Преди имахме всичко, а сега... Украинците се готвят за студената зима

Москва целенасочено атакува инфраструкура
7 ное 2022 17:15, Нели Христова
336
Преди имахме всичко, а сега... Украинците се готвят за студената зима
Снимка: БГНЕС

В студа и тъмното Валентина Левцун събира дърва от гората и ги мъкне до надупчената от куршуми вила, където живее без ток, парно и течаща вода.

"Преди имахме всичко, а сега нямаме нищо", казва тя пред The Times, влизайки в мрачната къща. Тъй като прозорците й са изпочупени, сградата е защитена от смразяващия нощен въздух с дървени дъски и найлон.

56-годишната Левцун е една от няколкото дузини хора, които все още живеят в Мошчун, малко селце близо до Киев, което е имало население от около 800 души преди войната. Селото беше почти изтрито от лицето на земята след нахлуването на руски сили, преди да бъдат принудени да отстъпят през март.

Тя налива капки бренди в чаши разтворимо кафе, приготвено на малък газов котлон, лицето й е забулено в сенки. "Тук през цялото време е студено и плашещо", казва тя, увита в дебели пластове дрехи. Дъхът й се превръща в мъгла, докато говори. Бивша болногледачка, сега тя преживява с благотворителност.

Подобно на милиони други украинци, Левцун е изправена пред сурова зима, когато температурите могат да паднат до минус 20C. Президентът Зеленски каза миналата седмица, че безмилостните атаки на Русия срещу критична енергийна инфраструктура са унищожили една трета от електроцентралите на Украйна, оставяйки 4,5 милиона души без електричество. Около 800 000 домове са повредени или унищожени от ракети, според ООН.

"Не знам как ще изкарам зимата", споделя Левцун. Тя има генератор, но е стар и ненадежден и го използва основно за зареждане на телефона си. За компания тя има своето трикрако куче Мухтар. "Беше ударен от шрапнел и единият му крак трябваше да бъде ампутиран."

Къщата в селото, където тя живееше със съпруга си Иван, беше взривена от руски обстрел през февруари, а двуетажната постройка, в която двойката отглеждаше кокошки и прасета, сега е плетеница от усукан метал и тухли. Вилата, която тя сега нарича дом, принадлежи на приятел, който е избягал в Европа.

Иван, заварчик, издъхва през август, след като става свидетел на разрушаването на къщата, която сам е строил в продължение на три десетилетия
. "Той отиваше и седеше отвън всеки ден, след което се прибираше и плачеше", казва Левцун, осветявайки с факла негова снимка. "Умря от стрес."

Тя се взира в останките от терасата, където някога са прекарвали дългите летни вечери. "Вече наистина не живея", въздъхва тя. "Аз просто съществувам." По-горе украински военен дрон за наблюдение се плъзга в нощното небе, напомняйки, че войната никога не е далеч.

Ракетните удари на Москва по електроцентрали ескалираха миналия месец, след като огромна експлозия повреди 12-километровия мост към Крим - черноморският полуостров, превзет от Русия през 2014 г. Атаките бяха приветствани от хардлайнерите в Москва като закъснели. "Трябва да деактивираме напълно тяхната инфраструктура", каза пред държавната телевизия Богдан Безпалко, служител на Кремъл. "Тогава Украйна ще потъне в студ и мрак."

Украинските служители работят денонощно, за да се опитат да гарантират, че това няма да се случи. "Най-лошият сценарий е, когато изобщо няма да има електричество, вода или централно отопление", каза миналата седмица Виталий Кличко, кметът на Киев. Той обеща, че 1000 точки за отопление, захранвани от генератори и заредени с вода и други консумативи, ще бъдат създадени в целия град в случай на срив на инфраструктурата. Властите призовават хората да се запасят с батерии, дърва за огрев, факли и генератори.

Планове за предотвратяване на това хората да замръзнат до смърт в домовете си тази зима се правят в цяла Украйна, включително в Харков. В Салтивка, огромен жилищен комплекс в края на града, който беше под прицел месеци наред от руски ракети, в повечето апартаменти изобщо няма отопление, когато The Times го посещава през уикенда. Температурата била само 1C.

"В апартамента е студено. Отоплението се включва и изключва, но в повечето случаи е изключено", казва Юра, облечен с палто и качулка, за да го предпази от силен вятър. Подобно на много други, 39-годишният Юра е безработен от началото на инвазията.

Въпреки трудностите много местни жители се завърнаха в Салтивка, след като руските сили бяха изтласкани от региона. Някои се върнаха, защото не можаха да намерят подходящо жилище другаде, а на други заради носталгията. Трети останаха през най-мрачните дни на бомбардировката, укривайки се седмици в претъпкани мазета.

"Едно нещо, което научих по време на всичко това, е, че наистина обичам апартамента си", казва Полина. "Тази зима тук ще бъде много студено, но стените на дома ми ще ме стоплят, сигурна съм."

