Зеленски иска помощ за въздушен щит срещу руските удари

„Путин все още притежава средства за ескалация на войната“
12 окт 2022 08:57, Елка Василева
208
Зеленски иска помощ за въздушен щит срещу руските удари
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володомир Зеленски заяви пред лидерите на Г-7, че Владимир Путин все още притежава средства за ескалация на войната и поиска помощ за създаване на въздушен щит срещу руските удари, които страната понася вече втори ден, предаде Франс прес.

Още по темата
Зеленски поиска подкрепа за развиване на въздушните способности на страната и сдържане на Русия. "Когато Украйна получи достатъчно количество модерни и ефикасни системи за противовъздушна отбрана, ключовият елемент на руския терор - ракетните удари - ще изгуби влиянието си", посочи украинският президент, цитиран от Ройтерс.

Той благодари на германския канцлер Олаф Шолц за бързата доставка на зенитно-ракетните комплекси ИРИС-Т и на американския президент Джо Байдън за обещаните от него противовъздушни системи. Зеленски изказа надежда, че те ще бъдат със среден и дълъг обсег.

Володимир Зеленски призова страните от Г-7 да подкрепят и таван на цените на руските газ и петрол с цел "нулева печалба за терористичната държава".

"Руският лидер, който е на края на царуването си, все още притежава средства за ескалация", заяви Зеленски на виртуалната среща на страните от Г-7 според английския превод на речта му, разпространен от украинското президентство.

Украинският президент отправи и обвинения срещу Москва, че иска да въвлече Беларус във войната и поиска от лидерите на Г-7 "създаване на мисия от международни наблюдатели по границата между Украйна и Беларус за гарантиране на сигурността". Минск обяви в понеделник създаването на съвместна войскова групировка със своя съюзник Русия и обвини Киев, че планира атака срещу Беларус, с което засили опасенията за пряка намеса в конфликта.

"Украйна не е планирала и не планира военни действия срещу Беларус", подчерта украинският президент, който поднови призивите си за засилване на санкциите срещу Москва и военната помощ за Украйна.

След почти два дни на руски обстрел по страната му Зеленски заяви, че ракетните удари са били повече от сто, насочени срещу цивилни и гражданска инфраструктура.

"Русия може да провокира хаос в Украйна и в целия демократичен свят, като използва всички средства - от ракетни удари до превземане на ядрена централа и заплахи от ядрена катастрофа, от саботаж на европейска инфраструктура до умишлен опит за разрушаване на украинските енергийни мощности", коментира Зеленски.

Москва призна за ударите по украинска енергийна инфраструктура в няколко области като отмъщение за частичното взривяване на Кримския мост в събота и неуспехите на бойното поле.

Володимир Зеленски е повторил пред лидерите на Г-7, че няма желание за преговори с руския президент Владимир Путин, защото "не може да има диалог с руски водач без бъдеще".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ли сбъркан трябва да си за да вярваш, че ще върнеш мечока обратно в бърлогата....И да продължаваш да го предизвикваш. За жертвите от майдана и Донбас трябва и да се отговаря.
57
0
 
21
 
! Отговори
Зеленото нещо преди 1 година
Зеленото нещо пак храчи-грачи грозно, зловещо!
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киевският режим е минирал огромни територии преди 24-ти февруари, наскоро се обърнаха към Канада за помощ за разминиране. Но продължават в същия дух: унищожили са почти всички пътища, мостове, ж,п. линии към Беларус. най-малко от всичко мислят в дългосрочен план и за населението си. Полски генерал е казал, че на Полша и били останали двайсетина танка. А Полша се счита за най-боеспособната армия в ЕС. А гориво откъде? Нали в Средиземно море непрекъснато патрулират натовски самолети. ...
55
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркомана краварски роб не печелеше ли войната ? Нали отвоюваше територии ?
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма новина, то тоя само иска - я пари, я оръжие.
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците го държат този,щотуу им е удобен наркоман.Само не се сещам,защо украинците не го линчуват?
52
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците ако им доставят Пейтриът, ще си решат проблемите с ПВО, но това е натовска техника, незнам дали НАТО ще реши да им достави това противъздушно оръжие :)))
51
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХАХА КЛОУНЪТ СЕ ГАВРИ С ДЖУДЖЕТО- ВЕЧЕ Е КАПО ПУТИН, НО ВСЕ ОЩЕ ХАПЕ...
50
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинската ПВО знае пътищата на руските ракети и дронове и свалиха голяма част от тях. Затова сега реуснаците пренясят иранските дронове до Беларис, за да могат да обстрелват Киев от друга посока. Но ВСУ знаят това и са поставили и от север защита.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 62 - Да, четох този материал, ама те, как и ти - можете ли да смятате? 180 дена (половин година) по 100 ракети - 18000 ракети, а не на 1860 )))))) Толкова за разведката на САЩ ))))
48
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленяшка щом пищи като прикрипан - значи руснаците са уцелили бая важни неща. Хахахах.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 64 - А ти от коя държава си, бре? От кой народ? Га че ли си страничен набюдател някакъв? А?
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60 - Искаш да кажеш, че британското и задокеанското разузнаване не струват? Донякъде мога да се съглася с теб )))
45
0
 
1
 
! Отговори
Judish too much cry преди 1 година
До хаха;)))
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рядкостно неприятна физиономия има Зелебоба, квадратната глава. И като говори, то са едни мимики, едно чудо. Криви ни се насреща като баба Яга.
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се делите на кравари и русофили. Вие сте българи, подмятани от най-различни империи и нито една от нях не ви е приятел. Били сте царство някога и отдавна нямате такива позиции и никой няма да ви позволи да имате. Вие все пак сте поданици на подчинена държава, клатена от вятъра на борбата между различни империи и режими. Само слушам как си сравнявате под кое робство ви е по-добре и при кой шеф е най-комфортно и коя империя си предпочитате за годподар. Това са ви споровете тук.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58 - Ама сега така се получава, че Укр. викат "Ние ще ги стреляме тия, ние ще ги убиваме, вие само ни давайте с какво (т.е. оръжие) и ни пазете от тях!" Т.е. сюжета на патето Яки и големия пес Чопър...... Каквото и да нарави Яки - Чопър скача и го защитава! Но Яки не правеше дивотии, като укропитеците.........
41
0
 
7
 
! Отговори
до 57 преди 1 година
До Анонимен Всъщност се появи стятия на един мозъчен американски тръст, за който се твърди, че работи за Пентагона, та в статия се говори, че руснаците разполагат с минимум 1860 конвенционални ракети към момента, без да се броят тези, които се произвеждат в момента за попълване на запасите- това ще рече, че за близо 6 месеца напред, могат да ги удрят с по сто ракети на ден. При подобни масирани атаки, ако щат ПВО от луната да докарат, ефекта ще е около 5% свалени ракети.. Дроновете не ги броим
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все още ли не разбирате, че това е театро? Случайно ли е избран актьор за главната роля? Не се заблуждавайте! Всички освен клетите обикновени украинцие са на яка далавера от случващото се...
39
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бих застанал зад никоя империя, независимо дали е Китай САЩ или Русия. Когато някой сее война не мога да му симпатизирам и да му вярвам, че това е начина за решаване на проблемите и борбата за надмощие. За мен Украйна е нападната страна в позиция на пълно право да се защитава.