяване на Кримския мост в събота и неуспехите на бойното поле.

Володимир Зеленски е повторил пред лидерите на Г-7, че няма желание за преговори с руския президент Владимир Путин, защото "не може да има диалог с руски водач без бъдеще".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Аз едно нещо не разбирам, до преди 10 дни в Новините говореха как Русия изнемогва няма армия сила, сега обратното, вече ми е смешно.
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво ни интересува какво искал Зелко ??
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ЩО СА МУ? - ПУТИН КАТО МУ БЛОКИРА ПАК САТЕЛИТИТЕ, ЩЕ СВИЕ САРМИТЕ. КАК ПЪК ТОЧНО НАКЪДЕТО СА НАСОЧЕНИ РАКЕТИТЕ САТЕЛИТИТЕ "УМИРАТ".
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски: Продължаваме промяната!"
114
0
 
1
 
! Отговори
До били сме ги яко.. преди 1 година
Еееех колко хубаво бе като бях на 18.:)))БГ на 3 морета ааа? Референдум и присъединяване на вс от тук до Италия. Колко инфантилно :) Ами хайде. Успеууу
113
0
 
3
 
! Отговори
Зеленски вече преди 1 година
Получи подаръка. Да му мислят гостите:)))
112
0
 
2
 
! Отговори
БИЛИ СМЕ ГИ ЯКО! :-) преди 1 година
Евреите в Покрайна не са автентични, защото са наследници на приелия юдаизма Хазарски хаганат, с който цар Симеон Велики, хан Крум Страшни и други български владетели са имали тежки войни. Византия е използвала хазарите а после и унгарците за да удря българите в гръб. Но ние, българите добре сме трошили носа на византийците, а хазарите сме смазали напълно, пък унгарците така сме ги разбили, че останките им сме прогонили от днешна Украйна в днешна унгария. ГОЛЕМО БЕГАНЬЕ Е БИЛО...ХАХАХАХ БЪЛГАРИ!
111
1
 
13
 
! Отговори
Да си поиска от съпл преди 1 година
Амиии... Зелената жаба да поиска назаем Железния купол от съплеменниците си,а не постоянно да проси и изнудва Европата.
110
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам Ботокса да мобилизира колкото се може повече пушечно месо за "денацификация". Колкото повече от своите прати на заколение, толкова повече недоволство и бързо отправяне към вечните червени полета.
109
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е проблемът с цените, така и не разбрахме. От цените реват само неудачните биологични единици, дето не могат да си платят масрафа, нищо че са станали на по 40-50-60 години. Точно тия, дето гласуват за иzраждане и чакат я Вова, я някой друг да им оправи бъркотията в живота и да им изплати бързите кредити.
108
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Киев си е върнал контрола над 5 населени места в Южна Украйна"Не им трябва помощ. И без помощ руснаците ще ядът куршумите. Не знам дали гледахте видеото, което показва какво ръждясало целязо има в руските бронежилетки. Руснаците са просто обречени.
107
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали затова беше упражнението с Керченския мост. Да предизвикат нарцистичния Джуджи навръх рождения му ден. И понеже Джуджи клъвна на въдицата, сега ще има поредната доза оръжия на Украйна. Как пък точно гернамското кнсулато било бомбардирано. В Германия спорят от седмици дали да дадат установки на Киев. След понеделник вече не дебатират по въпроса.
106
3
 
26
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Тоя пак риве, що не си шмръкне малко бело, че да се успокои.
105
3
 
28
 
! Отговори
абв преди 1 година
Ох, отдъхнах си! Тъкмо се 4удех как ли ще изкарам деня без новите искания на смърка4а!
104
0
 
1
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
"Протекторат Бохемия и Моравия" е създаден от Хитлер върху остатъчната територия на Чехословакия март 1939 след Споразумението през октомври 1938,когато Чехословакия е притисната от Франция и Англия да остъпи Судетската област на Германия,в която се намира дълго строената единствена отбранителна линия известна като малкото Мажино,като гарнти са Франция и Англия за останалата и територия,окупирана пет месеца след това.История от времето,когато е нямало ядрено оръжие.
103
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превзехте ли Москва, какво става?
102
4
 
28
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Досега Русите не са ползували авиация.Интересно ми е какви разрушения може да направи изтрбител от пето поколение.Колко ли пиратки може да носи в багажното?По всичко изглежда,че Киев ще бъде сринат до основи,като Белград.Зеленски е,като наакан,жалко за обикновенните Украинци и те ще пострадат сериозно при въздушни удари.Предстои капитулация,въпрос на време е.
101
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омръзна ми от тоя ревльо. 7 месеца не могат да се оправят с агитката на Спартак Москва. След мобилизацията в Русия се включва и агитката на Динамо, тогава наркомана сигурно ще иска помощи от космоса.
100
4
 
30
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
А аз искам да спрем да страдаме заради Украйна, да спрем да им плащаме сметките! парите за вашата измислена война излизат от нашия джоб. Цените в БГ вече са трайно с минимум 50% нагоре и това не е предела.Наркомана да мълчи и да капитулира.
99
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя освен да иска друго не знае. Америка им праща най модерното оръжие и некадърните хохли не могат да направят нищо, и то не срещу две три руски армии например с срещи някакви тактически батальонни групи.