Преди имахме всичко, а сега... Украинците се готвят за студената зима

Москва целенасочено атакува инфраструкура
7 ное 2022 17:15, Нели Христова
336
Преди имахме всичко, а сега... Украинците се готвят за студената зима
Снимка: БГНЕС

В студа и тъмното Валентина Левцун събира дърва от гората и ги мъкне до надупчената от куршуми вила, където живее без ток, парно и течаща вода.

"Преди имахме всичко, а сега нямаме нищо", казва тя пред The Times, влизайки в мрачната къща. Тъй като прозорците й са изпочупени, сградата е защитена от смразяващия нощен въздух с дървени дъски и найлон.

56-годишната Левцун е една от няколкото дузини хора, които все още живеят в Мошчун, малко селце близо до Киев, което е имало население от около 800 души преди войната. Селото беше почти изтрито от лицето на земята след нахлуването на руски сили, преди да бъдат принудени да отстъпят през март.

Тя налива капки бренди в чаши разтворимо кафе, приготвено на малък газов котлон, лицето й е забулено в сенки. "Тук през цялото време е студено и плашещо", казва тя, увита в дебели пластове дрехи. Дъхът й се превръща в мъгла, докато говори. Бивша болногледачка, сега тя преживява с благотворителност.

Подобно на милиони други украинци, Левцун е изправена пред сурова зима, когато температурите могат да паднат до минус 20C. Президентът Зеленски каза миналата седмица, че безмилостните атаки на Русия срещу критична енергийна инфраструктура са унищожили една трета от електроцентралите на Украйна, оставяйки 4,5 милиона души без електричество. Около 800 000 домове са повредени или унищожени от ракети, според ООН.

"Не знам как ще изкарам зимата", споделя Левцун. Тя има генератор, но е стар и ненадежден и го използва основно за зареждане на телефона си. За компания тя има своето трикрако куче Мухтар. "Беше ударен от шрапнел и единият му крак трябваше да бъде ампутиран."

Къщата в селото, където тя живееше със съпруга си Иван, беше взривена от руски обстрел през февруари, а двуетажната постройка, в която двойката отглеждаше кокошки и прасета, сега е плетеница от усукан метал и тухли. Вилата, която тя сега нарича дом, принадлежи на приятел, който е избягал в Европа.

Иван, заварчик, издъхва през август, след като става свидетел на разрушаването на къщата, която сам е строил в продължение на три десетилетия
. "Той отиваше и седеше отвън всеки ден, след което се прибираше и плачеше", казва Левцун, осветявайки с факла негова снимка. "Умря от стрес."

Тя се взира в останките от терасата, където някога са прекарвали дългите летни вечери. "Вече наистина не живея", въздъхва тя. "Аз просто съществувам." По-горе украински военен дрон за наблюдение се плъзга в нощното небе, напомняйки, че войната никога не е далеч.

Ракетните удари на Москва по електроцентрали ескалираха миналия месец, след като огромна експлозия повреди 12-километровия мост към Крим - черноморският полуостров, превзет от Русия през 2014 г. Атаките бяха приветствани от хардлайнерите в Москва като закъснели. "Трябва да деактивираме напълно тяхната инфраструктура", каза пред държавната телевизия Богдан Безпалко, служител на Кремъл. "Тогава Украйна ще потъне в студ и мрак."

Украинските служители работят денонощно, за да се опитат да гарантират, че това няма да се случи. "Най-лошият сценарий е, когато изобщо няма да има електричество, вода или централно отопление", каза миналата седмица Виталий Кличко, кметът на Киев. Той обеща, че 1000 точки за отопление, захранвани от генератори и заредени с вода и други консумативи, ще бъдат създадени в целия град в случай на срив на инфраструктурата. Властите призовават хората да се запасят с батерии, дърва за огрев, факли и генератори.

Планове за предотвратяване на това хората да замръзнат до смърт в домовете си тази зима се правят в цяла Украйна, включително в Харков. В Салтивка, огромен жилищен комплекс в края на града, който беше под прицел месеци наред от руски ракети, в повечето апартаменти изобщо няма отопление, когато The Times го посещава през уикенда. Температурата била само 1C.

"В апартамента е студено. Отоплението се включва и изключва, но в повечето случаи е изключено", казва Юра, облечен с палто и качулка, за да го предпази от силен вятър. Подобно на много други, 39-годишният Юра е безработен от началото на инвазията.

Въпреки трудностите много местни жители се завърнаха в Салтивка, след като руските сили бяха изтласкани от региона. Някои се върнаха, защото не можаха да намерят подходящо жилище другаде, а на други заради носталгията. Трети останаха през най-мрачните дни на бомбардировката, укривайки се седмици в претъпкани мазета.