Обратно в Мошчун, Левцун проклина президента Путин и неговата война. "За какво, по дяволите, дойде тук? Хората живееха собствения си живот и отглеждаха деца", казва тя обвивайки ръце около себе си, за да се опита да се стопли. "Но сега тук не е останало нищо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Мир се постига единствено с бой по окупатора-терорист. Няма друг вариант." - Напротив, така постигаш едно единствено нещо - повече умрели руснаци и украинци. Как си представяш Русия да изгуби войната? Нали в Кремъл всички били престъпници? Ако е така, просто ще натиснат копчето, в случай че губят и тогава какво става? Ще писукаш от ония свят, че Путин е терорист или как точно си представяш нещата?
43
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна положи началото на края на Империята на злото. Фашистка Русия агонизира и това няма да продължи дълго.
42
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16 ракети летяха над киев 16 свалихме две удариха целта......кличко
41
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек оценява какво има когато го загуби. Ние българите би трябвало да сме доволни от живота защото имаме ВСИЧКО - имаме вода, покрив над главата, ток, здравеопазване, храна, дрехи. Като чета за войните - първата, втората, сега украинската как хората се борят за единия хляб и да останат живи, а ние имаме всичко и мърморим. Не трябва да допускаме украинският сценарии в България а краварите се опитват точно това - да насъскат славянските племена едно срещу друго.
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъжно, но да благодари за положението си на Зеленски и на Американците!
39
3
 
14
 
! Отговори
дайте Буча, Буча дай преди 1 година
Дайте за Буча, дайте пак за Буча, трупове, трупове! Западните медии пак започнаха за Буча, какво се лиraвите с разни трикраки кученца ударени от шрапнелите на кървавия диктатор Путин който без повод нападна мирна Украйна която спокойно си седеше и прости искаше да живее демократично по цивилизованите правила на запада.
38
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна напредва. Въпросът е към какво се е насочила. Като гледам към обезлюдяване на страната, щом има призиви от Кличко хората да напускат Киев. Другият въпрос не е дали Русия е лоша или добра, а това, че е достатъчно силна, за да са длъжни всички да се съобразяват с нея. Вълците в гората добри ли са или са лоши? Както и да ги определите, ако сте в гората, трябва да се съобразявате с присъствието им, иначе може да се превърнете в закуска. Който не разбира правилата на джунглата, става жертва.
37
12
 
5
 
! Отговори
Колко преди 1 година
лесно се познават русотролите:))) И със сменени никове....
36
2
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Прочети само началото и края. Така ще го понесеш по- лесно.
35
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преврата който направиха фашистите и в последствие избихте маса опозиционери и журналисти и граждани на украйна до това води до вътршен конфликт който русия яхна
34
14
 
16
 
! Отговори
НИЕ СМЕ НАТО преди 1 година
Споко...важно е че на фронта руските пълчища са разгромени и се окопават дълбоко....
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до37.Точно и ясно го каза браво.Но истината боли и те не си я признават а продъжават да се правят на това което не са.Затова страдат.
32
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мир се постига единствено с бой по окупатора-терорист. Няма друг вариант.
31
5
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Германците, само са казали, че може да си изтеглят заводите, като от Русия! Си, дали ще се зарадва?
30
13
 
24
 
! Отговори
София преди 1 година
Преди имахте всичко или ако не всичко, то поне спокойствие и спокоен живот, но решихте да си покажете истинската същност, на неблагодарни наглеци. Сега не спирате да се жалвате и да просите от останалия свят, сякаш всички са длъжни да ви оправят кашите, които сами, поради своята собствена безотговорност, забъркахте. Сега, както има една поговорка - каквото сте си посяли, това ще жънете.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано войната спре скоро..
28
3
 
10
 
! Отговори
БМВ преди 1 година
BMW също се изнасят в Китай.
27
1
 
20
 
! Отговори
BASF преди 1 година
BASF се изнася в Китай, отказа се от заводи в САЩ.
26
2
 
16
 
! Отговори
Улав Шолц преди 1 година
Шолц летя 11 часа до Китай (трабваше да заобиколи Рисия) и визитата му беше рекордно кратка - не повече от 9 часа прекара Шолц в срещи и в хотела до летището. При посрещането му Си Дзипин дори не му подаде ръка както е по протокола. С него бяха делегация от BASF, BMW, Siemens, Volkswagen, Bayer, Merck. Biontech, Deutche Bank, Hipp, Wacker Chemie, Addidas и редица други. Той си замина, а те останаха, да оглеждат площадки, заводи, производствени центрове.
25
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има война, ще има и жертви. Още ли има хора, които не го разбират? Ако някой иска да няма жертви, да работи за мир. Мир не се постига с ескалация на конфликта, със санкции, с още оръжия и т.н. Мир се постига с преговори. Имаше преговори през 2014г. Подписаха се договори. Кой не искаше да ги спазва? Ако отговорите на последния въпрос ще знаете кой искаше да има война. Какво трябва да се направи сега, за да спре войната възможно най-скоро. Ами същото - преговори, а не още оръжия...