2 от 3 украински деца са напуснали домовете си, 4 млн. живеят в бедност

Половин милион живеят в крайно лоши условия
49
2 от 3 украински деца са напуснали домовете си, 4 млн. живеят в бедност
Снимка: БГНЕС

Над 4 млн. деца са изпаднали в бедност в Източна Украйна. Увеличението на бедните спрямо 2021 г. е с 19%, се казва в доклада на ООН.

Според Нина Сорокопуд, специалист "Комуникации" на УНИЦЕФ, в Украйна половин милион деца освен тези 4 млн. ще са под чертата на бедност.

"2 от 3 украински деца е трябвало да напусне дома си. Срещнах се с хора, които са загубили всичко и са избягали в България. Те са под мирно небе и са по-спокойни. УНИЦЕФ е в Украйна от 1996 г., сега засилихме дейността си и опитваме да помогнем на най-уязвимите - децата. От началото на войната повече от 4 млн. души имат по-добра медицинска помощ. Помагаме и с обучението на децата. Повече от 400 000 деца получиха учебни материали, работим за достъп до пречистена вода и хигиенни условия. Сега те имат нужда от топли дрехи", посочи тя пред Нова телевизия.
Тя допълни, че преди месец УНИЦЕФ е доставила дрехи за 70 000 деца в Украйна.

"Където каналите за връзка с по-добре, местим децата. Помагаме на училищата със средства за дърва и ресурси. Децата трябва да имат достъп до качествено образование. 3,5 милиона деца заминаха зад граница, близо толкова останаха. Някои семейства нямат ресурс да си купят дори билет до България, за да избягат. Българският народ предостави голяма помощ на украинските бежанци", подчерта Сорокопуд.

От своя страна Васил Митков от Запорожко областно дружество за българска култура сподели, че по линията на фронта в Херсон бойните действия продължават.

"Руснаците воюват с тока, с водата, най-страшното - с децата и жените, с възрастните. Тази сутрин имаше два
ракетни удара в Запорожие. Привикнахме, че постоянно има удари", призна той.

По думите му децата са най-потърпевши.

"Те не ходят на училище. България прие нашите сънародници, около 100 000 души. Отправяме 5 автобуса с майки и деца към Варна и Централна България. Заради ударите спират тока, а с него е свързано всичко. Не можеш да готвиш, няма светлина или телевизия. Вдигнаха се цените на продуктите, но ги има по магазините, както и лекарства. Към 30 000 българи живеят в окупираните области", обясни Митков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Украйнадецауницеф
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Към 42 Само, че ти не служиш на гръцките интереси, а те служат на интересите на интернационалните евреи банкери, борсови спекуланти като Сорос, Ротшилд и сие. Има евреи които са националисти, например родени в Русия и служат на руските интереси.
38
1
 
7
 
! Отговори
Живот преди 1 година
Да би мирно стояло, не би чудо видяло - древна народна мъдрост мухаха
37
1
 
0
 
! Отговори
как се активира преди 1 година
копейка - в заника му се навира хамбургски салам опакован във вестник правда
36
1
 
11
 
! Отговори
Нина Сокорпут: преди 1 година
"Само и единствено укро-децата живеят в бедност. Другарчетата им в Африка, Азия,Ю Америка благоденствуват ,живеят в лукс и разкош,преяждат,изхвърлят храна и са презадоволени със всичко..."И един мармот завива шоколад в станиол!
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да се вярва на руски медии. Те от години лъжат.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A Путин (Шеломов) и Медведев (Мендель) какви са?
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4 милиона българи, Абе колкто и да мрънкаме - по-добре сме от украинците. Още преди войната бяхме по-добре от тях, пък камо ли сега. Преди войната украинци идваха да работят на гурбет в България, за българи на гурбет в Украйна не знам. Сега на украинците и война им се случи на главата, не ми се мисли какво им е в момента.
32
0
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
За неосведомените фамилия Кличко и Зелю за юдео- хазарт и криптоевреи
31
0
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Да питам тези които подкрепят Укрофашистите защо не отидат да се бият за Украйна ВСУ имат спешна нужда от жива сила. Руските войски ги трошат като орехи цяла седмица як бой по всички направления.
30
1
 
3
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Братята имат еврейски корениНе всички в Украйна харесват братята Кличко. Причините са няколко. От една страна, те не са родени и почти не са живели там. Виталий се ражда в Киргизия, а Владимир - в КазахстанТаткото на боксьорите - Владимир Родионович, също е роден в Казахстан, където родителите му са депортирани след Втората световна война. Големият грях на неговия баща Родион - дългогодишен шеф на паспортната служба в милицията в Черкаска област, е, че взема за съпруга еврейката Тамара
29
0
 
1
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Началото на брака им е белязано от трагедия. Семейството на Тамара е избито от нацистите при окупацията на град Смела. Убит е и първородният им син Владимир, който е все още бебе. Когато през 1947 г. им се ражда отново момче (това е бащата на братята Кличко - б.а.), те го кръщават на него.
28
1
 
9
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Милиардерът Зелю защо не плати масрафа на сънародниците си,по-българското черноморие
27
1
 
5
 
! Отговори
999 преди 1 година
Нина Сорокопуд има ли мнение как биха се развили събитията в Украина,ако бяха спазени Минските споразумения?
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега две три сърцераздирателни статии да ни подготвят психически,че курорта Ол инклузив ще продължи по хотелите .А нашите деца не са важни
25
4
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Да питам тия дето са русофили, путинофили и подкрепят Русия в войната, защо не отидат да се бият за Русия с оръжие в ръка? Но също ще питам и тия дето подкрепят Украйна и са за изпращането на оръжия в Украйна, добре ве тия оръжия кой ще ги държи? Защо не отиде да защитавате Украйна с оръжие в ръка? Но от дивана с екран и копчета е много лесно да воюваш... Спирането на войната и хуманитарната помощ трябва да бъде най-висшата цел за неутралните хора в тази война!...
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24 - То не пречи ве
23
9
 
0
 
! Отговори
19 преди 1 година
всички говорят руски - литовци , латвийци, чеченци, грузинци та дори и българи. В един червен ад са живели под диктатурата на Кремъл. тва е доказателство за опита на елита на болшевиките да затрият единтичноста на нации под техен контрол.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо за Българските деца или това не е важно ?
21
2
 
3
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Към 19 братя Кличко са евреи, и не са родени в ЮСрайна затова говорят на руски. Долу зведичките е цензурирано поддлоги. Сорросоидна цензура в полза на евр..ейския елит
20
2
 
2
 
! Отговори
Бургаски Гларус преди 1 година
Те на 80 процента са мои тези деца бе..