Защо Русия все повече използва иранските дронове Shahed-136?

Те имат ограничен разрушителен капацитет
19 окт 2022 17:30, Нели Христова
145
Защо Русия все повече използва иранските дронове Shahed-136?
Снимка: БГНЕС

Русия все по-често използва иранските дронове Shahed-136, което отразява както силата й, така и нейната слабост. Атентатите с дронове в понеделник сутринта в центъра на Киев, в два клъстера по време на сутрешния час пик, показват как оръжията могат да причинят разрушение и страх в столица, която до преди седмица не беше атакувана от месеци.

Shahed-136 се появиха за първи път във войната през септември и въпреки че са описани като безпилотни самолети-камикадзе, по-добре е да се смятат за малки крилати ракети със сравнително ограничен разрушителен капацитет, като се има предвид техният полезен товар от 50 кг. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Русия е закупила 2400 – сравнително голям брой, но те бързо се изчерпват.

Джъстин Бронк, специалист по въздушни сили в мозъчния тръст Rusi, казва, че дроновете "са трудни за постоянно прихващане", но въздушната им скорост е ниска в сравнение с крилатите ракети, което означава, че противовъздушната отбрана винаги ще има шанс. "В крайна сметка те предлагат начин на Русия да причини повече цивилни и военни жертви в Украйна, но няма да обърнат хода на войната", каза той.

Това е втората голяма атака срещу Киев за седмица. Миналия понеделник, в отговор на експлозията на моста на Керченския пролив към Крим, Русия отприщи смъртоносна градушка от ракетни и безпилотни удари, насочени към Киев и други големи градове.

Кървавият успех на атаката от миналия понеделник – около 15 бяха убити само този ден – и унищожението след днешната атака, разкрива ограниченията в противовъздушната отбрана на Киев. Не е ясно защо отне толкова време, но САЩ отговориха миналата седмица, като казаха, че ще ускорят доставката на първите две от осемте обещани системи за противовъздушна отбрана Nasams, които се считат за достатъчно добри, за да защитят Пентагона.

Но докато атаките срещу Киев завладяват заглавията на вестниците по целия свят, военната полза е по-близо до нула и няма да има значим психологически ефект върху до голяма степен решително цивилното население на страната. Атаките предизвикват страх, но и гняв, особено след като Владимир Путин каза, че "няма нужда" от по-мащабни удари срещу Украйна.

Използването на Shahed-136 също изглежда демонстрира, че на Русия не достигат управляеми ракети. Западни служители заявиха в петък, че като цяло са съгласни с украинската оценка, че Москва е изразходвала около две трети от запасите си и има само 124 от 900-те „Искандери“ със среден обсег.

В понеделник сутринта имаше някои предположения, че Русия може частично да се е опитала да атакува енергиен обект в столицата, въпреки че пълните подробности все още не са потвърдени. Въпреки това, в по-широк план, има нарастващи признаци, че Русия се опитва да се насочи към енергийните и други комунални мрежи на Украйна, тъй като започва зимата и "отоплителният сезон" в страната.

Разтревожените защитници на страната отправят призиви към хората да намалят потреблението на електроенергия между 17:00 и 23:00 часа вечер. През последния месец електроснабдяването на Харков, Киев и Лвов на моменти беше засегнато от руски удари.

Дронове като Shahed-136 са по-ефективни срещу такива статични цели, отколкото срещу армии
и за Москва разрушителното въздействие върху Украйна може да е по-голямо. В същото време Русия много ще иска да спре настъплението на бойното поле на Украйна поне докато се очаква обилните късни есенни дъждове да доведат до някаква пауза.

Призивът на Русия за евакуация на цивилни от Херсонска област миналата седмица може да е бил възприет като просто временен от един местен служител, но това е следващата стъпка в постепенното отстъпление от западната част на Днепър, където нейните сили се връщат назад от началото на месеца.

Украйна организира контранастъпление, натискайки руските линии от началото на септември, но с малък материален успех до първата половина на октомври, когато нашествениците се отказаха от част от територия до 30 мили дълбоко северозападно от Град Херсон към нов фронт, северно от село Милове.

Ако това е бил опит да се рационализират фронтовите линии, той очевидно не е успял в светлината на съобщението за евакуация, а в някои западни квартали имаше спекулации, че самият Херсон може да бъде превзет отново следващата седмица, въпреки че подобни разговори вероятно са силно оптимистичен.

Може да се окаже, че Русия просто се опасва за градска защита на града, позволявайки на линиите му да се свиват и обвържете Украйна в скъпа есенна битка. Ще бъде по-лесно да защитиш града, отколкото откритата местност около него, създавайки дилема за Киев докъде е готов да пробие пътя си към успеха.

Но за момента това е фронтовата линия за наблюдение в продължилата почти осем месеца война, където Украйна изглежда държи инициативата на сушата. Русия също продължава да бъде подложена на натиск в североизточната част на фронта, където Украйна се стреми да настъпи към Кремина, след като превзе Лиман и Сватово, транспортен възел.

