Казахстан избягва да изнася уран през Русия

Страната е без излаз на море
7 ное 2022 14:00, Йоана Цонева
6
Казахстан избягва да изнася уран през Русия
Снимка: Pixabay

"Казатомпром" - най-голямата компания за добив на уран в света, се стреми да увеличи капацитета на своя алтернативен корабен маршрут, който заобикаля Русия. Причината - да се смекчат рисковете от потенциални западни санкции, съобщиха от казахстанския национален оператор по проучване, добив, преработка и експорт на уран.

Казахстан е без излаз на море и традиционно транспортира повечето от ключовите си стоки за износ - като петрол - през Русия. "Казатомпром" заяви, че е доставяла продукти през руското пристанище Санкт Петербург през третото тримесечие на годината без никакви проблеми.

"Въпреки това Транскаспийският международен транспортен маршрут (TITR), който компанията успешно използва като алтернативен маршрут от 2018 г. насам, помага за смекчаване на риска от недостъпност на основния маршрут поради каквато и да е причина", се казва в изявление на казахстанската компания, цитирано от "Ройтерс".

Маршрутът минава от Казахстан, през Каспийско море, до Азербайджан и след това Грузия, откъдето продуктите могат да се доставят през черноморските пристанища.

Още по темата
"Казатомпром" има одобрена годишна квота, която ѝ позволява да превозва общо до 3500 тона уран от своите казахстански мини през TITR, се казва още в съобщението. За сравнение, компанията и нейните съвместни предприятия са произвели около 5400 тона през третото тримесечие.

"Компанията работи за увеличаване на лимита на квотата и помага на партньорите, ако предпочитат да не получават своя дял от суровините по установения маршрут, който минава през пристанището на Санкт Петербург“, се посочва в съобщението.

От "Казатомпром" също така казват, че са в ход доставките за западните пазари през Транскаспийския международен транспортен маршрут, като се очаква консолидация в грузинското пристанище Поти.

Има обаче риск от забавяне на доставките, когато ядреният материал е собственост на партньорите в съвместното предприятие на "Казатомпром", тъй като властите на транзитната страна искат определени подробности за пратката и свързани с това документи, се казва още в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Без урана от Африка, укропия или Казахстан, АЕЦовете на Францата е в пълна ***!" ----- то да беше само франция... отделно, че африканците ясно показаха комбинация от пръсти с преобладаващ среден както на пидо-джо по прякор Дименцията, така и на шолц, молц, мурсула и останалата жендърс компания. Дори и африканците са наясно, че икономика без ресурси, базираща се на "ценности" не може да съществува!
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха сега деца познайте какъв процент от ядреното си гориво кравария вкарва от "русия и приятели"? 10%? Нее. 20%? Неее. 30%? Неее. 40%? Топло. 50%? Бинго! Или иначе казано всеки 5ти краавар използва електроенергия произведена с руски атом! Айде сега започвайте да квииичите козяяшки пооодлоги!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без урана от Африка, укропия или Казахстан, АЕЦовете на Францата е в пълна ***!
1
3
 
7
 
! Отговори
Страх ги е преди 1 година
Да не им секвестират урана руснаците !