Украйна с опасения за руско настъпление откъм Беларус

Москва и Минск създадоха съвместни военни сили последните дни
21 окт 2022 08:40, Елка Василева
51
Украйна с опасения за руско настъпление откъм Беларус
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия изрази опасения от "нарастващата заплаха" от нова руска офанзива от територията на Беларус - северната съседка на Украйна, която послужи като тилова база на руските сили за нахлуването им в страната в края на февруари, съобщи Франс прес.

Още по темата
"Агресивната риторика на военните и политическите лидери на Русия и Беларус се засилва", заяви пред медиите Олексий Громов от генералния щаб на украинските въоръжени сили. Според него "нараства заплахата руските въоръжени сили да подновят офанзивата на северния фронт".

Москва и Минск създадоха през последните дни съвместни военни сили, отбелязва АФП.

По оценки на Громов "този път офанзивата може да (започне) на запад, от беларуската граница, за да се отрежат основните пътища за доставка на чуждестранно оръжие и военно оборудване" за Украйна, особено през Полша.

По-рано вчера беларуската служба за сигурност КГБ съобщи за "увеличаване на разузнавателните дейности от украинска територия, за ежедневни опити за нарушаване на беларуското въздушно пространство".

"За съжаление ситуацията се развива много сериозно в южна посока", каза шефът на КГБ Иван Тертел, без да даде подробности.

В понеделник беларуското министерство на отбраната обяви, че Русия ще разположи в страната "до 9000 войници" и около 170 танка като част от новата съвместна военна група на двете държави. Създаването на тази група, която има за задача да защитава границите на Беларус срещу предполагаема украинска заплаха, беше обявено миналата седмица, на фона на руските военни неуспехи в Украйна в последно време, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И баба ми не вярва вече на това.
25
10
 
12
 
! Отговори
до факт преди 1 година
Що дойде мира, колкото дойде и след Чечня, Грузия, анексията на Крим... Ако Украйна беше паднала пролетта, сега щяхте да чакате до дайде мира след като свърши войната в Молдова.
24
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако ра6истите използват Беларус за платцдарм да атакуват и от там Украйна, не виждам вече причина САЩ/НАТО да не се намесят и да измете окупаторите от Украйна и да се приключи с войната за 1 седмица" - Чакаме НАТО да приключи войната за 1 седмица от 9 месеца. Прозяв.
23
26
 
25
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Колкото по скоро хунтата в Киев бъде унищожена толкова по скоро ще дойде мира
22
15
 
26
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Квичането на Зеления е предколедно!
21
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ра6истите използват Беларус за платцдарм да атакуват и от там Украйна, не виждам вече причина САЩ/НАТО да не се намесят и да измете окупаторите от Украйна и да се приключи с войната за 1 седмица
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обвиненията за иранско участие, за ирански дронове е с цел да се подтикне Израел да се включи в конфликта на страната на Украйна. Ако имаше доказателства, в западните медии веднага щяха да излязат, а виждаме снимки на дронове с надписи на руски. Целата на Украинците е ясна от самото начало;въвличане и на други страни в конфликта. Както е казал техният външен министър " Сега не Украйна да се присъедини към НАТО, а НАТО към Украйна."
19
10
 
12
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
ти ако малко се поинтересуваш ще разбереш, че 50-60% от войската на харковския фронт е от полша и други натовски държави. украйна е полигон в момента за нато-русия..
18
8
 
7
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
И Беларус ще яде атома..
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече има данни, че ирански военни воюват ефективно в Украйна, сега и Беларус ще вкарват войници. Иначе гръмки предупреждения НАТО да не се намесвали, щото не било честно, нали?!
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са минирали цялата граница с Беларус 3 реда мини. Взривили са почти всички мпстове и всякаки пътища.
15
0
 
7
 
! Отговори
Лена преди 1 година
много разбирачи много нещо. видно е от мнението на разбирачите, че си мислят, че реалната война е като на компютър цъкаш няколко пъти и за ден два си ги превзел бате.. жалко за всички хора, които умират или ще умрат и страдат, защото точно там всички са братя и братовчеда заслепени от големите политики са го позагърбили като мисъл.. дано скоро приключи всичко
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще мърсуват откъм Беларус.
13
1
 
13
 
! Отговори
. преди 1 година
Хора, войната е лшо нещо. Избиват се братя. Стига сте злобяли!
12
5
 
9
 
! Отговори
Zнак Божии преди 1 година
Победата ще е наша.
11
6
 
12
 
! Отговори
НУ, погоди преди 1 година
Днес в Украйна ще имали ток.
10
8
 
15
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Запада помага на Украйна с оръжия,Лукашенко помага на нашия човек със жива сила.Няма нищо странно
9
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не пробват руските ска,паняци да подходят от Северния полюс да влезнат в Украйна.Пробваха и загубиха половината си армия.И сега взеха да отстъпват.С какво ще им се случи ако НАТО ги нападне.Освен да се евакуират на Северния полюс , не виждам...хахахаха..
8
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи непобедимата червена армия на Русия затъна в блатото Украйна.И сега беларуската армия ще превземе Киев.Виждам един погром.На Путин му е нужно време.Да намери войски от Индия и Конго.За попълване уредялата и обезверена му войска.
7
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очетава се брутален руски тупаник по фашагите.Планираният парад на Зеленясалия пред стените на Кремъл се отлага за неопределено време.