Нищо друго не работи за Москва. Русия изхвърли на фронтовата линия мобилизирани новобранци от своите половин милион наборници и вече се появиха първите депресиращи доклади за принудителни новобранци, умиращи на места като Лисичанск, след като са получили минимално или несъществуващо обучение.

Напредъкът на Украйна по фронтовата линия не е бърз в момента, но е стабилен и трябва да остане безпокойството, че Русия под натиск ще прибегне до засилване на насочването си към цивилни и гражданска инфраструктура, защото това е единствената тактика, която изглежда от нейна гледна точка изглед, да има някакво въздействие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Русия само водка и жени. Вие искате дронове да правят тия са гъзоръки
99
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Апа тея опорки американски, не мога да изляза до магазина от тях, насекаде са плъзнали, че ги пръснем с Дихлофоз. Му ха ха.
98
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американските опорки се озъртат, да се установят на българска земя. Обаче им харесва да им мирише на ракетки, му ха ха.
97
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Използва ирански, защото нейните не стават и за хвърчила. "Сдялано в Русия" А колко им излизат? В момента продават на Китай и Индия метали и химически суровини на цена 10-30% под международната, защото неистово се нуждаят от долари. Газпром е 10% под миналогодишните количествата. А долари трябват за всичко: оскъпени чипове /ембарго/ резервни части за прецизните машини / сами не могат да ги направят/ И Иран иска долари за дроновете Той също е под санкции, Майтапчийски времена настъпват. Поняли?
96
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото не могат да си направят свои
95
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А така бате Владко пускай си ги с евтиняците и си питай па тк а та. А тия балъци нека се чудят защо.
94
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те руснаците с тия евтини дронове за 10 дни батисаха 30% от енергийните мощности на Украйна. След още 10 ще ги превърнат в пещерняци, без ток, течаща вода и отопление. Бързо, лесно и най вече евтино.
93
8
 
8
 
! Отговори
Ром с преди 1 година
Украинците които воюват са в ужас от тези дронове ..те губят от 600 до 1000 човека всеки ден .
92
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото так им е кеф, е затова. Що не питате защо руската артилерия втори ден попиляват украинските п ро шляци край Лиман?
91
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е много интересно защо. Защото ся по евтини от всяка ракета, затова. За чий да набиват грешни кинти за ракети след като и с евтинжос дронове изтърбушват зеленчука.
90
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Nasams се считали за достатъчно добри да защитят пентагона, Хахааа. Колко са добри всички видяха на 11-ти Септември.
89
5
 
3
 
! Отговори
УКР тв преди 1 година
Програма на УКТ ТВ-канал едно канал 2 . . Канал 10219:00ч - Измисля Зеленски; 19:59 добавя Зеленски; 20ч Зеленски пие вода. . . . . . . . . . . . . 20:00ч - Измисля Зеленски; 20:59 добавя Зеленски, 21ч Зеленски пие вода. . . . . . . . . . . . .21:оо Край. Изключване на телевизорите. Зеленски има хрема, шмърка бял стрит аспирин
88
0
 
2
 
! Отговори
Фейковщина - Две! преди 1 година
От бежавкото тяло, показано на първа снимка нама как с каквото и да го стреляш да го конвергираш в избухналия ракиджос казан.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Фековщина в снимката. Ти физичнико бегай да се гръмнеш. Това не е никакъв дрон който е свален от смели полицай, а изтрещал казан за нелгална водка, в която ръски разведки от противоалкохолния бизнес са сложили малка бомба със шрпнели, майнъ филибето!!!
86
5
 
7
 
! Отговори
Фековщина в снимката преди 1 година
На Украинската тв показаха как смели киевски полицаи с пистолети,карабини и калашници калашат със светещи куршуми по делта дроните.На снимката с обгорелия дронъчен остатък дупките от куршумите са една до друга,а профилите на дупките показват че естреляно с едно исъщо пушкали следкато обгорелият герой е бил намерен защото централната ос на отворите е перпендикулярна на дронената страница. Стреляно е от там където след това е застанал фотографа.Зленскиии бегай да учиш физика, говнарисимустГейнерал
85
1
 
5
 
! Отговори
ПеДеБеТУ преди 1 година
Плювналналиев като комсомолец е участвал в изпитанията на пилотирани дронове на които управлението били заменено с керестлия скоростен лост да посядва на заклатък преди камикадзената атака на ПДБЪ-то, пилотирания дрон без управление. Чете се ПедебетоУ РоПлето
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говори се,че Шахидите използвали двутактови двигатели на Трабантче!
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оръжие дето не е made in, ами е сделано е фaшшkuя!
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото дроновете са ирански! Защо не дадът снимка(и) какви ги дроните надрониха в недронените територии? А?
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А язе мислим дека нема оръжие сделано России!