Защо Русия все повече използва иранските дронове Shahed-136?

Те имат ограничен разрушителен капацитет
19 окт 2022 17:30, Нели Христова
145
Защо Русия все повече използва иранските дронове Shahed-136?
Снимка: БГНЕС

Русия все по-често използва иранските дронове Shahed-136, което отразява както силата й, така и нейната слабост. Атентатите с дронове в понеделник сутринта в центъра на Киев, в два клъстера по време на сутрешния час пик, показват как оръжията могат да причинят разрушение и страх в столица, която до преди седмица не беше атакувана от месеци.

Shahed-136 се появиха за първи път във войната през септември и въпреки че са описани като безпилотни самолети-камикадзе, по-добре е да се смятат за малки крилати ракети със сравнително ограничен разрушителен капацитет, като се има предвид техният полезен товар от 50 кг. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Русия е закупила 2400 – сравнително голям брой, но те бързо се изчерпват.

Джъстин Бронк, специалист по въздушни сили в мозъчния тръст Rusi, казва, че дроновете "са трудни за постоянно прихващане", но въздушната им скорост е ниска в сравнение с крилатите ракети, което означава, че противовъздушната отбрана винаги ще има шанс. "В крайна сметка те предлагат начин на Русия да причини повече цивилни и военни жертви в Украйна, но няма да обърнат хода на войната", каза той.

Това е втората голяма атака срещу Киев за седмица. Миналия понеделник, в отговор на експлозията на моста на Керченския пролив към Крим, Русия отприщи смъртоносна градушка от ракетни и безпилотни удари, насочени към Киев и други големи градове.

Кървавият успех на атаката от миналия понеделник – около 15 бяха убити само този ден – и унищожението след днешната атака, разкрива ограниченията в противовъздушната отбрана на Киев. Не е ясно защо отне толкова време, но САЩ отговориха миналата седмица, като казаха, че ще ускорят доставката на първите две от осемте обещани системи за противовъздушна отбрана Nasams, които се считат за достатъчно добри, за да защитят Пентагона.

Но докато атаките срещу Киев завладяват заглавията на вестниците по целия свят, военната полза е по-близо до нула и няма да има значим психологически ефект върху до голяма степен решително цивилното население на страната. Атаките предизвикват страх, но и гняв, особено след като Владимир Путин каза, че "няма нужда" от по-мащабни удари срещу Украйна.

Използването на Shahed-136 също изглежда демонстрира, че на Русия не достигат управляеми ракети. Западни служители заявиха в петък, че като цяло са съгласни с украинската оценка, че Москва е изразходвала около две трети от запасите си и има само 124 от 900-те „Искандери“ със среден обсег.

В понеделник сутринта имаше някои предположения, че Русия може частично да се е опитала да атакува енергиен обект в столицата, въпреки че пълните подробности все още не са потвърдени. Въпреки това, в по-широк план, има нарастващи признаци, че Русия се опитва да се насочи към енергийните и други комунални мрежи на Украйна, тъй като започва зимата и "отоплителният сезон" в страната.

Разтревожените защитници на страната отправят призиви към хората да намалят потреблението на електроенергия между 17:00 и 23:00 часа вечер. През последния месец електроснабдяването на Харков, Киев и Лвов на моменти беше засегнато от руски удари.

Дронове като Shahed-136 са по-ефективни срещу такива статични цели, отколкото срещу армии
и за Москва разрушителното въздействие върху Украйна може да е по-голямо. В същото време Русия много ще иска да спре настъплението на бойното поле на Украйна поне докато се очаква обилните късни есенни дъждове да доведат до някаква пауза.

Призивът на Русия за евакуация на цивилни от Херсонска област миналата седмица може да е бил възприет като просто временен от един местен служител, но това е следващата стъпка в постепенното отстъпление от западната част на Днепър, където нейните сили се връщат назад от началото на месеца.

Украйна организира контранастъпление, натискайки руските линии от началото на септември, но с малък материален успех до първата половина на октомври, когато нашествениците се отказаха от част от територия до 30 мили дълбоко северозападно от Град Херсон към нов фронт, северно от село Милове.

Ако това е бил опит да се рационализират фронтовите линии, той очевидно не е успял в светлината на съобщението за евакуация, а в някои западни квартали имаше спекулации, че самият Херсон може да бъде превзет отново следващата седмица, въпреки че подобни разговори вероятно са силно оптимистичен.

Може да се окаже, че Русия просто се опасва за градска защита на града, позволявайки на линиите му да се свиват и обвържете Украйна в скъпа есенна битка. Ще бъде по-лесно да защитиш града, отколкото откритата местност около него, създавайки дилема за Киев докъде е готов да пробие пътя си към успеха.

Но за момента това е фронтовата линия за наблюдение в продължилата почти осем месеца война, където Украйна изглежда държи инициативата на сушата. Русия също продължава да бъде подложена на натиск в североизточната част на фронта, където Украйна се стреми да настъпи към Кремина, след като превзе Лиман и Сватово, транспортен възел.

Нищо друго не работи за Москва. Русия изхвърли на фронтовата линия мобилизирани новобранци от своите половин милион наборници и вече се появиха първите депресиращи доклади за принудителни новобранци, умиращи на места като Лисичанск, след като са получили минимално или несъществуващо обучение.

