Зеленски поиска $55 млрд. за критична инфраструктура на Украйна

Призова международните финансови донори да увеличат подкрепата си
13 окт 2022 10:49, Елка Василева
102
Зеленски поиска $55 млрд. за критична инфраструктура на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова международните финансови донори да увеличат подкрепата си за страната му и заяви, че тя се нуждае от още средства за възстановяване на училища и домове, разрушени от руските бомбардировки, предаде Ройтерс.

Още по темата
Той направи видеообръщение пред участниците в годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон и поиска близо 55 милиарда долара. От тях 38 милиарда са необходими за покриването на бюджетния дефицит за следващата година, а 17 милиарда – за да започне възстановяването на критична инфраструктура.

"Колкото по-голяма подкрепа получи Украйна сега, толкова по-скоро ще сложим край на руската война. А постигането на по-голяма стабилност възможно най-скоро ще гарантира, че тази жестока война няма да се разпространи и в други държави“, каза украинският държавен глава.

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, президентът на Световната банка Дейвид Малпас и американската министърка на финансите Джанет Йелън подчертаха решимостта на международната общност да продължи да подкрепя Украйна.

Георгиева заяви, че външната финансова помощ, от която Украйна ще се нуждае през следващата година, възлиза на между 3 и 4 милиарда долара месечно. Тези средства ще позволят на страната да поддържа икономиката си в състоянието, в което се е намирала преди началото на руската инвазия.

Георгиева допълни, че през тази година международните партньори са поели ангажимент да отпуснат на Киев 35 милиарда долара под формата на безвъзмездни средства и заеми. Тези пари ще покрият финансовите нужди на Украйна за тази година, но за следващата ще трябват още много средства.

Йелън от своя страна посочи, че през идните седмици САЩ ще отпуснат още 4,5 милиарда долара безвъзмездна помощ на Киев, с което финансовата подкрепа, оказана от Вашингтон от началото на войната, ще достигне 13 милиарда долара.

Георгиева допълни, че МВФ планира да започне работа с украинските властите за създаването на нов "Украински икономически форум", който по предложение на Зеленски ще обменя информация за страната, ще проверява финансовите ѝ нужди и ще координира политики за макроикономическото ѝ развитие.

Миналата седмица МВФ одобри нови 1,3 милиарда долара чрез нов механизъм за спешно финансиране, свързано с продоволствения шок в Украйна. Новите средства са в допълнение към одобреното през март спешно финансиране в размер на 1,4 млрд. долара. МВФ отпусна на Киев и 2,2 млрд. долара чрез административна сметка, обясни Георгиева.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски-Давайте пари,иначе спирам с провокациите и "победите" а вие{западът}не искате това да се случи!
67
0
 
25
 
! Отговори
И още колко преди 1 година
години ще издържаме Украйна за сметка на нашите деца? И защо трябвада издържаме една чужда държава???
66
1
 
15
 
! Отговори
Дребномир Зеленски преди 1 година
Дай пари! Дай гроши! Дай дай още! Инак ще плача на чичко Сам!
65
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще му плати като изгуби войната и предаден джуджи на съд...
64
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната навлезе във фаза изтощение,пушечното месо в което се превърна Украйна от безродникът Зеленски се нуждае от свежи пари всеки месец!
63
6
 
15
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Ще плащаме милиарди на великия Зеленски и песен ще пеем. Той защитава човечеството все пак! Битката до последния украинец и пълното разрушение на Украйна си има цена. И ние гордите евроатлантици ще я платим с радост! Слава на Украйна!
62
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пускай принтера!
61
0
 
17
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Дайте му, че вече няма и за зелени фланелки.
60
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама нали печели украйне защо са им пари и оръжия!? Сами са достатъчни, те са могъщи !?
59
2
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Да пращаме и ние по една заплата а?
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 година
Скоро време, ми мирише "ес" да са против зеленото човече, нещо да му се случи. След като иска още пари и оръжия, като незнайно къде изчезват.
57
0
 
19
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама прави впечатление,че нарко-нацисткият клоун-резидент напоследък нещо взе да не говори за "победоносни настъпления",а само се опитва да облъже някого да му спусне оръжие. И няма как да е иначе,след като единственото "напредване" на укро-нацистите,представяно за "велика контра-офанзива", е по около 2-3 км, колкото за да приберат труповете и ранените си. След което се прибират обратно в дупките. А ако не слушат,то бойците на РФ ги обстрелват по пътя,на изпроводяк,и надлежно ги изтребват
56
0
 
26
 
! Отговори
Зеленото преди 1 година
Дайте пара иначе ще думнем още някой горивпровод и ще вкараме и някоя друга страна във войната, като Германия например.Е така се превежда това горе.
55
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марионетката има нужда от ежемесечни финансови инжекции за да може да съществува и да подържа огъня (конфликта) с Русия!При едно затваряне на кранчето,всичко ще приключи до дни и той ще бъде закачен на някое дърво!
54
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боецът от 95-та бригада на ВСУ Андрий Чорний публикува снимка как пали села в Луганска област. В коментарите украинците пишат: Красиви села горят красиво, Така те правеха и в Хатин.Харесва ми как горят, а те се суетят.Те бягат и се опитват да гасят с ръце, а аз стоя долу и се смея, пише боецът от ВСУ.
53
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя прилага вде едно и съща тактика, първо риве за пари, после плаши, че ако не му дадат - 'тази жестока война няма да се разпространи и в други държави
52
0
 
48
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Колкото по скоро Русия унищожи това зло,толкова по добре за всички.
51
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя ще ме садели от смях хахаха. Много искаш бе ***.
50
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей сега ще му ги напечатим.
49
0
 
30
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Абе либераслъка обича най-много призива - Другари дайте да дадем. Когато Кирчо ги призова за една заплата по кампанията "ново джипче за гладно украинче" колко дадоха? Ни-кой, никой братче, даже ИТтата не помогнаха на украинските си колеги:)))))))))))