"Едно нещо, което научих по време на всичко това, е, че наистина обичам апартамента си", казва Полина. "Тази зима тук ще бъде много студено, но стените на дома ми ще ме стоплят, сигурна съм."

Обратно в Мошчун, Левцун проклина президента Путин и неговата война. "За какво, по дяволите, дойде тук? Хората живееха собствения си живот и отглеждаха деца", казва тя обвивайки ръце около себе си, за да се опита да се стопли. "Но сега тук не е останало нищо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая да не приплаква-такива управници са си избрали. Путин не виновен! Те искаха да му набутат американци с ракети в Севастопол!
263
5
 
25
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Намайданихте се
262
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ И ВЪВ ДНР И ЛНР ПРЕДИ 2014 Г. ИМАХА ВСИЧКО НО НАЦИСТИТЕ ГИ РАЗОРИХА. СЕГА РЕВАТ. ЩЕ РЕВЕТЕ ДОКАТО ***.
261
29
 
13
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
Където е минал рашистки ботуш сммо мизерия, ние от най богата държава след русконсъветското робстяо сме най бедната в света
260
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бяха си сменили шасиския клоун президент и да не тормозиха местното руско население Сега запада ще им праща оръжие и ще им греда сеира на изтормозините алкохолици украински
259
23
 
7
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 година
Да кажа отново.. зимата ще дойде и отмине, но вие ще си останете ШибаниИдолниРусофилскиКурви
258
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Й нищо . В името на НАТУ сега малко ще потърпите мизерийка... Нали НАТУ беше идеал за украинските хора...и там рожденото им "право" да ,"членуват". Това сега е цената, която се заплаща..
257
6
 
24
 
! Отговори
СтарияМъдрецбезхарем преди 1 година
До Младияпремиерсхарема - Точно в това ти е проблема - Че виждаш в чек---те - харем , И пак НЕ си разбрал че си на ГРЕШНАТ страна ! Като поизмръзнеш и ти и ти станат то--ките на стафиди ще го разбереш !
256
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние се продадохме за БАНАНИ , а Вие за какво се продадохте така и не се разбра ! Зеленски после ще избяга и ще се скрие , и както казваше : " ЩЕ му видите лицето..." - Ама ИСТИНСКОТО на ДЯВОЛ !
255
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди (когато бяха с Русия, когато руската газ минаваше през Украйна и укрите живееха на гърба на Русия)......а сега когато се полакомиха по измамните американски обещания.... украинците се готвят за студена зима......Ами викайте съюзниците си на помощ де
254
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с помощите който смучaт от цял свят? Къде отиват милиардите които уж им дава братска Америка? Какво става с пет звездните хотели по морето нямат ли отопление?
253
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо доиде много добре знаеш защо вашия режим избиваше осем години невинни хора изгаряше хора деца всеки ден зеленски избива със ракети невинни деца и възрастни този режим е престъпен и вашата пропаганда залива светът основата идва от сащ
252
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците Зеленски да им даде некой лев от помощите и да заминават по курортите в Европа на безплатна и безкрайна почивка. Защо да стоят на тъмно и студено гладни.
251
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ТИЯ.....
250
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Япония защо си стои на островчетата след като е победителка ами Турция. Има 12 войни между двете страни но само една не е спечелена от Русия бе момче доста злобничко си.
249
3
 
28
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Докато не гръмнем народното събрание барабар със ва оредатели вътре няма да се оправим ,ще кажете мн луфо и силно мо това е единствения начин...иначе предателите вътре ще ни заробят ,на оръжие братя ....
248
9
 
44
 
! Отговори
До283 преди 1 година
Абе не знам какво,кога и как е губила Русия ама факта че владее една пета от сушата на земята май говори точно обратното!Сумарно слагам и подопечните и територии Казахстан,Монголия,Узбекистан,Беларус....!
247
7
 
42
 
! Отговори
Гирманка преди 1 година
Тук в Берлин още помним загубата на Руснаците! Жалко, че Шолц и Урсула не помнят!
246
63
 
13
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Москва горя преди, и пак ще гори, само психопатите руснаци са способни сами да затрият народа си.Ние българите за пръв път сме на правилната страна.Този път руснаците сами ще паднат в собствената си дупка.
245
44
 
10
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Кой не ги е хванал не ги е разбивал то не бяха японци,то не бяха турци, то не бяха,французи,немци,афганистанци, и тнт.Даже българите ги изгонихме, до последния комунист.Имат толкова много загуби,че е жалко за тях да ги пиша.