Напредъкът на Украйна по фронтовата линия не е бърз в момента, но е стабилен и трябва да остане безпокойството, че Русия под натиск ще прибегне до засилване на насочването си към цивилни и гражданска инфраструктура, защото това е единствената тактика, която изглежда от нейна гледна точка изглед, да има някакво въздействие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
6
 
! Отговори
До 52ия преди 1 година
Това за гейовете е запазена марка точно на любимата ти Юесей. Самите те официално се похвалиха във всички медии че в американската армия има свободен прием и е пълно със всички видове 32 пола (Тридесет и два). Офицери "мъже" с поли и сутиени....и тези щели да разбият Русия във война ?!?
59
5
 
5
 
! Отговори
Украйна преди 1 година
Терористично образувание.
58
11
 
5
 
! Отговори
хехе преди 1 година
Много просто - използва ги, защото само това и остана. Само че ги изразходва по-бързо, отколкото иранците могат да ги произвеждат, а и Израел не е доволен от тази работа и натам вече пътуват израелски ПВО срещу дронове - хем ще си ги тестват в реални условия.
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Използва защото друго няма. Иран ще се бие до последния руски войник
56
9
 
5
 
! Отговори
До Контра въпроси преди 1 година
HIMARS се използват срещу ВОЕННИ цели, не срещу цивилно население и жилищни сгради. Това е тънкия момент.
55
6
 
12
 
! Отговори
Контра въпроси преди 1 година
А защо Оокрайната използва американски ракети HIMARS ?Между другото какво става с тока парното водата и Интернета в Оокрайната ? А още не е дошла руската зима ! И не се притеснявайте за това дали Русия има запаси от боеприпаси ракети танкове самолети войници петрол газ ток въглища уран дърва пшеница редки метали..и така нататък. Укро феновете почвайте да четете историята на Наполеон и Хитлер и ще ви стане ясно какво следва бандеровците ! Русия едва ли ще се предаде или пък ще умре от глад и студ
54
4
 
11
 
! Отговори
нормален процес преди 1 година
След енергосистемата слева удар по централната банка и банковите институции и монетния двор - парализа на банковата система, след това по центровете за управление на железниците - парализ на железопътната система, и всичко останало както се следва. Нормален планиран работен военен процес. Систематично, без да се бърза.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да питат брюкселските зелки.
52
9
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
В момента кремълския сатрап показва най гнусното от себе си - безсилната си злоба и страха си от руските "ястреби" които бързичко ще му спретнат "самоубийство" за провалите. Само дето украинците не мислят да го улеснят като се "предадат". Доказаха, че са силна и решителна нация - Путин е пътник! Само въпрос на време е в Русия да настане насилие - било бунтове, било военен преврат.
51
4
 
9
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
След унищожаването на Потоците и атентата на Керченския мост и последните скрупули на руснаците паднаха.И да не ми реват укрите " ..ама нас защо?",изборът си е техен,можеше и да не стане така.
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато загинат над 2 милиона Руснаци,тогава Русия ще бъде атакувана.Засега май до края на на годината ще станат над 200 хиляди.
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото вършат работа, що за въпрос...
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия само пробва как се представят дроновете в реални бойни условия.. Иран ще ги доизпипа и подготви за действия срещу краварите.. окрайна стана военен полигон, където хората ще провеждат изпитанията...
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От като разбра, че в армията има неосъзнати гейове.Те понеже им е трудно да покажат ,че са гейове в Русия ,влизат в армията и там правят оргии.Но понеже Путин ги прецака и ги пусна на война и почти всички професионалисти им загинаха,вече гейовете им не виждат смисъл да влизат в армията и се оправят тайно.Сега само дроновете им останаха и ядреното оръжие.Е затова е.Другия проблем е алкохола.Руснаците в Армията са гейове алкохолици.
46
3
 
2
 
! Отговори
Четохте ли преди 1 година
Руски космонавт, сгазил друг, на не осветен път....
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В крайна върви масова деелектрификация. Днес още два теца извън строя . Я пак пребройте ракетките на русия ,козяци хахаха
44
12
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Всяко руско зверство води до доставка на нови и още по унищожителни оръжия към Украйна. Рано или късно, руснаците ще започнат да дават жертви и на своя територия, просто защото злото рано или късно среща зло. За втори път руснаците се опитват да направят Голодомор в Украйна - този път като ги оставят без ток, вода и покрив през тежката украинска зима. Ефекта? Скоро украинците окончателно ще ненавиждат руснаците, както навремето афганистанците върху които те хвърляха КАБ-ве. А после...
43
4
 
2
 
! Отговори
До инфо преди 1 година
Абсолютно! Много голяма тема е, защо Руснаци, Гърци и Ватикана ни промиват мозъците, че не сме Траки!?
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иранските дронове се доизпипват в Русия, защото дават големи отклонения, пребоядисват се и стават Геран - 2.Иран няма големи производствени мощности за тези дронове и се предполага до днни ударите да намалеят.
41
7
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен - 31 - е, така е! Това е прехвалената "мощ" на "Майчица Русия" дето всичките руски ануZолизци хвалебствахте толкова месеци. От мнооого километри. Терор на цивилни и гражданска инфраструктура. Даваш ли си сметка Zкоте, че унищожаването на електроцентралата е военно престъпление? По какво днес се отличават прехвалените ви мужици от американците във Виетнам? О, разбирам! Няма украинци, или са фашисти, или някое друго от иZсраните обяснения на кремълските фашаги които повтаряте!